4 belangrijke tips bij het overstappen van zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering? Hier 4 belangrijke tips

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat we weer kunnen overstappen van zorgverzekering. De zorgverzekeraars hebben hun premies bekend gemaakt en we kunnen onze zoektocht naar een andere zorgverzekering starten. Zit jij er ook aan te denken om over te stappen? Dan zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden: hieronder een aantal tips.

Tip 1: Begin zo snel mogelijk met vergelijken

Er zijn verschillende redenen waarom je zou willen overstappen van zorgverzekering. Misschien wil je een zorgverzekering met een lagere premie, of verwacht je het komende jaar meer of minder zorg. Met andere woorden: jouw huidige zorgverzekering past niet meer bij jouw wensen. Dan is dit het juiste moment om op zoek te gaan naar een andere zorgverzekering die wél bij jou past. 

Een tip is om zo snel mogelijk te beginnen met een zorgverzekering vergelijken, zodat je niet last minute en overhaast een zorgverzekering afsluit die eigenlijk niet aan jouw wensen voldoet. Neem de tijd en zorg ervoor dat je een zorgverzekering kiest waar jij tevreden mee bent.

Tip 2: Let niet alleen maar op de laagste prijs

Wanneer je aan het vergelijken bent, ben je natuurlijk geneigd om te kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering. De basisverzekering is dan wel bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde, maar de polis en het eigen risico kunnen nog wel verschillen. Het is daarom verstandig om naast de premie ook te kijken naar het soort polis. Met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze, terwijl je bij een naturapolis alleen de zorgkosten vergoed krijgt wanneer je bent geholpen bij een zorgverlener waarmee jouw zorgverzekering een contract heeft. Wel zo handig om op te letten, dus.

Let ook op de hoogte van het eigen risico: standaard is het eigen risico 385 euro, maar je kunt het eigen risico ook verhogen tot maximaal 885 euro. Dat betekent dat je minder premie betaalt, maar dat je wél tot 885 euro aan zorgkosten zelf moet opdraaien. Check dus ook zeker de hoogte van het eigen risico voordat je een nieuwe zorgverzekering afsluit.

Ook kun je kijken naar de reviews van de zorgverzekeraar. De app of de website van de zorgverzekeraar moet natuurlijk wel overzichtelijk en eenvoudig te bedienen zijn, mocht je bijvoorbeeld een declaratie willen indienen. Ook kun je letten op de service van de zorgverzekeraar en de ervaringen van anderen.

Tip 3: Denk na over aanvullende verzekeringen

Voordat je gaat overstappen van zorgverzekering, is het belangrijk om op een rijtje te zetten welke zorg jij volgend jaar verwacht. Staat er volgend jaar een ingreep bij de tandarts gepland? Dan kan het lonen om ook een aanvullende tandverzekering in jouw vergelijking mee te nemen. Een basisverzekering zal namelijk niet alle zorg dekken en het is zonde als jij zelf voor deze kosten moet opdraaien. Een aanvullende verzekering zal deze kosten namelijk wel (deels) dekken. 

Naast een aanvullende tandartsverzekering heb je bijvoorbeeld ook een aanvullende verzekering voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en anticonceptie. Een aanvullende verzekering kost dan misschien extra premie in de maand, maar hierdoor dek je wel eventuele extra zorgkosten.

Tip 4: Overstappen en opzeggen

Heb je een zorgverzekering gevonden die op jouw wensen aansluit? Dan kun je heel eenvoudig via de vergelijkingssite overstappen. Je hoeft enkel jouw gegevens in te vullen en het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering is gepiept. In de meeste gevallen wordt jouw huidige zorgverzekering automatisch voor je opgezegd aan de hand van een overstapservice, maar je kunt voor de zekerheid nog contact opnemen met jouw huidige zorgverzekering om te melden dat je bent overgestapt. Je wil natuurlijk niet dubbel verzekerd zijn. Zeg jouw huidige zorgverzekering in ieder geval voor 31 december op. Op 1 januari zal de nieuwe zorgverzekering ingaan.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar