kunstalvleesklier in basispakket

En hoe zit het dan met het eigen risico?

Zorgverzekering en het eigen risico
Zorgverzekering en het eigen risico

Nederland is toch wel in de ban van de zorgverzekering en de te betalen zorgpremies in 2021. Ondertussen hebben de verzekeraars de eerste prijzen van hun premies bekend gemaakt. Dat we meer gaan betalen, dat staat vast. En dat lijkt meer te worden dan de door het kabinet genoemde bedrag van vijf euro.  Ondertussen blijkt dat lang niet iedereen precies weet wat het eigen risico nou precies is.

Als je boven de 18 jaar bent  en zorg vanuit het basispakket gebruikt

Het eigen risico betaal je als je boven de 18 jaar bent en je zorg vanuit het basispakket gebruikt. Buiten het eigen risico valt onder meer het bezoek aan de huisarts. In ons land zal het bedrag van het eigen risico onveranderd blijven ten opzichte van dit jaar: 385 euro. Eigen risico betekent dus dat je zelf de eerste 385 euro aan zorgkosten die onder het eigen risico vallen moet betalen.

Voor ‘bepaalde zorg’ geldt weer een uitzondering

Voor ‘bepaalde zorg’ geldt geen eigen risico. Dan hoef je dus zelf niets te betalen. Die ‘bepaalde zorg’ is onder meer de huisartsenzorg, verloskundige zorg, kraamzorg, een aantal chronische ziekten waaronder diabetes, wijkverpleging, nacontrole bij orgaandonatie, reiskosten bij orgaandonatie en ook een gecombineerde leefstijlinterventie.

Verzekeraars kunnen overigens bepaalde programma’s, medicijnen en hulpmiddelen uitsluiten van eigen risico. Je kunt via de zorgverzekering overigens regelen dat je het eigen risico in termijnen betaalt.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar