nieuwe maandpremies in 2022

Zorgverzekeraars hebben vaak te ingewikkelde zorgpolissen

Uit onderzoek vanuit Trouw is gebleken dat de helft van de mensen die aan het einde van het jaar willen overstappen van zorgverzekeraar, hier uiteindelijk alsnog vanaf ziet. Dit is te wijten aan te lastige informatie en ingewikkelde zorgpolissen. Verder geven mensen aan dat het te veel tijd kost om zich te verdiepen in de zorgverzekeraars. In dit nieuwsbericht lees je waarom de ingewikkelde zorgpolissen voor verwarring zorgen bij de verzekerden. Verder lees je meer over het eigen risico en wat de reden is waarom mensen ervan afzien om van zorgverzekeraar te wisselen.

Wat kun je onder de ingewikkelde zorgpolissen verstaan?

Hoewel het vanzelfsprekend is, kiezen de meeste mensen voor een bepaalde zorgverzekeraar aan de hand van de hoogte van de zorgpremie. Dit zie je vooral terug bij mensen die alleen voor een basisverzekering kiezen. Een lagere premie is één van de belangrijkste redenen om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat zo’n 8 procent van de verzekerden overstapt en nog eens 8% aan het einde van het jaar voor een aanvullende verzekering kiest.

Hoe zit het met het eigen risico?

Mensen die voor een lagere premie gaan, kiezen vaak het hoogste eigen risico. Het verplichte eigen risico staat vastgesteld op €385 euro, dit bedrag kun je verhogen tot maximaal €885 euro. Hoe hoger je eigen risico is, des te lager de maandelijkse premie wordt die je betaald. Je neemt hiermee wel een risico, maar dit lijkt sommige mensen niet uit te maken. De reden om niet van verzekeraar te wisselen is vaak dat men te weinig tijd heeft om het uit te zoeken en de ingewikkelde zorgpolissen maken het er niet makkelijker op.

Wat is de reden dat mensen vaak afzien van het overstappen naar een andere verzekeraar?

Ingewikkelde zorgpolissen zorgen voor terughoudendheid bij mensen. Wanneer er ingewikkelde zorgpolissen zijn, besluiten mensen al snel om van een overstap af te zien. Zij zijn bang dat zij uiteindelijk toch meer geld zullen betalen, of dat de zorg die zij nodig hebben niet vergoed wordt. Hoewel de zorgpolissen steeds inzichtelijker worden, is er simpelweg te veel informatie te vinden. Hierdoor haken mensen sneller af en blijven zij liever verzekerd bij een zorgverzekeraar die zij al kennen. Dit is natuurlijk zonde.

Wil je erachter komen welke zorgverzekeraar het beste bij je past? Kies dan gerust voor zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Leg verschillende (aanvullende) verzekeringen naast elkaar en maak uiteindelijk de keuze voor de partij die het beste bij je medische behoeften past.

5/5 - (5 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar