De zorgpremie vergelijken, hoe doe je dat?

Zo check jij je zorgpremie
Zo check jij je zorgpremie

Nadat de Miljoenennota half september is uitgesproken, weten we het zeker. Dan weten we met hoeveel geld de zorgpremie volgend jaar zal stijgen. Volgens uitgelekte informatie zal dit 60 euro per persoon zijn, per maand. Een gezin met twee minderjarige kinderen is dan tenminste drie mille kwijt aan zorgverzekering. En dus zal de jacht weer worden ingezet op een goedkopere verzekeraar. Om toch vooral op de kleintjes te letten is de verzekeraar me de Laagste Premie straks spekkoper. Hamvraag: waar let je op als jij je bezighoudt de zorgpremies  vergelijken?

Welke zorg is noodzakelijk?

Voor je nou online aan het vergelijken gaat, is de eerste vraag de je jezelf moet stellen welke zorg je nodig hebt. Of beter; denkt nodig te hebben. Noteer welke zorgt je zeker weten nodig hebt. Vergeet dan met te denken aan medicatie en zaken als bloedonderzoek, een bezoek aan de psycholoog of de fysiotherapeut en aan kraamzorg.

Kijk ook naar het eigen risico

Daarna ga je een schatting van de kosten maken en ga je bekijken wat de basisverzekering wel en niet dekt.  Het is goed te weten dat de meeste zaken standaard vergoed worden, zoals huisartsenzorg, spoedeisende hulp, planbare zorg in de ziekenhuizen, medicijnen  en deels fysiotherapie en het bezoek aan de psychloog. Dan ga je kijken naar het eigen risico. Die zal ook in 2021 385 euro zijn. Het eigen risico gaat niet op voor onder meer de huisarts,  verloskundig zorg en kraamzorg.

Vraag eventueel gegevens op bij de verzekeraar

Je kunt ervoor kiezen dit bedrag structureel te verjongen, naar bijvoorbeeld 885 er. Dan namelijk gaat de maandelijkse premie omlaag,  soms wel twintig euro per maand.  Of dat iets voor jou is, is afhankelijk van de zorg die je denkt nodig te hebben. Je kunt de eigen risico  van de afgelopen jaren wellicht als leidraad nemen en die situatie in kaart brengen.  Kijk hoeveel van het eigen risico je gebruikt hebt. Als je dat zelf niet weet vraag dat dan gewoon op bij de verzekeraar.

Zo zie je hoe hoog de premie wordt

De volgende stap is kijken of een aanvullende verzekering noodzakelijk is. Aanvullende verzekering geldt bijvoorbeeld voor de kosten van de tandarts, de fysiotherapeut, brillen en lenzen en orthodontie. De dekkingen die je geselecteerd hebt, kun je in de online zorgvergelijker invoeren en zo zie je hoe hoog de premie voor jou zal zijn.

Zelfs de afmelding  bij de huidige verzekeraar

Je ziet nu hoeveel je kwijt bent bij de zorgverzekeraars en kunt besluiten al dan net de overstap naar een voordeligere aanbieder gaat maken. Wie dat wel kan overigens ook nog betaalde favoriete ziekenhuizen toevoegen. Je hebt nu alle informatie binnen en besluit al dan niet over te stappen. Dit kan dus tot en met 31 december 00.00 uur. Wat betreft de overstap zelf  word je ontzorgd. Zelfs de afmelding bij je huidige verzekeraar werd geregeld.  Wel is het verstandig om je rijbewijs of identiteitsbewijs bij de hand te hebben net als je banrekeningnummer.

 

 

 

 

 

 

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar