zorgkosten Amerika esta

Zo werkt de zorg in Amerika voor Nederlanders: van ESTA tot zorgkosten

Natuurlijk wil je er niet aan denken. Je bent op vakantie of op reis in Amerika en je moet een beroep doen op medische hulp. Hoe zit het dan precies met jouw Nederlandse zorgverzekering? Vergoed die de zorgkosten wel die je in Amerika maakt? En hoe anders is de zorg in Amerika eigenlijk georganiseerd en zijn de kosten ongeveer gelijk met die in ons land? Over Amerika gesproken; zorg als je op vakantie naar dat land gaat, dat je wel altijd beschikt over een ESTA.

zorgkosten Amerika esta

Spoedeisende hulp in Amerika

Niemand zit er op te wachten, maar toch komt het voor. Je verblijft in Amerika en hebt behoefte aan spoedeisende hulp, simpelweg omdat de zorg niet kan wachten tot je terug bent in eigen land. Mocht je dit overkomen, dan is het in eerste instantie altijd erg belangrijk om meteen contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar, Je vraagt dan eigenlijk om toestemming. Je kunt de zorg vergoed krijgen op basis van de Ziekteverzekering, kortweg Zvw. Deze verzekering heeft een wereldwijde dekking. Met deze verzekering kun je voor basiszorg naar een zorgaanbieder in het buitenland gaan. Het is overigens wel zo dat jouw eigen zorgverzekering daar wel bepaalde voorwaarden aan kunnen stellen. 

Geneeskundige kosten

Je kunt het zorgsysteem in Amerika niet vergelijken met dat in ons land.  Neem alleen al de premie. In ons land betaal je gemiddeld genomen rond de 120 euro per maand, in Amerika betaal je zomaar tussen de 580 en 870 dollar per maand,  Verder valt het verschil in kosten voor bijvoorbeeld een operatie of een behandeling op. In het ene ziekenhuis ben je zomaar 15.000 dollar kwijt, in een ander betaal je slechts 1500 dollar. In het algemeen kun je er vanuit gaan dat de zorgkosten in de Verenigde Staten hoger zijn. Ook moet je er niet vanuit gaan dat alle zorgkosten die je in Amerika maakt, zomaar vergoed worden. Vaak krijg je met een aanvullende zorgverzekering tot twee keer het Nederlands tarief vergoed en dat blijkt in de praktijk vaak allesbehalve voldoende. Ga je naar Amerika, dan is het beter om  een reisverzekering af te sluiten met een speciale dekking voor geneeskundige kosten.  Dan weet je namelijk zeker dat alle spoedeisende hulp in het buitenland vergoed wordt en zo voorkom je dus financiële verrassingen. Lees meer over zorg en andere reisinformatie op de website van ANVR.

Wat is een ESTA?

Als je in Amerika een beroep moet doen op medische hulp, dan moet je uiteraard wel op legale wijze in Amerika verblijven. Dit kan met behulp van een ESTA.  Dit is een digitale reistoestemming en die heb je nodig om zonder een visum naar Amerika te mogen reizen. Dit zowel per vliegtuig als bijvoorbeeld met een cruiseschip.  Met een ESTA hoopt Amerika ongewenste reizigers uit het land te weren. Een ESTA is overigens geen fysiek document en is twee jaar geldig. In die periode mag je onbeperkt naar Amerika reizen, steeds voor een periode van maximaal negentig dagen. Voor Amerika is een ESTA is voor alle Nederlandse reizigers verplicht.

De voorwaarden

Een ESTA heb je sneller als een visum en bovendien is het voordeliger. Let wel op de voorwaarden. Natuurlijk moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen om in het bezit te komen van en ESTA. Zo dien jij je altijd aan de geldende maatregelen te houden, en dien je bij aankomst in de Verenigde Staten aan te kunnen tonen dat je van plan bent om het land ook daadwerkelijk weer te verlaten. Dit kun je bijvoorbeeld met een retourticket aantonen.  Een ESTA krijg je niet als je na 10 maart 2021 nog in landen als Iran, Irak, Syrië, Noord Korea, Soedan, Jemen. Libië of Somalië bent geweest. Ook mag je niet de nationaliteit van één van deze landen gehad hebben. Je moet dan dus een visum aanvragen.  Je krijgt eveneens geen ESTA als je na 12 januari 2021 nog in Cuba bent geweest. Cuba wordt namelijk door Amerika beschouwd als een financier van terrorisme.

5/5 - (13 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar