Alles wat je moet weten
Alles wat je moet weten
Tot 1 mei 2023 kun je belastingaangiften doen. Wist je dat je bepaalde zorgkosten kunt inzetten voor belastingaftrek? Dit is vooral interessant als je in 2022 hoge zorgkosten uit eigen zak hebt betaald. Op deze pagina lees je terug voor welke zorgkosten je gebruik kunt maken van belastingaftrek. Daarnaast kom je erachter aan welke voorwaarden je dient te voldoen, voordat je van deze aftrekpost gebruik mag maken. Het vastgelegde drempelbedrag voor 2022 wordt met je gedeeld. Aan het einde kun je ervoor kiezen om nu alvast meer informatie op te zoeken over zorgverzekeraars en de mogelijkheden die je voor 2025 hebt.
Wat voor type zorgkosten zijn in te zetten voor belastingaftrek?
Als je ziektekosten hebt gemaakt die niet worden vergoed door je basis- of aanvullende zorgverzekering, is het mogelijk om deze kosten af te trekken van je belasting. Dit kan bijvoorbeeld gaan om kosten voor medicijnen, hulpmiddelen of vervoer naar het ziekenhuis. Het is belangrijk om te weten dat niet alle zorgkosten voor belastingaftrek in aanmerking komen. Alleen zorgkosten die niet worden vergoed door je zorgverzekering en die je zelf hebt betaald, kunnen in aanmerking komen voor belastingaftrek. Het is dus van belang om goed te kijken naar wat er wel en niet wordt vergoed door je zorgverzekering.
Hoe je de kosten precies kunt aftrekken, kun je terugvinden op de website van de Belastingdienst. Daar staat precies uitgelegd hoe je de kosten kunt opgeven en welke voorwaarden er gelden voor de belastingaftrek van zorgkosten.
Aan welke voorwaarden dien je te voldoen als je van belastingaftrek gebruik wil maken?
Op het moment dat je gebruik wil maken van belastingaftrek voor zorgkosten, zijn er een aantal voorwaarden waar je aan dient te voldoen. De zorgkosten die je hebt gemaakt dienen te maken te hebben met ziekte, beperking of invaliditeit. Daarnaast kun je alleen kosten aftrekken voor het jaar waarin je ze hebt gemaakt. Kosten die vergoed worden door de verzekering of onder het eigen risico vallen, zijn nooit aftrekbaar. Een belangrijk punt om rekening mee te houden is dat je geen kosten kunt aftrekken die vallen onder de basisverzekering, omdat je bijvoorbeeld naar een niet-gecontracteerde zorgverlener bent geweest. Het is dus van belang om goed te kijken naar welke kosten wel en niet vergoed worden door je zorgverzekering.
Om in aanmerking te komen voor belastingaftrek, dien je aan te kunnen tonen dat je de kosten zelf hebt gemaakt en betaald. Zorg er daarom voor dat je alle rekeningen en afschriften bewaart. Er is ook altijd sprake van een drempelbedrag. Wat dit precies inhoud lees je hieronder terug.
Zorg dat je het drempelinkomen niet over het hoofd ziet
Ieder jaar wordt er een nieuwe manier voor de berekening van het drempelbedrag vrijgegeven. De zorgkosten die boven dit bedrag uitkomen, kun je inzetten voor belastingaftrek. De hoogte van het drempelbedrag wordt bepaald aan de hand van je inkomen. In 2022 ligt het drempelbedrag tussen de €141 en €709 euro.
Niet helemaal tevreden met je zorgverzekering in 2023? Oriënteer je dan alvast voor 2025
Heb je voor 2023 voor een zorgverzekeraar gekozen die achteraf gezien toch niet zo goed bij je past? Dan kun je nu alvast tijd steken in het vinden van een zorgverzekeraar die beter bij je zorgbehoeften aansluit. Op onze website kun je wanneer het je uitkomt verschillende opties met elkaar vergelijken. Hoe fijn is het om van tevoren alvast te weten welke mogelijkheden je voor 2025 hebt. Hoe meer voorwerk je doet, hoe makkelijker je in november en december kunt bepalen voor welke zorgverzekeraar je volgend jaar kiest. Alle vergoedingen waar je per zorgverzekering en concern recht op hebt, vind je ook op onze website terug!