gewichtstoename

Welke oorzaken kunnen gewichtstoename en obesitas veroorzaken?

Obesitas is een groeiend gezondheidsprobleem voor de hele wereldbevolking. Gewichtstoename kan leiden tot diabetes, hart- en vaatziekten en uiteindelijk de dood. Sommige mensen denken dat gewichtstoename kan ontstaan door een slechte mindset. Wanneer je niet sterk genoeg bent om junkfood en slechte voeding te laten staan, kun je voedselverslaafd raken. Uit onderzoek blijkt juist dat gewichtstoename allerlei oorzaken kan hebben, zoals genetica, hormonen, je relatie met voeding, medicatie en nog veel meer. In deze blog lees je er alles over.

De meest voorkomende oorzaak voor gewichtstoename is genetica

Gewichtstoename en het ontwikkelen van obesitas is gekoppeld aan genetica. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met ouders met obesitas veel meer kans maken om later ook obesitas te ontwikkelen dan kinderen die slanke ouders hebben. Wanneer je te maken krijgt met gewichtstoename, kan dit dus genetisch bepaald zijn. Los daarvan heeft gewichtstoename vooral te maken met wat je eet, hoeveel je beweegt en hoe gezond je leeft. Hieronder lees je meer over de mogelijke oorzaken van gewichtstoename.

Voeding en je relatie met eten speelt een belangrijke rol

Tegenwoordig is het lastig om onbewerkt, vers en betaalbaar gezonde voeding in de winkels terug te vinden. Bijna alles wat je in de supermarkt koopt is bewerkt voedsel en beschikt over ingrediënten die op termijn zorgen voor gewichtstoename. Vooral wanneer je veel (ongezond) eet, bestaat de kans dat je dikker wordt als je daarnaast niet genoeg beweegt. Bewerkte voeding zit vol toegevoegde suikers, gemanipuleerde additieven en dit bevordert overeten. Slechte voeding heeft invloed op het beloningscentrum in je hersenen. Vooral voeding met een hoog vetgehalte zoals junkfood is verslavend en goedkoop in aanschaf. Vandaar dat het belangrijk is om je bewust te worden van je relatie met eten en het type voedsel dat je tot je neemt.

Daarnaast proberen bedrijven je over te halen om junkfood, snoep en slecht voedsel te kopen. Zij geven veel geld uit aan de marketing en laten dit soort voeding er aantrekkelijk uitzien. Om gezonder te eten, kun je vooral groente en fruit kopen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je verse boodschappen bij een groenteboer of een slager te doen, in plaats van in de supermarkt. Dan is de kans groter dat je onbewerkt voedsel op je bord legt.

Houd je insulinespiegel in de gaten

Wist je dat een verhoogde insulinespiegel of insulineresistentie een voorbode is voor obesitas? Insuline is een hormoon dat je in je lichaam nodig hebt om energie mee op te slaan. Wanneer je lichaam resistent wordt voor insuline, zorgt dit ervoor dat er meer energie wordt opgeslagen in je vetcellen, in plaats van dat dit wordt ingezet voor gebruik. Gewichtstoename is daar een logisch gevolg van. Uit studies is gebleken dat hoe meer insuline je in je lichaam hebt, hoe groter de kans is dat je met zwaarlijvigheid te maken krijgt. Je kunt ervoor zorgen dat je insulinespiegel verlaagd wordt door geraffineerde koolhydraten links te laten liggen. Wanneer je gewichtstoename ervaart dat door insulineresistentie veroorzaakt wordt, kun je meer vezels eten om calorieën te verbranden.

Medicatie kan lijden tot gewichtstoename

Los van voedingsmiddelen en aanleg, kunnen bepaalde medicijnen zorgen voor gewichtstoename. De medicatie die dit als bijwerking heeft is antidepressiva, antipsychotica en diabetesmedicatie. Dit soort medicatie zorgt ervoor dat je lichaam en je hersenen een verandering doormaken. Je eetlust neemt toe en je stofwisseling vertraagt. Het gevolg hiervan is dat er lichte gewichtstoename kan plaatsvinden. Vind je dit vervelend? Praat er dan vooral over met je behandelend arts. Misschien kun je een oplossing voor dit probleem vinden of proberen om meer te sporten in de periode dat je dit soort medicatie gebruikt.

Houd gewichtstoename onder controle met handige gezondheidsapps

Wist je dat veel zorgverzekeraars je gratis toegang geven tot bepaalde gezondheidsapps als je een zorgverzekering bij hen afsluit? Je kunt op onze website zorgverzekeraars vergelijken om erachter te komen welke zorgverzekeraar met apps werkt die jij graag zou willen gebruiken. De apps helpen je om een gezonde leefstijl eigen te maken. Je kunt er bijvoorbeeld tips voor gezonde voeding in vinden. Sommige apps zorgen ervoor dat jij je bewegingsdoelen in kaart kunt brengen. Andere apps zijn gericht op mentale gezondheid en helpen je om te mediteren en mindfull te leven. Je hebt tot 31 december 2022 de tijd om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Sluit voor 31 januari 2023 je nieuwe zorgverzekering met bijbehorende gezondheidsapps af!

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar