Straling

Welke invloed heeft straling op je gezondheid?

De hele dag door kom je in aanraking met verschillende soorten straling. Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, kan dit op termijn voor gezondheidsproblemen zorgen. Op deze pagina kom je erachter wat er precies onder wordt verstaan. Verder lees je terug welke effecten een overschot aan blootstelling aan straling op je gezondheid heeft. Om de nadelige effecten van straling op de lange termijn te voorkomen, kun je een aantal dingen doen om jezelf minder bloot te stellen aan straling in je dagelijkse leven. De handigste tips hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Waar moet je aan denken als er over straling wordt gesproken?

Als er over straling wordt gesproken, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten straling bestaan. De meest bekende is ultraviolette straling, die van nature voorkomt in zonlicht en kan leiden tot huidverbranding en huidkanker. Blauw licht, dat voorkomt in led-verlichting en schermen van elektronische apparaten, kan schadelijk zijn voor de ogen en kan uiteindelijk leiden tot vermoeidheid en slaapproblemen.

In ons dagelijkse leven komen we ook in aanraking met straling van bijvoorbeeld mobiele telefoons, wifi-routers en televisies. Hoewel dit vaak als onschadelijk wordt beschouwd, kan het toch verstandig zijn om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van een headset of het plaatsen van een router op afstand van de slaapkamer. In onze woning kan er ook straling voorkomen, zoals via elektromagnetische velden van elektrische apparaten of van asbest in oudere gebouwen. Het is belangrijk om deze straling te monitoren en eventueel maatregelen te nemen, zoals het vervangen van oude elektrische apparaten of het verwijderen van asbest.

Welke effecten heeft straling op je gezondheid?

Straling kan verschillende effecten hebben op je gezondheid, afhankelijk van de soort straling waarmee je in contact komt en de hoeveelheid straling die je binnenkrijgt. Over het algemeen kan dit leiden tot huidirritatie, huidverbranding, huidkanker, oogbeschadiging, vermoeidheid en slaapproblemen. Als je te veel straling binnenkrijgt, kan dit leiden tot acute en chronische gezondheidseffecten. Acute effecten zijn onmiddellijke symptomen die optreden binnen enkele uren tot dagen na blootstelling, zoals verbranding, misselijkheid en diarree. Chronische effecten zijn symptomen die zich op de lange termijn kunnen ontwikkelen, zoals kanker, hormonale verstoringen, reproductieve problemen en problemen met je immuunsysteem.

Symptomen die vaak voorkomen bij een overschot zijn hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid, huidirritatie en huidverbranding. Als je deze symptomen ervaart na blootstelling aan straling, is het verstandig om medische hulp te zoeken en te overleggen met een arts over de mogelijke oorzaken en behandelingsopties.

Handige tips om straling en blauw licht te voorkomen

Er zijn verschillende manieren waarop je de blootstelling aan uv-straling en blauw licht kunt verminderen. Hieronder lees je een aantal handige tips terug die je zelf in kunt inzetten om de blootstelling aan straling te verminderen:

– Gebruik zonnebrandcrème: Zorg ervoor dat je een zonnebrandcrème met een hoge SPF gebruikt wanneer je buiten bent, vooral tussen 10.00 en 16.00 uur wanneer de zon het sterkst is. Dit helpt om huidverbranding en huidkanker te voorkomen.
– Vermijd te lang in de zon: Probeer te voorkomen dat je te lang in de zon blijft. Zoek schaduw op als je buiten bent.
– Gebruik zonnebrillen: Zonnebrillen met een hoge UV-bescherming helpen om oogbeschadiging te voorkomen.

– Beperk schermtijd: Probeer de tijd die je besteedt aan het kijken naar schermen te beperken, vooral voor het slapen gaan. Dit helpt om slaapstoornissen en vermoeidheid te voorkomen.
– Gebruik een blauw licht filter: Er zijn apps en programma’s die je kunt installeren op je telefoon of computer die blauw licht filteren, zoals f.lux, Twilight of Night Shift.
– Kies voor verlichting met een warme kleur: Kies voor verlichting met warme kleuren in plaats van koude kleuren, zoals LED-verlichting, deze bevatten minder blauw licht.
– Vermijd straling van elektronische apparaten: Vermijd het plaatsen van elektronische apparaten zoals routers, televisies en telefoons dichtbij uw slaapkamer of werkruimte. Gebruik een headset als je veel belt.
– Laat je huis testen op straling: test op straling van elektromagnetische velden van elektrische apparaten of van asbest in oudere gebouwen, zo kun je de eventuele risico’s beperken.

Houdt in gedachten dat deze tips niet gegarandeerd zijn om alle risico’s van straling te vermijden, maar ze kunnen wel helpen om de blootstelling te verminderen en de gezondheidseffecten te verminderen.

Heb je al een nieuwe zorgverzekering afgesloten voor 2023?

Nu je meer over straling, de invloed en het voorkomen ervan hebt geleerd, wil je misschien nog wel meer stappen zetten om je gezondheid dit jaar op peil te houden of zelfs te verbeteren. Een goede zorgverzekering kan hieraan bijdragen. Heb jij je vorige zorgverzekering uiterlijk 31 december 2022 opgezegd? Dan heb je nog tot eind januari de tijd om je nieuwe zorgverzekering voor 2023 af te sluiten. Wanneer je nog niet goed weet voor welke zorgverzekeraar je wil kiezen, kun je op onze website makkelijk en snel zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Door in één oogopslag meerdere mogelijkheden naast elkaar te zien, kun je bepalen welke verzekeraar het beste bij jouw zorgbehoefte en budget past.

Zorgverzekeringen zijn in 2023 een stukje duurder geworden. Vandaar dat het een goed idee is om de prijs in de gaten te houden. Betaal vooral niet onbedoeld te veel voor zorg dat je toch niet nodig hebt. Dat is zonde.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar