invloed winterkou

Welke invloed heeft de winterkou op jouw lichaam?

De winter is een koude periode, waarin je probeert om de warmte op te zoeken. Soms is er geen ontkomen aan en dien je de winterkou te trotseren. De kou, sneeuw en regen, kan van invloed zijn op je gezondheid. Op deze pagina lees je welke negatieve en positieve invloed de winterkou op je lichaam en algehele gezondheid heeft. Verder kom je erachter op welke manier jij je gezondheid tijdens de winter een boost kunt geven. Als laatste worden er tips gedeeld waarmee jij leert op welke manier jij je zorgverzekering kunt inschakelen op het moment dat je ziekte ervaart.

Dit zijn de nadelen van de invloed van winterkou op je gezondheid

In de winter is het koud, waardoor je vaak te maken krijgt met de koude buitenlucht, die je luchtwegen inkomt. Uit onderzoek is gebleken dat je slijmvlies, bronchiën en bloedvaten geïrriteerd kunnen raken door in aanraking te komen met veel koude lucht. Om dit te voorkomen, kun je ervoor kiezen om jezelf warm aan te kleden. Draag een muts, handschoenen, sjaal en zorg ervoor dat je de sjaal tot over de neus of mond laat vallen als het buiten erg koud is. De invloed van winterkou op je lichaam gaat nog verder. Wanneer je te veel warmte verliest en je het erg koud hebt, kunnen je bloedvaten vernauwen, wat een risico vormt voor je hart. Zeker als je bekend bent met hart- en vaatziekten.

De kou werkt ook door op je huid en de vochtbalans ervan. Als het hard waait en koud is, wordt vocht nog sneller dan gewoonlijk uit je huid onttrokken. Dit zorgt ervoor dat je schrale plekjes of eczeem kunt ervaren door de kou. Om dit tegen te gaan kun je oliën op de huid aanbrengen of een vocht inbrengende crème gebruiken. Dit helpt je om de vochtbalans in je huid op peil te houden. Het drinken van voldoende thee en water is ook belangrijk om je lichaam te hydrateren en de afvoer van afvalstoffen te bevorderen.

Deze voordelen zitten er aan de invloed van winterkou op je lichaam

Los van de negatieve invloed van de winterkou, kan er juist ook een positieve kant aan vastzitten. In de winter verbrand je bijvoorbeeld meer calorieën omdat je lichaam meer moeite moet doen om zichzelf warm te houden. Verder maak je meer bruin vet aan in de winter. De aanmaak hiervan kost meer energie, waardoor je juist meer afvalt. Een andere positieve invloed van de winterkou op je gezondheid is de verbetering van je nachtrust. Wanneer het buiten koud is, slaap je beter. Een frisse slaapkamer voorkomt rusteloosheid en woelen, waardoor je beter uitgerust wakker wordt.

Draai jij je hand niet om voor een beetje kou? Dan kun je het nog frisser maken door iedere ochtend kort koud te douchen. Dit verbetert de doorbloeding van je lichaam en je bent direct wakker en voelt je energiek!

Wat kun je doen om tijdens de winter gezond te blijven?

Je kunt de negatieve invloed van de winterkou tegengaan, door in de winterperiode meer aandacht aan je algehele gezondheid te schenken. Het belang van gezond blijven tijdens de winterperiode is groot, aangezien deze tijd van het jaar vaak gepaard gaat met verkoudheid en griep. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om je immuunsysteem te versterken en zo de kans op ziekte te verkleinen. Een gezonde leefstijl is het uitgangspunt. Zorg voor voldoende slaap, beweging en gezonde voeding, met voldoende groenten en fruit.

Het is verder aan te raden om voldoende te ontspannen en stress te verminderen. Probeer ook regelmatig de handen te wassen en houd ze uit je gezicht om het risico op besmetting te verkleinen. Ook het vaccineren tegen griep kan helpen om gezond te blijven tijdens de winterperiode, dit zie je vaak terug bij de oudere leeftijdsgroepen in Nederland. Het griepvaccin beschermt tegen de meest voorkomende griepvirussen en verkleint bovendien de kans op besmetting.

Handige tips om je zorgverzekeraar correct in te schakelen

In eerste instantie denk je bij de invloed van de winterkou op je gezondheid niet aan je zorgverzekeraar. Aan de andere kant kan de kou ervoor zorgen dat je in het ergste geval een longontsteking of heftige griep te pakken krijgt. Op dat moment kun je eerst langs je huisarts gaan, die je eventueel naar een ziekenhuis voor verder onderzoek of observatie kan doorverwijzen. Alle zorg die je op dat moment ontvangt, wordt door je zorgverzekeraar vergoed. In Nederland dient iedereen die 18 jaar of ouder is, tenminste een basis zorgverzekering af te sluiten. Je kunt één keer per jaar wisselen van zorgverzekeraar, dit zal eind 2023, begin 2025 zijn.

Wil je nu alvast rondkijken welke zorgverzekeraars interessant voor je kunnen zijn in 2025? Dan helpt onze handige vergelijkingstool je om jouw opties op een rij te zetten.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar