goede voornemens

Welke goede voornemens worden door je zorgverzekering vergoed?

Het jaar 2022 is begonnen en dat betekent dat je misschien een aantal goede voornemens voor jezelf op een rijtje hebt gezet. Wist je dat je zorgverzekeraar een aantal van deze goede voornemens die met je gezondheid te maken heeft, vergoed? Op die manier kun je het nieuwe jaar vol goede moed beginnen en hoef jij je geen zorgen te maken om de eventuele kosten die erbij komen kijken om gezonde voornemens te gaan voltooien.

Stoppen met roken

Heb je goede voornemens voor 2022? En is één ervan om te stoppen met roken? Dan kun je de kans op slagen van dit goede voornemen vergroten door aan een stoppen met roken programma deel te nemen. Jaarlijks willen 1 miljoen Nederlanders stoppen met roken. Vaak lukt het ze een tijdje, maar is de kans op terugval groot. De basisverzekering vergoedt nicotinevervangers, 1 keer per jaar begeleiding door een hulpverlener en bepaalde geneesmiddelen die je helpen stoppen met roken. Je hebt voldoende aan een basisverzekering als je ondersteuning wil bij het stoppen met roken. Je hoeft hier geen aanvullende verzekering voor aan te vragen.

Afvallen

Uit onderzoek is gebleken dat in tijden van corona, het aantal mensen met overgewicht ernstig is toegenomen. Op dit moment zou 50% van de Nederlanders kampen met overgewicht. Heb je goede voornemens om af te vallen in 2022? Dan zijn er een aantal zaken die je hierin ondersteunen én die vergoed worden door je zorgverzekeraar. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden voor een Gecombineerd Leefstijl Interverntieprogramma (GLI). Hierbij leer je gezonder eten, meer bewegen en slecht gedrag te veranderen. Een GLI duurt twee jaar en wordt door de basisverzekering vergoed. De kosten voor een GLI vallen niet onder je eigen risico.

Verder zit er standaard 3 uur dieetadvies per kalenderjaar verwerkt in de basisverzekering. Wil je meer dieetadvies, dan heb je vaak een verwijzing van de huisarts en een aanvullende verzekering nodig. Een andere optie is voedingsadvies, waarbij een gewichtsconsulent je helpt om gezonder te eten en te bewegen. Dit wordt ook alleen vanuit aanvullende verzekeringen vergoedt.

Goede voornemens over meer sporten en bewegen

Heb je goede voornemens op het gebied van meer sporten en bewegen? Dan kun je de kosten voor bepaalde tools die je hierin ondersteunen door je zorgverzekeraar laten vergoeden. Om je enthousiast te maken en houden voor het meer sporten en bewegen, kun jij je bijvoorbeeld aanmelden voor de beweegprogramma’s die je zorgverzekeraar aanbiedt. Een aantal zorgverzekeraars biedt beweegprogramma’s aan als gratis extra, zodat je de motivatie kunt krijgen en behouden om meer te sporten en te bewegen. Voorbeelden van beweegprogramma’s zijn SamenGezond van Menzis, Fitter App van United Consumers, Fitzme van Just of CZ en a.s.r. Vitality van Ditzo en a.s.r.

Verder wordt fysiotherapie vaak ook vergoed. Dit helpt je om blessures de baas te worden, die je weerhouden van meer sporten en bewegen. De fysiotherapeut helpt je om de blessure aan te pakken en geeft je oefeningen die je ondanks je blessure kunt doen om meer in beweging te blijven. Helpt dit niet? Dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een sportarts. De kosten voor behandeling bij een sportarts worden vergoed door je basisverzekering. Een sportmedisch onderzoek wordt alleen vergoed door een aanvullende verzekering, waarin dit is opgenomen.

Het verminderen van stress

Ben je een persoon die snel strest, piekert en zich zorgen maakt om dingen? Dan kan het een goed voornemen van je zijn om je in 2022 minder snel mentaal druk te maken om dingen. Wist je dat je zorgverzekering je op dit punt kan ondersteunen? Je zou namelijk gebruik kunnen maken van mindfulness. Deze techniek zorgt ervoor dat je volledig in het moment leert leven, waardoor jij je bewust wordt van je gedachten en gevoelens in huidige ervaringen. Mindfulness kan je helpen om meer rust in je hoofd te creëren. Dit helpt je om bewuste keuzes te maken en geautomatiseerde stress of piekeren uit je systeem te krijgen.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor de populaire mindfulness app Headspace. Deze app kost €12,99 per maand en leert je alles over mindful leven.

Kies voor 1 februari 2022 voor je nieuwe zorgverzekeraar

Heb jij je zorgverzekering uit 2021 stopgezet in december? Dan heb je nog tot en met 31 januari 2022 om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je goede voornemens hebt, kun je er meteen mee aan de slag. Weet je nog niet voor welke zorgverzekeraar je gaat kiezen? Dan kun je de handige tool op Zorgverzekerinq.nl inzetten, om verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Je ziet in één oogopslag welke mogelijkheden je hebt, je ziet de voordelen van de zorgverzekeringen staan én de prijs die je per maand betaalt. Zo kun je kiezen voor de zorgverzekering die het beste bij je past.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar