dementie

Wat voor type zorg wordt door de zorgverzekering vergoed bij dementie?

Dementie is een ziekte die steeds meer mensen treft naarmate ze ouder worden. Het is een ingrijpende ziekte die niet alleen de persoon met dementie, maar ook zijn of haar omgeving verandert. Het is belangrijk om te weten welke symptomen bij dementie horen en welke zorg vanuit de basis- en aanvullende verzekering vergoed wordt. Zo kun je de beste zorg krijgen die past bij jouw persoonlijke situatie. Op deze pagina lees je meer over wat dementie is, welke symptomen erbij komen kijken, welke zorg er vanuit de basis- en aanvullende verzekering vergoed wordt en hoe je kunt bepalen welke zorgverzekering het beste bij je past.

Wat is dementie en welke symptomen komen hierbij kijken?

Dementie is een verzamelnaam voor een aantal verschillende ziekten en stoornissen die de hersenfuncties aantasten. Het is een progressieve aandoening die leidt tot het geleidelijke verlies van geheugen, denkvermogen, taalvaardigheid, oriëntatie en je persoonlijkheid. Dementie is een veelvoorkomend probleem onder ouderen, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen. De symptomen van dementie verschillen van persoon tot persoon en zijn afhankelijk van het type dementie. Vaak begint dementie met geheugenverlies en verwarring, waardoor dagelijkse activiteiten zoals koken, aankleden en boodschappen doen moeilijker worden. In latere stadia kun je ook last krijgen van hallucinaties, wanen en problemen met spraak en bewegen.

Er is helaas nog geen oplossing voor dementie, maar er zijn wel behandelingen die de symptomen kunnen verminderen en het leven van patiënten en hun verzorgers kunnen verbeteren. Zorg dat je bij vermoedens van dementie zo snel mogelijk contact opneemt met je huisarts. Die kan je vervolgens doorverwijzen naar een geriater of neuroloog.

Welke zorg bij dementie krijg je vanuit de basisverzekering vergoed?

Als je te maken krijgt met dementie, is het belangrijk om te weten welke zorg je vanuit de basisverzekering vergoed krijgt. Gelukkig zijn er verschillende vormen van zorg die voor een vergoeding in aanmerking komen. Waar je als eerste mee te maken krijgt is diagnostiek, waarbij er onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken en gevolgen van de dementie. Dit kan je bijvoorbeeld laten onderzoeken door de huisarts of een specialist op het gebied van ouderengeneeskunde. Verder is er huisartsenzorg, waarbij de praktijkondersteuner of de huisarts ondersteuning kan bieden bij het omgaan met de gevolgen van dementie. Ook is er casemanagement mogelijk bij dementie. Hierbij wordt je begeleid vanaf het moment dat de dementie wordt vastgesteld tot het moment dat je overlijdt.

Verzorging en verpleging, vervoer en hulpmiddelen worden ook vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast zijn er verschillende vormen van therapie beschikbaar, zoals fysiotherapie, logopedie en ergotherapie, om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Medisch verblijf tijdens een korte revalidatieperiode in het ziekenhuis is ook mogelijk vanuit de vergoeding door de basisverzekering. Aan het einde van je traject kun je palliatieve zorg vergoed krijgen, waarbij er vaak zorg aan huis wordt aangeboden, inclusief pijnbestrijding en psychische en sociale begeleiding. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van zorg in een hospice of een Thuishuis.

Wat voor zorg wordt door de aanvullende verzekering vergoed?

Naast de zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed, kan het ook verstandig zijn om te kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Deze uitgebreide verzekering kan extra zorg en ondersteuning bieden aan mensen die te maken hebben met dementie. Eén van de mogelijkheden die de aanvullende zorgverzekering kan bieden is mantelzorgondersteuning en respijtzorg. De mantelzorger kan ontlast worden, waardoor de woonsituatie gezond blijft voor iedereen. Dit is belangrijk omdat de persoon met dementie dan zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Er wordt voorlichting gegeven aan mantelzorgers over dementie en online cursussen kunnen ook worden vergoed. Er bestaat zelfs de mogelijkheid om een mantelzorgmakelaar in te schakelen.

Verder vergoedt de aanvullende zorgverzekering meer vervoer en hulpmiddelen en kan er gekozen worden voor een tijdelijke opname of een logeerhuis. Dit kan de mantelzorger direct ontzien en de mogelijkheid bieden om even tot rust te komen. Hierna kan de zorg weer met frisse moed opgepakt worden.

Kies voor een zorgverzekering waar je de zorg ontvangt, die je nodig hebt

Niemand weet met welke ouderdomskwalen of ziekten hij of zij tijdens het leven te maken krijgt. Dementie is een vervelende aandoening, die hoe langer het duurt, zwaarder wordt. Zorgverzekeraars hebben vanuit de basiszorgverzekering allemaal dezelfde vergoedingen. Wil je meer uit je zorgverzekering halen? Dan kun je beter voor een aanvullende zorgverzekering kiezen, waarvan je weet dat je extra’s vergoed kunt krijgen die bij jouw specifieke zorgvraag passen. Om het makkelijk te maken, kun je op onze website meerdere verzekeraars vergelijken. Doe dit alvast voor het einde van het jaar. Zodat je in 2025 precies weet welke zorgverzekering het beste bij je past.

5/5 - (1 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar