zorgverzekeraar weigeren

Wanneer kan een zorgverzekeraar je weigeren bij een overstap?

Sta je op het punt om voor 2023 over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de vier verschillende situaties waarin een nieuwe zorgverzekeraar je mag weigeren. Je kunt geweigerd worden voor een aanvullende- of tandverzekering. Door je hier bewust van te worden, kun je van tevoren inschatten of er een risico is dat je nieuwe zorgverzekeraar je weigert of niet. In deze blog lees je meer informatie over de vier verschillende situaties waarin je terecht kunt komen.

Een zorgverzekeraar kan je weigeren als je een betalingsregeling hebt

Wanneer je met financiële problemen te maken hebt, kun je ervoor kiezen om een betalingsregeling met je zorgverzekeraar af te spreken. Zodra je akkoord gaat met een betalingsregeling, kun je er niet voor kiezen om van zorgverzekeraar te veranderen. Een nieuwe zorgverzekeraar kan je weigeren zodra je dit toch probeert. Heb je geen betalingsregeling afgesproken, maar val je in de categorie wanbetaler? Dan kun je ook niet overstappen. Je kunt pas voor een nieuwe zorgverzekeraar kiezen op het moment dat je betaalachterstand of schuld bij je huidige zorgverzekeraar is afgelost.

Betaal je de maandelijkse premie netjes? Maar heb je te maken met een betalingsachterstand van je eigen risico? Dan mag een nieuwe zorgverzekeraar je niet weigeren. Je dient de schuld die je door het niet betalen van je eigen risico hebt wel af te betalen aan je oude zorgverzekeraar.

Je kunt geweigerd worden als je simpelweg te laat bent met je aanmelding

Wanneer jij je aanvraag voor een overstap naar een andere zorgverzekeraar te laat bij hen aanlevert, mag de nieuwe zorgverzekeraar je weigeren. Het wordt administratief gezien een heel gedoe als je te laat aangeeft dat je overstapt. Stel je hebt de overstap op 4 januari 2023 pas kenbaar gemaakt bij de nieuwe zorgverzekeraar die je op het oog hebt. Dan heeft je oude zorgverzekeraar dit bericht te laat ontvangen en is je huidige zorgverzekering voor 2023 al verlengt. De nieuwe zorgverzekeraar kan je dan beter weigeren om nog meer onduidelijkheid en misverstanden te voorkomen. Aan het einde van deze blog lees je meer informatie over de deadlines in 2023.

Wanneer er fraude is gepleegd kan de zorgverzekeraar ervoor kiezen om je te weigeren

Heb je fraude gepleegd bij je zorgverzekeraar en zijn zij erachter gekomen? Dan mag de zorgverzekeraar in kwestie je maximaal 5 jaar lang weigeren. Deze zorgverzekeraar hoeft je gedurende deze vijf jaar geen basis- of aanvullende zorgverzekering aan te bieden. Zodra dit je overkomt, ben je genoodzaakt om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Je kunt van fraude worden beschuldigd op het moment dat je bijvoorbeeld onterechte zorgkosten declareert. Wanneer je geld terugvraagt voor zorg dat je niet hebt ontvangen, ben je frauduleus bezig. Zorg er dus voor dat je alleen de zorgkosten die je daadwerkelijk maakt, bij je zorgverzekeraar doorgeeft.

Er kan een medische selectie worden gedaan

Je kunt geweigerd worden voor een aanvullende- of tandverzekering, Het is bijna onmogelijk om voor een basisverzekering geweigerd te worden. Wat de zorgverzekeraar bij het aangaan van een aanvullende- of tandverzekering kan doen, is het toepassen van een medische selectie. Dit houdt in dat je een aantal vragen krijgt over je gezondheid en de behandelingen die je nodig hebt of in het verleden nodig hebt gehad. Zij mogen je bijvoorbeeld vragen wat voor medicatie je gebruikt en ook of je verwacht dat je het komende jaar gebruik wil maken van een bepaalde behandeling. Aan de hand van de antwoorden die je geeft, bepaalt de

Bekijk en vergelijk welke zorgverzekeraars het beste bij je zorgbehoefte aansluiten

Nu je weet in welke situaties je nieuwe zorgverzekeraar je kan weigeren, weet je ook welke situaties je moet voorkomen, om geaccepteerd te worden. Wil je in 2023 een goedkopere, uitgebreidere of juist een simpelere zorgverzekering afsluiten? Bekijk en vergelijk dan welke mogelijkheden je hebt, zodat je erachter komt welke zorgverzekeraar het beste bij je past. Je kunt ervoor kiezen om de meest interessante zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Zo kom je erachter welk aanbod bij wie hoort en waar je een goede prijs betaald voor de zorg die je ontvangt. Je hebt tot uiterlijk 31 december 2022 om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Je kunt een nieuwe zorgverzekering tot 31 januari 2023 afsluiten.

4.7/5 - (4 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar