Alles wat je moet weten
Alles wat je moet weten
Het is in Nederland vanaf 18 jaar verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Het basispakket is dus iets dat elke volwassen Nederlander heeft. Toch kiezen meer en meer Nederlanders er voor om aanvullend te verzekeren, maar waarom is dat? Hier vind je een paar redenen waarom aanvullend verzekeren verstandig is!
Wat houdt aanvullend verzekeren in?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat aanvullend verzekeren precies inhoudt. Aanvullend verzekeren is in principe zorg die je graag gedekt zou willen hebben die buiten je basispakket vallen. Een aanvullende verzekering is in Nederland niet verplicht, een basispakket wel. Let wel op: het is niet zo dat als je een aanvullende verzekering neemt dat alles wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Zij zetten vaak een limiet voor het aantal behandelingen of het bedrag van een bepaalde behandeling wat zij dekken. Als je daar dan toch boven zit, betekent het dat de nodige behandelingen gedeeltelijk gedekt worden.
Zorg buiten het basispakket
Als je vaak zorg nodig hebt die buiten de basisverzekering valt, dan is aanvullende zorgverzekering zeer aan te raden. Dit kunnen meerdere dingen zijn, zoals de tandarts of fysiotherapeut. Als je vaak gebruik maakt van zorg buiten je basisverzekering kan dit hoog in de kosten oplopen en kan dus een aanvullende verzekering handig zijn. Als je verder gezond bent of niet veel zorg verwacht volgend jaar, is het niet per se nodig om een aanvullende verzekering te nemen.
Zekerheid van goede zorg
Doordat je aanvullend verzekerd bent kun je gebruik maken van de beste zorg die je in de buurt hebt. Dat is wel fijn voor mensen die bijvoorbeeld aan sport doen of hobby’s hebben waar wat extra gevaar bij komt kijken. Dan weet je dat als het misgaat, je niet voor torenhoge kosten komt te staan. Zo kun je gewoon je leven invullen met de dingen die je leuk vindt om te doen, en hoef je je geen zorgen te maken om schulden die je wellicht maakt door een ongeval.
Alternatieve geneeswijzen
Ook alternatieve geneeswijzen worden vergoed in het aanvullende pakket, maar wat is dat precies? Heel simpel gezegd, alternatieve zorg is zorg waar nog geen wetenschappelijk bewijs voor is geleverd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan accupunctuur of natuurgeneeskunde. Soms vallen deze vormen van zorg binnen de zorgverzekering die je hebt afgesloten. Niet alles qua alternatieve zorg wordt vergoed, zoals cannabis. Als je geïnteresseerd bent in alternatieve geneeswijzen en welke zorgverzekeraar die diensten het meeste dekken, dan is je zorgverzekering vergelijken nooit een verkeerd idee. Je kunt eenvoudig zorgverzekeringen met elkaar vergelijken via een vergelijkingssite, zoals Poliswijzer.