Voorkeursbeleid geneesmiddelen

Voorkeursbeleid geneesmiddelen: hoe werkt het?

In Nederland kent elke zorgverzekeraar haar eigen voorkeursbeleid voor geneesmiddelen. Hierin staat welk merk je per type medicijnen vergoed krijgt. Door dit beleid kunnen zorgverzekeraars de kosten voor geneesmiddelen zo laag mogelijk houden, waardoor de premies voor zorgverzekeringen binnen de perken blijven. Maar hoe werkt het voorkeursbeleid voor geneesmiddelen precies, en wat betekent het voor jou als consument?

Wat is het voorkeursbeleid geneesmiddelen?

Het voorkeursbeleid, ook wel preferentiebeleid genoemd, houdt in dat zorgverzekeraars voor bepaalde geneesmiddelen slechts één, of enkele merken vergoeden. Dit zijn vaak de goedkopere varianten van een geneesmiddel. Door één merk te vergoeden, krijgen zorgverzekeraars een lagere prijs bij farmaceutische bedrijven.

Waarom dit voorkeursbeleid geneesmiddelen?

De kosten van geneesmiddelen vormen een groot deel van de totale zorgkosten in Nederland. Door middel van het voorkeursbeleid proberen zorgverzekeraars de uitgaven aan geneesmiddelen te verminderen, wat leidt tot een lagere premie voor je zorgverzekering. In November kan je weer zorgverzekeringen vergelijken.

Voor sommigen patiënten betekent het voorkeursbeleid dat zij een ander merk geneesmiddel krijgen dan zij gewend zijn. In de meeste gevallen merk je hier als patiënt weinig van. 

Vergoeding medicijnen buiten het voorkeursbeleid

Het kan voorkomen dat je een ander merk medicijn wilt, dat niet binnen het voorkeursbeleid van je zorgverzekeraar valt. Je arts geeft je een medische verklaring indien je gevoelig bent voor een bepaalde samenstelling, dosering of manier van toedienen. Met zo’n medische verklaring betaal je geen extra kosten. 

Verder zijn er ook geneesmiddelen waar binnen het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) maar één variant van bestaat, of waarvoor zorgverzekeraars geen voorkeurbeleid hebben. De apotheek zal in dit geval ervoor zorgen dat jij de juiste medicijn hebt. De kosten voor het medicijn wordt vergoed door je basisverzekering.

In alle andere gevallen betaal je de kosten (deels) zelf als je een ander medicijn wilt dan in het voorkeursbeleid van je verzekeraar staat.

Voorkeursbeleid medicijnen en medicijntekort

Hoewel het voorkeursbeleid heeft geleid tot aanzienlijke besparingen, is er ook kritiek. Patiënten en artsen geven soms aan dat zij te weinig keuzevrijheid hebben. Daarnaast kan het regelmatig wisselen van geneesmiddelmerk verwarrend zijn voor patiënten.

Ook komt een tekort aan medicijnen steeds vaker voor. Als het voorkeursmiddel niet verkrijgbaar is bij de apotheek, dan kijkt de apotheker welk alternatief merk je kunt krijgen. In dit geval krijg je nog steeds je medicijn vergoed.

5/5 - (7 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar