Slaap- en kalmeringsmiddelen vergoeding 2025

Op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering met slaap- en kalmeringsmiddelen vergoeding in 2025? Zorgverzekeraar ONVZ (Vrije Keuze + Vrije Keuze Benfit) heeft de goedkoopste zorgverzekering voor € 153,95 en 885 eigen risico. Zonder vrijwillig eigen risico heeft ONVZ (Vrije Keuze + Vrije Keuze Benfit) de goedkoopste zorgverzekering voor € 173,95 premie. De beste dekking voor slaapmiddelen heeft Zilveren Kruis (Basis Budget + Aanvullend 3 sterren) voor € 181,70 premie per maand.
Kasper, zorgverzekering expert
Kasper Zorgverzekering expert

Vaak gekozen

Beweeg van rechts naar links voor meer info

Slaapmiddelen kunnen zeer goed helpen als je te maken hebt met slaapproblemen. Het is in dat geval wel verstandig eerst altijd met je huisarts te overleggen welke slaapmiddelen dit precies zijn. Houd ook altijd rekening met de bijwerkingen die een slaapmiddel kan hebben, bijvoorbeeld op het rijden in een auto.

Verschil tussen slaap- en kalmeringsmiddelen

Je slaap- en kalmeringsmiddelen die je tot rust brengen kun je onderverdelen in de middelen die kort effect sorteren en in middelen die langer werken. Kort werkende middelen zijn de bekende middelen als temazepam, zopiclon en ook zolpidem. Diazepam, oxazepam en porazepam zij hier de beste voordelen van. Groot verschil tussen kalmerings- en slaapmiddelen is de snelheid van werken en de snelheid waarmee het lichaam ze opneemt. Slaapmiddelen hebben vaak een kortere werking. Daardoor heb je er een dag later geen hinder meer van. Middelen ter kalmering werken langer.

In principe geen slaapmiddelen- en kalmeringsmiddelen vergoeding 2025 vanuit basispakket

Dan over de slaap- en kalmeringsmiddelen vergoeding 2025.  De eerste stap die je zet is een bezoek aan de huisarts. Dat bezoek wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Mocht de huisarts vervolgens slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen voorschrijven, dan geldt er vanuit de basisverzekering geen slaap- of kalmeringsmiddelen vergoeding 2025. Er geldt wel een slaap- en kalmeringsmiddelen vergoeding 2025  vanuit de basisverzekering als sprake is van chronische ziektes als angststoornissen en epilepsie. Je moet dan wel eigen risico betalen. Er kan altijd sprake zijn van een eigen bijdrage als de middelen niet in het GVS opgenomen zijn.

Eigen bijdrage en het GVS

De slaap- en kalmeringsmiddelen vergoeding 2025 wordt eveneens vanuit de basisverzekering vergoed als sprake is van meervoudige psychiatrische problemen, als mensen afkicken van drugs en alcohol en bij terminale ziekte. Staat een voorgeschreven medicijn niet in het GVS genoteerd, dan kun jij je aanvullend laten verzekeren. Dat geldt dus eveneens als je wel een medicijn uit het GVS krijgt maar waarvoor je een eigen bijdrage moet betalen. Binnen de medicijnen vergoeding staat GVS voor Geneesmiddelen Vergoeding Systeem.

Door hier op Zorgverzekerinq.nl de verzekeraars met elkaar te vergelijken, heb je al snel zicht op wat de voor jou meest geschikte zorgverzekering is. Bekijk en vergelijk ook meer zorgverzekering vergoedingen.

Is er dekking uit de basisverzekering voor slaap- en geneesmiddelen?

Nee. In principe wordt er geen slaap- en kalmeringsmiddelen vergoeding vanuit de basisverzekering uitgekeerd. Dit is slechts in uitzonderlijke gevallen het geval, bijvoorbeeld bij chronische ziekte.

Je kunt je wel aanvullend verzekeren?

Dat is zeker mogelijk. Een aanvullende verzekering sluit je af als de medicijnen niet zijn opgenomen zijn in het GVS én wanneer je bij medicijnen extra bij moet betalen.

Hoe vind je nou de voor jou beste zorgverzekeraar?

Die vind je door op Zorgverzekerinq.nl de verschillende verzekeraars te vergelijken. Check dan ook de polisvoorwaarden en de maximale vergoedingen die uitgekeerd worden.

5/5 - (22 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd