EMDR behandeling vergoeding

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Op Zorgverzekerinq.nl lees je alles over EMDR en de EMDR behandeling vergoeding 2025. Verder kun je op deze website kennismaken met de zorgverzekeringen die er zijn, de zorgverzekeraars en kun je eveneens de verschillende verzekeringen prima met elkaar vergelijken.

EMDR Behandeling en Vergoeding

Op Zorgverzekerinq.nl lees je alles over EMDR en kun je vrijblijvend je premie berekenen.

EMDR behandeling vergoeding op Zorgverzekerinq.nl

Wat is een EMDR behandeling?

EMDR is een bewezen effectieve therapie die kan worden gebruikt bij de verwerking van ingrijpende en vooral nare gebeurtenissen. De EMDR behandeling wordt gebruikt als je maar hinder blijft ondervinden van een bepaalde traumatische gebeurtenis in de vorm van seksueel geweld, een overval of als je slachtoffer bent geworden van een verkeersongeval. Dit gaat vaak gepaard met flashbacks en met nachtmerries. EMDR wordt vaak toegepast al er sprake s van PTSS. Door de behandeling neemt de kracht en de emotionele lading van een nare herinnering in sterke mate af.

Wanneer kun je baat hebben bij een EMDR behandeling?

EMDR, wat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een specifieke vorm van therapie die vaak wordt gebruikt om traumatische ervaringen of nare herinneringen te verwerken. Wanneer je merkt dat je nog regelmatig last hebt van een naar voorval uit het verleden, denk aan nachtmerries, flashbacks of een naar gevoel bij bepaalde triggers, dan kan EMDR misschien iets voor je zijn om uit te proberen. In feite gaat het bij EMDR om het ‘opnieuw bedraden’ van je hersenen, zodat die nare herinneringen minder impact op je hebben. Het klinkt misschien een beetje sciencefictionachtig met die snelle oogbewegingen en al, maar voor veel mensen werkt het echt. Het is natuurlijk niet zo dat je die herinneringen compleet vergeet, maar de scherpe kantjes gaan eraf. Het kan voelen alsof je een zware rugzak afdoet.
Op het moment dat je denkt dat EMDR iets voor jou zou kunnen zijn, is het slim om eens met een therapeut te praten. Die kan je meer vertellen en samen met jou kijken of het een goede match is.

Dit is wat je van deze behandeling kunt verwachten

Wanneer je besluit om een EMDR behandeling te ondergaan, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. De therapeut zal uitgebreid met je praten over de specifieke herinnering of gebeurtenis die je wil verwerken. Samen met jou wordt deze herinnering in detail besproken, zodat de therapeut een goed beeld krijgt van wat er speelt. Vervolgens wordt de daadwerkelijke EMDR-sessie gestart. Tijdens de sessie zal de therapeut je vragen aan de herinnering te denken terwijl je tegelijkertijd zijn of haar vingers met je ogen volgt. Deze gecombineerde stimulatie helpt je hersenen om de herinnering op een andere, minder belastende manier te verwerken.
Het kan zijn dat je tijdens de sessie sterke emoties ervaart, maar dat is normaal. Na afloop kun jij je moe voelen, maar veel mensen ervaren ook direct een zekere verlichting. In de dagen na de behandeling kan het gebeuren dat je nog wat ‘nagevoelens’ hebt of dat er andere herinneringen boven komen drijven. Het is goed om dit met je therapeut te bespreken tijdens de vervolgsessies. Over het algemeen hebben mensen meerdere sessies nodig om een trauma volledig te verwerken, maar de exacte duur varieert per persoon en situatie.

Welke voordelen zitten eraan EMDR?

EMDR is een innovatieve methode die in de afgelopen decennia steeds meer erkenning heeft gekregen vanwege zijn effectiviteit. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan EMDR, die je hieronder kunt teruglezen:
1. Snelle resultaten: In vergelijking met sommige andere therapeutische technieken kan EMDR in relatief weinig sessies al significante vooruitgang boeken, vooral bij mensen met posttraumatische stressstoornis (PTSS).
2. Minder verbale deling nodig: Voor degenen die moeite hebben met het verbaal delen van hun traumatische ervaringen, kan EMDR een uitkomst bieden, aangezien het niet altijd nodig is om het trauma in detail te bespreken.
3. Holistiche aanpak: EMDR richt zich niet alleen op de geest, maar ook op het lichaam. Het helpt patiënten om lichamelijke sensaties die verbonden zijn met traumatische herinneringen te identificeren en te verwerken.
4. Aanpak van diepgewortelde problemen: EMDR kan effectief zijn bij het behandelen van langdurige en complexe trauma’s, waar andere therapieën soms tekortschieten.
5. Wetenschappelijke onderbouwing: Diverse studies hebben de effectiviteit van EMDR aangetoond, waardoor het steeds meer geaccepteerd wordt als een valide behandelmethode binnen de psychologische gemeenschap.
EMDR biedt een krachtige, evidence-based aanpak voor het behandelen van trauma’s en andere gerelateerde psychologische problemen. Het is belangrijk om te onthouden dat, zoals bij elke behandelmethode, de resultaten per individu kunnen variëren.

Handige tips om zoveel mogelijk uit je EMDR behandeling te halen

Het ondergaan van een EMDR-behandeling is een persoonlijk traject en om er het maximale uit te halen, zijn er een paar handige tips waar je vanaf wil weten. Het is belangrijk om een open en eerlijke communicatie met je therapeut te onderhouden. Door je gevoelens, zorgen en ervaringen te delen, kan de behandeling beter op je behoeften worden afgestemd. Voorbereiding speelt ook een grote rol. Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent voor elke sessie, omdat vermoeidheid het proces kan bemoeilijken. Probeer ook een reflectiedagboek bij te houden. Dit helpt niet alleen om je voortgang bij te houden, maar stelt je ook in staat om patronen te herkennen en te begrijpen.
Geef jezelf de tijd. EMDR kan intens zijn en het is normaal om je na een sessie emotioneel of fysiek uitgeput te voelen. Gun jezelf de nodige rust en zelfzorg om het verwerkingsproces te ondersteunen. Door deze richtlijnen te volgen, kun je een fundament leggen voor een succesvolle EMDR-ervaring.

Hoeveel behandelingen heb je gemiddeld nodig?

Het aantal benodigde EMDR behandelingen varieert sterk per persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aard en intensiteit van het trauma, de persoonlijke geschiedenis en hoe lang iemand al met de klachten rondloopt. Voor sommige mensen kan één sessie al genoeg zijn om verlichting te vinden, terwijl anderen meerdere sessies nodig hebben om het gewenste resultaat te bereiken. Ook kan de duur van elke sessie variëren. Het is belangrijk om samen met de therapeut een inschatting te maken van het verwachte aantal behandelingen. Deze schatting kan gedurende het traject worden bijgesteld op basis van de voortgang en ervaringen van de patiënt.
Hoewel het lastig is om een exact getal te geven, is het belangrijk om te onthouden dat elke persoon uniek is en dat het belangrijkste doel van de behandeling is om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Wat zijn de kosten van een EMDR behandeling?

Dat kun je niet zomaar zeggen. Het hangt zeker af van de ernst en de aard van de klachten. De kosten zijn maatwerk en kunnen per individu echt anders zijn. Bovendien hangt het af van hoe snel een bepaalde behandeling bij iemand aanlaat en effect sorteert.

Valt de EMDR behandeling vergoeding binnen de basisverzekering?

Ja, de EMDR behandeling vergoeding 2025 valt inderdaad binnen de basisverzekering. Dat houdt dus in dat je geen aanvullende verzekering af hoeft te sluiten. Waar je wel achteraan moet is een verwijzing van de huisarts. Die is noodzakelijk om in aanmerking te komen van de EMDR behandeling vergoeding 2025.

Welke zorgverzekering geeft de hoogste EMDR behandeling vergoeding?

Ook dat is niet zomaar aan te geven. Om een beeld te krijgen, kun je de verschillende zorgverzekeringen op Zorgverzekerinq.nl prima en nauwkeurig met elkaar vergelijken. Verder lees je hier echt alles over de zorgverzekering in het algemeen. Ook worden de zorgverzekeraars op deze website nader aan je voorgesteld.

Is er een EMDR behandeling mogelijk?

Ja, die is zeker beschikbaar. De behandeling wordt gegeven via de geestelijke gezondheidszorg. Over de duur van het traject kan niets gezegd worden, dat verschilt van persoon tot persoon.

Valt de EMDR behandeling binnen de basisverzekering?

Ja, dat is het geval. Dat maakt dat een aanvullende verzekering afsluiten niet noodzakelijk is. Wel moet je een verwijzing hebben van de huisarts om de vergoeding te krijgen.

Eenvoudig vergelijken & besparen
Bespaar tot € 433,- in 2025
We zoeken nu

... de beste deals voor jou

5/5 - (13 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Bronnen

De informatie op deze pagina is voor het laatst geupdated op 04-03-2024. Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Eenvoudig vergelijken & besparen
Bespaar tot € 433,- in 2025
We zoeken nu

... de beste deals voor jou