Abortus vergoeding 2022

Abortus vergoeding

Er kan gekozen worden voor een abortus bij een ongewenste zwangerschap. Er zijn verschillende vormen van abortus die gebruikt kunnen worden, het is afhankelijk van de duur van de zwangerschap welke vorm er gebruikt gaat worden. In de meeste gevallen wordt een abortus uitgevoerd tot de 22e week van de zwangerschap. Je hebt recht op een abortus vergoeding vanuit de basisverzekering.

Voorwaarden abortus vergoeding

De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

  1. Er is een afspraak met de huisarts of abortuskliniek. Zij beoordelen namelijk of je een weloverwogen keuze hebt gemaakt voor een abortus. Tevens kunnen zij helpen met het opzoek gaan naar alternatieve zoals adoptie.
  2. Er is na het gesprek een verplichte bedenktijd van vijf dagen. In deze vijf dagen heb je de tijd om na te denken of abortus daadwerkelijk de jusite oplossing is.
  3. Na de bedenktijd kun je contact opnemen met een ziekenhuis of kliniek.

Basisverzekering vergoeding abortus

Als de abortus gaat plaatsvinden in het ziekenhuis, dan krijg je de vergoeding vanuit de basisverzekering. Voor deze kosten ga je dus ook te maken krijgen met een eigen risico. Voor bijna alle zorg vergoedingen vanuit het basispakket ga je een gedeelte meebetalen via het eigen riscio.

Een andere optie is om de abortus te plegen is in een abortuskliniek. Je gaat dan een vergoeding uit de Subsidieregeling abortusklinieken van het Ministerie van Volksgezondheid. Hier betaal je ook geen eigen risico voor.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig en snel 28 zorgverzekeringen
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot € 504,- besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten