Abortus vergoeding 2025

Er kan gekozen worden voor een abortus bij een ongewenste zwangerschap. Er zijn verschillende vormen van abortus die gebruikt kunnen worden, het is afhankelijk van de duur van de zwangerschap welke vorm er gebruikt gaat worden. In de meeste gevallen wordt een abortus uitgevoerd tot de 22e week van de zwangerschap. Je hebt recht op een abortus vergoeding vanuit de basisverzekering. Bekijk meer zorgverzekering vergoedingen 2025. Vergelijk nu de basisverzekering voor een vergoeding voor abortus:

Voorwaarden abortus vergoeding

De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

  1. Er is een afspraak met de huisarts of abortuskliniek. Zij beoordelen namelijk of je een weloverwogen keuze hebt gemaakt voor een abortus. Tevens kunnen zij helpen met het opzoek gaan naar alternatieve zoals adoptie.
  2. Er is na het gesprek een verplichte bedenktijd van vijf dagen. In deze vijf dagen heb je de tijd om na te denken of abortus daadwerkelijk de juiste oplossing is.
  3. Na de bedenktijd kun je contact opnemen met een ziekenhuis of kliniek.

Basisverzekering vergoeding abortus

Als de abortus gaat plaatsvinden in het ziekenhuis, dan krijg je de vergoeding vanuit de basisverzekering. Voor deze kosten ga je dus ook te maken krijgen met een eigen risico. Voor bijna alle zorg vergoedingen vanuit het basispakket ga je een gedeelte meebetalen via het eigen riscio.

Een andere optie is om de abortus te plegen is in een abortuskliniek. Je gaat dan een vergoeding uit de Subsidieregeling abortusklinieken van het Ministerie van Volksgezondheid. Hier betaal je ook geen eigen risico voor.
Is er dekking vanuit de basisverzekering voor abortus?


Ja, er geldt dekking vanuit de basisverzekering. Dan dient de abortus wel uitgevoerd te worden in het ziekenhuis. Je betaalt wel eigen risico in dit geval.Gelden er nog voorwaarden voor de vergoeding vanuit de basisverzekering?


Zo goed als alle verzekeraars hanteren een aantal voorwaarden voor de dekking vanuit de basisverzekering. Zo moet er een afspraak zijn met de huisarts of de abortuskliniek en geldt een verplichte bedenktijd van vijf dagen


Wat is de rol van zorgverzekerinq.nl?


Hier op zorgverzekerinq.nl kun je de verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Op basis van de prijs en de geboden dekking kies je voor de voor jou meest geschikte verzekering.

5/5 - (40 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd