Veel Nederlanders kunnen een aanvullende zorgverzekering niet betalen

Veel Nederlanders kunnen een aanvullende zorgverzekering niet betalen. Uit onderzoek is gebleken dat liefst tien procent geen budget heeft voor onvoorziene zorgkosten. Twintig procent van alle Nederlanders heeft bovendien moeite om überhaupt de zorgkosten te kunnen betalen.

Veel Nederlanders kunnen een aanvullende zorgverzekering niet betalen; veel mensen hebben al moeite met de kosten voor de basisverzekering

Iets meer dan 10 procent van alle Nederlanders is niet in staat om onverwachte zorgkosten te kunnen betalen. Deze groep heeft geen aanvullende zorgverzekering afgesloten om de simpele reden dat dit te kostbaar is. Twintig procent van de Nederlanders heeft al sowieso moeite met het betalen van zorgkosten. De basisverzekering is voor deze groep eigenlijk al te duur. Deze grote groep mensen kunnen de kosten die binnen het eigen risico vallen maar moeilijk voldoen.

Een kwart van de Nederlanders is niet aanvullend verzekerd

In totaal zijn in ons land een kwart van de verzekeringnemers niet aanvullend verzekerd. Veertig procent van deze groep kiest hier overigens bewust voor. Dit omdat zij denken op de langere termijn op deze manier voordeliger uit te zijn. Een aanvullende verzekering kan soms duurder zijn dan wanneer consumenten incidenteel een keer iets uit eigen zak betalen.

Zeventig procent van de Nederlanders zet geen geld opzij voor eventuele zorgkosten

Uit het onderzoek van Pricewise kwam verder naar voren dat bijna zeventig procent van de Nederlanders geen geld opzij zet voor eventuele zorgkosten. Het gaat dam om kosten die niet binnen de basisverzekering vallen. Van deze groep mensen geeft het merendeel – tachtig procent- aan wel over voldoende reserves te beschikken om deze kosten te kunnen betalen.

De aanvullende verzekering is behoorlijk duurder geworden de afgelopen jaren

Een van de redenen waarom er minder aanvullende verzekeringen afgesloten worden is zeker ook dat deze verzekeringen de afgelopen jaren steeds duurder geworden zijn. Daardoor is een dergelijke verzekering vaker onhaalbaar voor een steeds grotere groep mensen. Dit is een risico. Dit omdat in de praktijk blijkt dat mensen om deze reden langer rond blijven lopen met in eerste instantie relatief kleine klachten. Dit heeft als resultaat dat kleine klachten vaak grote klachten worden en dat betekent uiteindelijk weer veel hogere zorgkosten. Een zorgwekkende ontwikkeling dus.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar