Alles wat je moet weten
Alles wat je moet weten
Heb je ooit gehoord van het oerdieet? Tegenwoordig bestaan er veel dieet- en voedingstrends. Eén daarvan is het oerdieet, ook wel bekend als het paleodieet. Dit is niet zomaar een dieet; het is een levensstijl die ons terugvoert naar de voedingsgewoonten van onze voorouders. In deze blog duiken wij dieper in de oerwereld en ontdekken wij wat het oerdieet inhoudt en wat je dan allemaal mag eten.
Wat is het oerdieet?
Het oerdieet is gebaseerd op de veronderstelling dat onze genen zijn afgestemd op het dieet van onze voorouders uit het stenen tijdperk, de jager-verzamelaars. Het idee is dat ons lichaam zich nog niet volledig heeft aangepast aan de moderne voeding die ontstond na de landbouwrevolutie, zo’n 10.000 jaar geleden. Het oerdieet belooft deze “mismatch” tussen onze genen en ons dieet op te lossen door te focussen op de voeding die beschikbaar was voordat landbouw en veeteelt hun intrede deden.
Wat mag je eten als je het oerdieet volgt?
Het oerdieet bestaat voornamelijk uit voedingsmiddelen die onze voorouders ook zouden hebben kunnen vinden en verzamelen. Het gaat om voedsel dat rauw of met minimale bereiding kan worden gegeten. Hieronder vallen:
– Vlees en vis: Bij voorkeur wild en zeevruchten die duurzaam zijn gevangen.
– Groenten en fruit: Deze vormen de kern van het oerdieet. Ze zouden in het wild moeten kunnen groeien en seizoensgebonden zijn.
– Noten en zaden: Amandelen, walnoten, lijnzaad, zonnebloempitten, enz. zijn allemaal toegestaan.
– Eieren: Vooral van vrije-uitloop kippen.
– Gezonde vetten: Afkomstig van olijfolie, avocado’s, noten, zaden en vette vis.
Producten zoals zuivel, granen, peulvruchten, geraffineerde suikers, bewerkte voedingsmiddelen en zout worden meestal vermeden. Deze voedingsmiddelen waren niet beschikbaar voor onze voorouders en worden daarom niet opgenomen in het oerdieet.
Voordelen en kanttekeningen van het oerdieet
Volgers van het oerdieet beweren dat het helpt bij gewichtsverlies, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de algemene gezondheid. Het oerdieet moedigt het eten van veel groenten en fruit aan, die rijk zijn aan vezels en antioxidanten. Bovendien is het dieet laag in suiker en bewerkte voedingsmiddelen, wat kan bijdragen aan een betere bloedsuikerspiegel en hartgezondheid.
Toch is het belangrijk op te merken dat sommige voedingsdeskundigen kritisch zijn over het oerdieet. Ze merken op dat het dieet bepaalde voedingsgroepen uitsluit die essentiële voedingsstoffen bevatten. Granen en peulvruchten zijn bijvoorbeeld belangrijke bronnen van vezels en eiwitten. Daarnaast kunnen zuivelproducten een belangrijke bron van calcium en vitamine D zijn.
Een aantal tips die je helpen om je oerdieet beter vol te houden
Het is nog niet zo 1, 2, 3 geregeld om je aan een nieuw dieet te houden. Het kan lastig zijn om je nieuwe dieet met je dagelijkse leven te combineren. Daarnaast kost het tijd voordat je nieuw gedrag, in dit geval je eetgewoonte hebt aangepast. Hieronder lees je een paar handige tips terug, waarmee jij je makkelijker aan je nieuwe dieet kunt houden:
1. Maak realistische doelen
Het stellen van onrealistische doelen kan leiden tot teleurstelling en ontmoediging. Begin met kleine, haalbare doelen en werk je weg omhoog. Bijvoorbeeld, als je wilt beginnen met het oerdieet, probeer dan eerst één of twee maaltijden per dag te veranderen.
2. Plan vooruit
Maaltijdplanning kan een redder in nood zijn als je probeert een nieuw dieet vol te houden. Als je al weet wat je gaat eten, ben je minder geneigd om impulsieve, ongezonde keuzes te maken. Probeer een week van tevoren je maaltijden te plannen.
3. Luister naar je lichaam
Onthoud dat het doel van een dieet is om gezonder te worden, niet om jezelf uit te hongeren. Als je trek hebt, eet dan. Probeer te kiezen voor voedingsmiddelen die in lijn zijn met je dieet, maar die ook vullen.
4. Zoek steun
Dit kan om een vriend, familielid, online groep, of voedingsdeskundige gaan. Het hebben van een ondersteuningssysteem kan enorm helpen. Ze kunnen je motiveren, houden je verantwoordelijk en bieden een luisterend oor wanneer je het moeilijk hebt.
5. Laat jezelf genieten
Een strikt dieet kan leiden tot gevoelens van ontbering en uiteindelijk tot eetbuien. Sta jezelf toe om af en toe te genieten van je favoriete voedsel. Een evenwichtige benadering van voeding is meestal duurzamer op de lange termijn.
6. Geef niet op na een misstap
Iedereen heeft wel eens een terugval. Het belangrijkste is om jezelf niet te veel te bekritiseren. Accepteer dat het gebeurd is en ga verder. Elke maaltijd is een nieuwe kans om een gezonde keuze te maken.
Gezondheid begint met goede zorg, dus kijk vooral op Zorgverzekerinq.nl
Als je overweegt het oerdieet te proberen of een andere grote verandering in je levensstijl te maken, is het altijd verstandig om te overleggen met een professional op dit gebied. Goede gezondheidszorg begint bij een goede zorgverzekering. Op onze website kun je makkelijk en snel zorgverzekeraars vergelijken om de juiste keuze te maken. Het maakt niet uit of je nu op zoek bent naar een basisverzekering of een aanvullende zorgverzekering, Zorgverzekerinq.nl biedt een breed scala aan opties. Houd er rekening mee dat de kosten van sommige gezondheidsdiensten, zoals een diëtist, onder je eigen risico vallen. Het is dus belangrijk om te begrijpen hoe je zorgverzekering werkt.
Met de hulp van Zorgverzekerinq.nl kun je eenvoudig zorgverzekeraars vergelijken, inclusief hun premies, dekkingen en voorwaarden. Of je nu wilt overstappen van zorgverzekeraar of je eerste zorgverzekering wilt afsluiten, ons team staat klaar om je te helpen de beste zorgverzekering te vinden die past bij jouw behoeften en levensstijl.