Verzekeraars strenger bij afsluiten aanvullende verzekering

strengere acceptatie aanvullende zorgverzekering
Strengere acceptatie aanvullende zorgverzekering

Verzekeraars strenger bij afsluiten aanvullende verzekering. Dat is de voornaamste conclusie van Independer en Pricewise. Zij onderzochten de aanvullende verzekeringen. De premies voor de aanvullende verzekeringen zijn overigens procentueel evenveel gestegen als de basisverzekeringen. De dekking is in de meeste gevallen hetzelfde gebleven.

Verzekeraars strenger bij afsluiten premie, zeker als je ongezond bent

Het onderzoek spitste zich toe op de verzekeringen van CZ, VGZ, Menzis als Zilveren Kruis. Zij hebben 85 procent van de verzekeringen in handen. Opvallend is de strengere acceptatie. Het komt er op neer dat hoe ongezonder je bent, hoe moeilijker het is om je voor een uitgebreid aanvullend pakket te verzekeren. De verzekeraars blijken ook strenger door de eerste jaren nog geen kosten uit te keren.  Ook de maximale vergoeding die verzekerden kunnen krijgen is naar beneden gegaan. Verzekeraars mogen dit doen omdat er geen acceptatieplicht geldt bij aanvullende verzekeringen.

Polissen werden verlieslatend, versobering was noodzakelijk

Het feit dat verzekeraars strenger geworden zijn is eenvoudig te verklaren. Het is bekend dat veel mensen alleen een aanvullende verzekering nemen omdat ze al weten die nodig te hebben volgend jaar. Polissen werden zo verlieslatend en moesten wel versoberd worden. Daardoor is de acceptatie strenger geworden.

Kosten controle lager dan afsluiten aanvullende verzekering

Het is voor de consument zaak om kritisch naar een aanvullende verzekering te kijken. Heb je bijvoorbeeld een gezond gebit, dan kan een aanvullende tandartsverzekering niet uit. De kosten van een controle liggen namelijk lager dan de kosten voor een aanvullende premie.