Mensen met haarstukjes de dupe van zorgverzekering 2021

vergoeding haarstukje gehalveerd

Mensen met haarstukjes zijn nadrukkelijk de dupe van de zorgverzekering 2021. Haarstukjes worden in 2021 namelijk slechts nog voor de helft door de zorgverzekeraars vergoed.  Dat betekent dat mensen die een haarstukje hebben volgens jaar ineens honderden euro’s zelf betalen.

Haarstukje nog slechts voor de helft vergoed

Tot dit jaar was het voor die mensen mogelijk om tegen een hoge premie een vergoeding te krijgen voor een haarstukje. Nu echter blijkt dat het bedrag dat gedeclareerd kan worden nog slechts voor de helft vergoed kan worden. Mensen die een beroep doen op een haarstukje doen dat omdat ze genetisch belast zijn, kanker hebben of een ongeluk hebbe gehad. Volgens de Kappersorganisatie ANKO wordt er jaarlijks 40 miljoen euro gedeclareerd door ongeveer 50.000 mensen.

Zelfde potje als voor brillen en lenzen

Voor de mensen die een haarstukje  nodig hebben is dat een behoorlijk bittere pil. In 2021 wordt nog slechtsb434 euro euro vergoed vanuit de basisverzekering. De aanvullende verzekering dekt nog slechts de helft van de kosten voor een haarstukje. Bovendien  wordt het potje samengevoegd met het potje waaruit ook de bril of lenzen betaald moet worden. Dat maakt de situatie er ook al niet beter op.

Verzekeraars strenger bij afsluiten aanvullende verzekering

strengere acceptatie aanvullende zorgverzekering
Strengere acceptatie aanvullende zorgverzekering

Verzekeraars strenger bij afsluiten aanvullende verzekering. Dat is de voornaamste conclusie van Independer en Pricewise. Zij onderzochten de aanvullende verzekeringen. De premies voor de aanvullende verzekeringen zijn overigens procentueel evenveel gestegen als de basisverzekeringen. De dekking is in de meeste gevallen hetzelfde gebleven.

Verzekeraars strenger bij afsluiten premie, zeker als je ongezond bent

Het onderzoek spitste zich toe op de verzekeringen van CZ, VGZ, Menzis als Zilveren Kruis. Zij hebben 85 procent van de verzekeringen in handen. Opvallend is de strengere acceptatie. Het komt er op neer dat hoe ongezonder je bent, hoe moeilijker het is om je voor een uitgebreid aanvullend pakket te verzekeren. De verzekeraars blijken ook strenger door de eerste jaren nog geen kosten uit te keren.  Ook de maximale vergoeding die verzekerden kunnen krijgen is naar beneden gegaan. Verzekeraars mogen dit doen omdat er geen acceptatieplicht geldt bij aanvullende verzekeringen.

Polissen werden verlieslatend, versobering was noodzakelijk

Het feit dat verzekeraars strenger geworden zijn is eenvoudig te verklaren. Het is bekend dat veel mensen alleen een aanvullende verzekering nemen omdat ze al weten die nodig te hebben volgend jaar. Polissen werden zo verlieslatend en moesten wel versoberd worden. Daardoor is de acceptatie strenger geworden.

Kosten controle lager dan afsluiten aanvullende verzekering

Het is voor de consument zaak om kritisch naar een aanvullende verzekering te kijken. Heb je bijvoorbeeld een gezond gebit, dan kan een aanvullende tandartsverzekering niet uit. De kosten van een controle liggen namelijk lager dan de kosten voor een aanvullende premie.