Prenatale screening vergoeding 2025

Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend en niet zelden wordt er ook op de manier over gesproken. Gezinsuitbreiding is echter veel meer een wonder dan iets vanzelfsprekends en onderweg kun je als aanstaande ouders geconfronteerd worden met allerlei hobbels. Om bepaalde aandoeningen al in een vroegtijdig stadium op te kunnen sporen, zijn er verschillende manieren van prenatale screening.

Een prenatale screening is dus gewoon een zwangerschapsonderzoek?

Inderdaad, zo kun je een prenatale screening ook omschrijven. Voor de duidelijkheid, er is niet één prenatale screening, er zijn verschillende onderzoeken. Doel is om in elk geval de gezondheid van zowel de baby als de moeder te monitoren en om eventuele aandoeningen bij de ongeboren baby al vroeg op het spoor te komen. De meest bekende prenatale screenings zijn wel de 20 weken echo, de combinatietest en de NIPT-test, ook bekend als de niet invasieve prenatale test.

Is er voor prenatale screening een prenatale screening vergoeding 2025 vanuit de basisverzekering beschikbaar?

Ja en nee. De 20 weken echo wordt altijd vanuit de basisverzekering vergoed.  Er is echter geen prenatale screening vergoeding 2025 vanuit de basisverzekering beschikbaar voor de combinatietest en de NIPT-test. Dat is overigens wel weer het geval als de prenatale screening  met een medische indicatie afgenomen wordt. Is dat niet het geval, dan kun je om voor de prenatale screening vergoeding 2025 in aanmerking te komen een aanvullende verzekering afsluiten.

Is een prenatale screening kostbaar en is het wel de moeite waard om je aanvullend te laten verzekeren om zo in aanmerking te komen voor  de prenatale screening vergoeding 2025?

Vanuit de basisverzekering krijg je voor de 20 weken echo standaard de prenatale screening vergoeding 2025. Verder kost de combinatietest gemiddeld genomen rond de 170 euro. De NIPT-test is nog ietsje duurder. Voor deze screening liggen de kosten gemiddeld op 175 euro namelijk.

Is aan te geven welke aanvullende verzekering voor de prenatale screening vergoeding 2025 de beste voorwaarden biedt?

Nee, daar is niet zoveel over te zeggen. Het is daarom verstandig om de beschikbare aanvullende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Vergeet niet om verder te kijken dan alleen naar de hoogte van de premie. Controleer of er een maximale vergoeding geldt en lees altijd aandachtig de polisvoorwaarden door. Zo kom je vanzelf uit bij de verzekering die jou de beste voorwaarden en de laagste premie biedt.

Is een prenatale screening een zwangerschapsonderzoek?

Ja, dat klopt. De screening is er om de gezondheid van moeder en kind te checken en eventueel aandoeningen van de baby vroegtijdig op te sporen. Bekendste prenatale screening is de 210 weken echo, een echo die vanuit de basisverzekering vergoed wordt.

En de andere screenings, die worden niet vergoed?

Wil je een prenatale screening vergoeding voor de combinatietest of de NIPT-test? Dan dien je een aanvullende verzekering afgesloten te hebben. Beide screenings kosten tussen de 170 en 175 euro.

Waarom zou je eigenlijk overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Kies je voor een andere zorgverzekeraar, dan doe je dat voor een betere dekking maar vooral om kosten te besparen. Als je goed vergelijkt kun je zomaar honderden euro’s te besparen door een andere verzekeraar te kiezen.

5/5 - (11 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd