gezondheidsscans

Op deze momenten vergoed je zorgverzekeraar gezondheidsscans

Maak jij je zorgen over je gezondheid en zou je een scan willen ondergaan om je organen, botten en algehele gezondheid te laten controleren? Dan is het een goed idee om je in de wereld van gezondheidsscans te verdiepen. In deze blog lees je alles over gezondheidsscans, wat jij je erbij kunt voorstellen en ook wat je ervan kunt verwachten. Verder wordt er besproken wanneer de zorgverzekeraar dit soort scans wel of niet vergoed. Aan het einde krijg je handige tips over het vergelijken van zorgverzekeraars, zodat je voor de partij kiest die het beste bij je past.

Wat kun je onder gezondheidsscans verstaan?

Gezondheidsscans zijn een belangrijk onderdeel van preventief medisch onderzoek. Ze kunnen worden gebruikt om gezondheidsproblemen in een vroeg stadium op te sporen, zodat deze snel en efficiënt kunnen worden aangepakt. Een gezondheidsscan kan bijvoorbeeld bestaan uit een bloedonderzoek, waarbij de hoeveelheid suiker, cholesterol en andere stoffen in het bloed worden gemeten. Hierdoor kan er bijvoorbeeld een eventuele hart- en vaatziekte of diabetes opgespoord worden. Ook kan een CT-scan of MRI-scan worden uitgevoerd, waarbij de binnenkant van het lichaam wordt gescand op afwijkingen of veranderingen in de organen. Een totale bodyscan kan bijvoorbeeld bestaan uit een combinatie van bloedonderzoeken, een CT-scan of MRI-scan en een hartfilmpje.

Met gezondheidsscans kun je dus een beeld krijgen van de gezondheidstoestand van je lichaam en eventuele afwijkingen of veranderingen ontdekken. Dit is handig omdat je zo snel kunt reageren en eventuele problemen kunt aanpakken voordat ze ernstiger worden. Hierdoor kun je zorgen dat je gezondheid op peil blijft en dat je zo lang mogelijk gezond oud wordt. Een gezondheidsscan kan daarnaast geruststellend zijn voor mensen die zich zorgen maken over hun gezondheid of bijvoorbeeld een familiegeschiedenis hebben van een bepaalde ziekte. Zo kan een gezondheidsscan geruststelling geven als er géén afwijkingen worden gevonden of juist helpen om snel in actie te komen als er wel afwijkingen worden gevonden.

Wat ervaar je als je een MRI-, CT- of Bodyscan ondergaat?

Als je een MRI-scan ondergaat, lig je op een tafel die in een grote cilinderachtige tunnel wordt geschoven. Tijdens de scan worden er gedurende enkele minuten magnetische velden en radiogolven gebruikt om beelden van de binnenkant van je lichaam te maken. Je zal een zoemend geluid horen tijdens de scan, dit is normaal en hoort bij de werking van de MRI-scan. Het is belangrijk om stil te blijven liggen tijdens de scan, omdat bewegingen de beelden kunnen vervormen. Deze gezondheidsscans duren ongeveer 30 minuten.

Een CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling om beelden van de binnenkant van je lichaam te maken. Je ligt op een tafel die door een ringachtige scanner wordt geschoven. Tijdens de scan zal aan je gevraagd worden om even stil te liggen, zodat de beelden scherp blijven. Deze scan duurt ongeveer 15 minuten.

Een totale bodyscan kan bestaan uit verschillende onderdelen, zoals bloedonderzoeken, een CT-scan of MRI-scan en een hartfilmpje. Tijdens deze scan worden beelden gemaakt van je organen, bloedvaten en botten. Dit type gezondheidsscans duren 1 tot 2 uur. Welke scan het beste bij je past, is afhankelijk van de klachten en wensen die je hebt. Overleg hierover altijd met een arts of specialist, zodat je zeker weet dat je voor de juiste scan kiest.

In welke gevallen vergoed de verzekeraar gezondheidsscans?

De vergoeding van gezondheidsscans door de verzekeraar is afhankelijk van de aard van de scan en de reden waarom de scan wordt uitgevoerd. In veel gevallen worden preventieve gezondheidsscans niet vergoed door de verzekeraar. Dit komt doordat ze niet verplicht zijn en er op dat moment vaak geen specifieke klachten of symptomen zijn.

Wanneer er een vermoeden ontstaat van een gezondheidsprobleem of als er sprake is van een verhoogd risico op een bepaalde ziekte, kan de verzekeraar de scan wel vergoeden! Denk hierbij aan vermoedens van een erfelijke ziekte uit je familiegeschiedenis, of als je specifieke klachten hebt die kunnen wijzen op gezondheidsproblemen. Dit moet wel aangetoond worden met een verwijzing van de huisarts of specialist.

Het is daarom verstandig om altijd eerst contact op te nemen met je verzekeraar. Dan kan je bekijken of de scan vergoed wordt en wat de bijbehorende voorwaarden zijn. Dan ben je beter voorbereid en kun je eventuele kosten besparen. Let wel op dat de vergoeding van gezondheidsscans per verzekeraar kan verschillen. En dat de vergoeding van gezondheidsscans ook kan afhangen van de specifieke verzekering die je hebt afgesloten.

Voor welke zorgverzekeraar kies jij in 2023?

Je hebt nog tot uiterlijk 31 januari 2023 om je zorgverzekering voor dit jaar af te sluiten. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je voor deze datum een zorgverzekering voor jezelf hebt geregeld. In Nederland is iedereen vanaf 18 jaar verplicht om tenminste een basis zorgverzekering af te sluiten. Je weet zelf hoe het met je gezondheid gesteld is, kies daarom voor een zorgverzekering die bij je zorgbehoeften past. Hierdoor betaal je nooit te veel voor zorg dat je uiteindelijk misschien helemaal niet gebruikt. Door zorgverzekeraars te vergelijken, kom je erachter uit welke mogelijkheden je kunt kiezen. Daarnaast zie je met de handige vergelijkingstool op onze website direct welke verzekeraar de beste prijs biedt.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar