rokers zorgverzekering

Nederland heeft een mening over hoeveel rokers voor hun zorgverzekering zouden moeten betalen

In Nederland doen wij er met z’n allen alles aan om zo goed mogelijk samen te leven. Om het jaar doet het Nivel onderzoek naar de solidariteit onder Nederlanders met hun Barometer Solidariteit. Dit onderzoek is sinds 2013 in het leven geroepen en wordt uitgevoerd onder leden van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg. Soms komen er verrassende uitkomsten naar voren. Dit jaar staat vooral de stelling: ‘Zouden rokers meer geld voor hun zorgverzekering moeten betalen’ centraal. Op deze pagina lees je hoe de deelnemers over deze stelling denken.

Moeten rokers meer geld voor hun zorgverzekering betalen?

Roken is een slechte gewoonten en de overheid, scholen, maar ook de gezondheidszorg werkt er al jaren aan om het aantal rokers flink omlaag te brengen. Hoewel roken tegenwoordig echt niet meer zo cool is als vroeger, zijn er nog steeds mensen die roken. De rokers brengen daarmee hun gezondheid in gevaar en kunnen allerlei klachten krijgen zoals astma. Wie rookt, heeft op termijn meer zorg nodig en Nederlanders betalen samen voor de zorg van alle burgers. Is dat dan wel zo eerlijk als niet-rokers voor de rokers moeten betalen? Uit het Nivel onderzoek is naar voren gekomen dat een meerderheid van 53% vindt dat rokers meer voor hun zorgverzekering zouden moeten betalen!

Hoe zou de overheid kunnen handhaven dat rokers meer voor hun zorgverzekering betalen?

Leuk en wel dat een meerderheid van de Nederlanders vindt dat rokers meer voor hun zorgverzekering moeten betalen, maar hoe vertaald zo een regel zich naar de praktijk? Als de overheid besluit om iets met de mening van de Nederlanders te doen, is het belangrijk dat zij met een waterdicht plan komen. Een mogelijk idee is om een jaarlijkse gezondheidscheck verplicht te stellen, waarbij roken wordt gedetecteerd door middel van ademtests of bloedonderzoek. De resultaten hiervan kunnen dan worden gedeeld met zorgverzekeraars, die op basis daarvan hogere premies kunnen rekenen aan rokers.

Daarnaast zou de overheid een database kunnen opzetten waarin het rookgedrag van burgers wordt bijgehouden, gekoppeld aan hun Burgerservicenummer. Voor extra controle kunnen boetes worden opgelegd aan degenen die hun rookgedrag niet eerlijk melden. Dit gaat ver, maar hoe kun je anders de controle op rokers en hun zorgverzekering houden? Het moet voor de rokers misschien ook wel een beetje interessant gemaakt worden om te stoppen met de slechte gewoonte. De overheid zou rokers bijvoorbeeld financieel kunnen stimuleren om te stoppen, door korting te bieden op hun zorgverzekering als zij deelnemen aan rookstopprogramma’s.

Het zorgstelsel van Nederland draait om solidariteit

De premie die alle Nederlanders aan hun zorgverzekeraar betalen, draagt bij aan het managen van de zorgkosten die in ons land gemaakt worden. Mensen betalen voor hun eigen zorgkosten, maar ook voor de zorgkosten van anderen. Wat het Nivel onderzoekt, is de bereidheid en dus de solidariteit bij mensen om voor anderen te blijven betalen. Wat nog meer onderzocht wordt is hoe Nederlanders denken over mensen die alcohol drinken en evenveel voor hun zorgverzekering betalen. Overmatig alcoholgebruik is slecht voor je gezondheid, waardoor je ook meer zorg nodig kunt hebben. Het aantal deelnemers dat vindt dat mensen die alcohol drinken meer moeten betalen voor hun zorgverzekering ligt op 44%.

Eén derde van de bevolking vindt zelfs dat Nederlanders die de adviezen van hun behandelend arts niet opvolgen meer zouden moeten betalen voor hun zorgverzekering. Met 39% van de stemmen. Maar goed, het is een lastig verhaal voor de overheid om in de praktijk te gaan controleren op dit soort zaken.

Wat nou als de hoogte van je zorgverzekering inkomensafhankelijk wordt?

Wanneer rokers meer moeten betalen voor hun zorgverzekering, maar alcoholisten of drugsgebruikers en eigenlijk alle mensen die ongezond leven dit zouden moeten doen, wordt het wel heel lastig. Vandaar dat er ook wordt gevraagd of er misschien niet een inkomensafhankelijke zorgpremie zou moeten worden opgezet. In totaal vindt 43% van de ondervraagden dat een goed idee. Dus dit zou betekenen dat mensen die meer geld verdienen, ook meer zorgpremie betalen. Voor mensen die minder geld verdienen, zal de premie dan lager worden. Maar ook dit is eigenlijk oneerlijk. Want wie zegt dat mensen met een hoger inkomen ook meer zorg gebruiken? Dat heeft uiteindelijk niets met elkaar te maken.

Kies voor een zorgverzekering die op je eigen behoeften aansluit

Ieder mens weet zelf wel een beetje hoe het er met zijn of haar gezondheid voorstaat. Rokers leven ongezonder dan mensen die niet roken. Maar wat nou als zij juist veel meer ongezond eten of alcohol drinken of juist bepaalde aandoeningen hebben? Het blijft lastig. Wat je wel zelf kunt kiezen, is je zorgverzekeraar en het type zorgverzekering wat je bij ze afsluit. Een basiszorgverzekering is voor iedereen gelijk, maar zorgverzekeraars mogen daar zelf een bedrag voor bepalen. Weet je van jezelf dat je meer zorg nodig hebt zoals tandheelkunde, fysiotherapie of meer? Dan kun je beter voor een aanvullende zorgverzekering kiezen.

Houd onze website in de gaten om erachter te komen welke ontwikkelingen zich in zorgverzekeringsland voordoen. Je kunt bij ons ook meerdere zorgverzekeraars met elkaar vergelijken, zodat je er eentje kiest die bij je zorgbehoeften en budget past.

5/5 - (2 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar