zorgverzekering-betalingsachterstand

Minder mensen met betalingsachterstand

Minder Nederlanders met zorgverzekering betalingsachterstand

Het aantal Nederlanders met een betalingsachterstand bij een zorgverzekeraar is flink afgenomen. Een aantal jaren terug (2014) waren er nog 298.000 Nederlanders met een premieachterstand van zes maanden of langer. Aan het einde van 2018 waren dit 206.000 aldus de cijfers van het CBS. Uit de gegevens bleek afgelopen juli dat bijna de helft van de wanbetalers een migratieachtergrond heeft. De wanbetalers zijn opnieuw gedaald tot ruim 200.000. De laatste gegevens van CBS bevestigen dus dat het aantal wanbetalers met 30 procent is gedaald sinds 2014.

Betalingsregeling

De enorme daling van 30% is volgens het onderzoeksinstituut te danken aan de invoering van een betalingsregeling. Door deze regeling kan de wanbetaler de zorgverzekeraar sneller en gecontroleerd de openstaande bedragen aflossen. Slechts 1.5% van de Nederlanders staan nu vermeld als wanbetaler. Ook zijn er ongeveer 0.5% van de Nederlanders nog bezig met het aflossen van een achterstand voor de zorgverzekering.

Wat is eigenlijk een wanbetaler?

Iemand wordt aangemerkt als wanbetaler als de zorgpremie voor een periode van zes maanden niet betaald is aan de zorgmaatschappij. Wanneer dit gebeurd wordt je aangemeld bij het CAK. Maar wat zijn nou de gevolgens als wanbetaler?

  • Alleen vergoedingen vanuit het basispakket mogelijk
  • Aanvullende vergoedingen komen te vervallen
  • De premie wordt verhoogd
  • Er kan beslag gelegd worden op het inkomen of uitkering
4.7/5 - (3 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar