Immuunsysteem

Met deze handige tips zorg je voor een goed immuunsysteem

Het immuunsysteem zit verspreidt door je hele lichaam en zorgt ervoor dat je minder snel of vaak ziek bent. Het immuunsysteem bevat namelijk afweermechanismen die indringers in je lichaam of cellen tegenhouden. Een gezond immuunsysteem zorgt voor een verhoogde weerstand. Dit is vooral in de koudere maanden een wapen van je lichaam tegen griep en verkoudheden. Door de juiste voeding tot je te nemen, kun je vitaminen en mineralen binnenkrijgen die ervoor zorgen dat je een gezond en sterk immuunsysteem krijgt. Op deze pagina lees je er meer over.

Vitamines en mineralen zorgen voor een gezond immuunsysteem

Een gezond en sterk immuunsysteem werkt pas goed als je ervoor zorgt dat je verschillende voedingsstoffen tot je neemt. De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft een EU-weerstandsclaim in het leven geroepen, waarbij er door wetenschappers is onderzocht welke vitaminen en mineralen het belangrijkste zijn voor een gezond immuunsysteem. De vitaminen A, B6, B9, B12, C en D zijn hierbij erg belangrijk. Verder dient iedereen voldoende selenium, ijzer, zink en koper binnen te krijgen. Hieronder lees je meer over deze vitaminen en mineralen.

De werking van vitamine A, B, C en D

Vitamine A is belangrijk voor de ijzerstofwisseling en voor het gezond houden van de slijmvliezen die tot het niet-specifieke immuunsysteem behoren. Vitamine B is er in verschillende soorten. Je hebt vitamine B6, B9 en B12 nodig die allemaal bijdragen aan het opbouwen van een gezonde en sterke afweer. Als je vegan of vegetarisch bent, kan het zijn dat je een B12 tekort opbouwt omdat je geen dierlijke producten eet. Het is dan belangrijk om vitamine B12 in supplementvorm te nemen. Vitamine C zorgt ervoor dat je lichaam ijzer kan opnemen en helpt bij het gezond houden van je immuunsysteem.

Vitamine D haal je uit de zon. Je lichaam maakt dan vanzelf aan als je in de zon loopt of zit. In Nederland is er weinig zon te vinden in de wintermaanden. Vandaar dat je in die maanden beter vitamine D tabletten kunt nemen. Vitamine D heeft een belangrijke rol bij celdeling en ondersteunt een gezond en sterk immuunsysteem.

Welke mineralen zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem?

De mineralen die bijdragen aan een gezond immuunsysteem zijn onder andere selenium, ijzer, zink en koper. Deze mineralen kun je uit verschillende voedingsmiddelen halen. Selenium zit bijvoorbeeld in volkorenbrood, eieren, zuivel, vlees, vis en groente en fruit. IJzer krijg je vooral binnen door dierlijke producten te eten. Je kunt ook ijzer binnenkrijgen door noten, zaden, peulvruchten en groenten te eten. Zink zit ook vooral in vlees, vis en zuivel. Koper krijg je binnen door voldoende groente, brood, vlees, fruit, cacao en graanproducten te eten.

Naast een gezond immuunsysteem, is een passende zorgverzekering belangrijk

Natuurlijk wil je zo gezond mogelijk door het leven gaan. Hier kun je zelf invloed op uitoefenen door voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen uit je voeding. Daarnaast kun je ervoor kiezen om te bewegen en naast aan je fysieke gezondheid aan je mentale gezondheid te werken. Toch kan het voorkomen dat je ziek wordt. Wanneer dit het geval is, wil je natuurlijk een goede zorgverzekering hebben. Een goede zorgverzekeraar helpt je met het vinden van de juiste behandeling en vergoedt deze voor je.

Zeker wanneer je weet dat je met een bepaalde aandoening te maken hebt, is het belangrijk om een zorgverzekering te kiezen die daarop aansluit. Eens per jaar kun je van zorgverzekering of zorgverzekeraar wisselen. Zorg dat je van tevoren zorgverzekeraars met elkaar vergelijkt, zodat je zeker weet dat je voor de juiste zorgverzekering kiest. Op Zorgverzekerinq.nl kun je zorgverzekeraars makkelijk en snel met elkaar vergelijken.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar