Zijn medische hulpmiddelen opgenomen in het basispakket?

Is een traplift opgenomen in het basispakket?
Jullie worden helaas geconfronteerd met een situatie waarin de aanschaf van medische hulpmiddelen noodzakelijk is. Dat is even slikken. Jullie persoonlijke zorgkosten gaan stijgen, misschien welk flink ook. Welke medische hulpmiddelen zijn opgenomen in het basispakket?

Het geruststellende idee, zeker voor mensen met een wat kleinere portemonnee: wie medische hulpmiddelen nodig heeft voor behandeling, verpleging, revalidatie of verzorging krijgt deze vergoed uit het basispakket. Denk bijvoorbeeld aan een verstelbaar bed waarop je kunt slapen na die zware herniaoperatie. Hulpmiddelen die je nodig hebt tijdens een periode van behandelingen of een revalidatie, worden geregeld door jouw zorgverzekeraar. Eenvoudige loopmiddelen, zoals krukken of een rollator, worden niet meer vergoed door zorgverzekeraars. Deze hulpmiddelen moet je zelf kopen of huren, bijvoorbeeld in een thuiszorgwinkel.

Tip: schakel zelf met je verzekeraar. Eén en ander hangt ook af van de voorwaarden in jouw zorgverzekering. Wellicht heeft jouw zorgverzekeraar bepaalde medische hulpmiddelen opgenomen in een aanvullend pakket. Wie niet zelf de kosten kan dragen, kan in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. De gemeente bepaalt of je daar recht op hebt.

Eigen risico

Ondanks het feit dat veel medische hulpmiddelen zijn opgenomen in het basispakket, betekent dat waarschijnlijk niet dat je helemaal geen kosten maakt. Er bestaat immers ook zoiets als het eigen risico. Het verplichte eigen risico is op 1 januari 2008 ingevoerd, ter vervanging van de no-claimregeling. Het bedrag toen: 150 euro. Inmiddels is het eigen risico fors hoger: elk jaar gaat het bedrag omhoog. Het invoeren van het eigen risico is één van de maatregelen waarmee de overheid de zorgkosten in ons vergrijzende land behapbaar wil houden. Het eigen risico is het bedrag dat iedere 18-plusser eerst zelf betaalt wanneer hij of zij gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Iets om rekening mee te houden!

Hulp vanuit de Wmo

Is de hulp niet tijdelijk maar (waarschijnlijk) structureel, bijvoorbeeld vanwege een blijvende handicap? Dan is de gemeente de partij om bij aan te kloppen. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de uitvoer van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Vanuit de Wmo worden onder meer hulpmiddelen bekostigd die het mogelijk maken om mensen thuis te laten wonen. Naast een traplift via de wmo, kunnen vanuit dat ‘potje’ ook zaken als een rolstoel of scootmobiel worden geregeld.

5/5 - (4 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar