Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) waarschuwt Nederlanders om niet zomaar te kiezen voor zorg in het buitenland. Wanneer je besluit om bepaalde medische zorg in het buitenland te ontvangen, kan het zijn dat dit niet vergoed wordt door je Nederlandse zorgverzekering. In dit nieuwsbericht lees je wat de Europese afspraken omtrent medische behandeling in het buitenland zijn. Je krijgt tips om vervelende financiële verrassingen te voorkomen. Als laatste je leest meer over op welke manier de zorgverzekeraar toch toestemming kan verlenen!
Wat zijn de Europese afspraken over medische behandeling in het buitenland?
Doordat veel medische behandelingen door corona worden uitgesteld, proberen sommige Nederlandse zorgbehoevenden hun behandeling in het buitenland te krijgen. Dit is natuurlijk een slim idee, maar de kosten worden helaas niet altijd vergoed. Een medische behandeling in het buitenland wordt alleen vergoed als je Nederlandse zorgverzekeraar hier toestemming voor geeft. Zo lang je goed overleg pleegt met je zorgverzekeraar, is er veel mogelijk. Je zou bijvoorbeeld zorg in Duitsland of België kunnen ontvangen. De zorgverzekeraar bekijkt het risico dat je loopt als je zorg in Nederland langdurig wordt uitgesteld.
Is de kans groot dat je van je medische probleem afkomt als er snel gehandeld wordt? Dan is het voor de zorgverzekeraar voordeliger om je zorg in het buitenland te vergoeden.
Tips waardoor je financiële verrassingen kunt voorkomen
Wil je een medische behandeling in het buitenland ondergaan? Zorg dan dat je dit altijd eerst overlegd met je Nederlandse zorgverzekeraar. Wanneer je op eigen houtje besluit een behandeling in het buitenland te ondergaan, is de kans groot dat de kosten niet door de standaard dekking vergoed worden. Vaak krijg je vergoed wat in Nederland als regulier wordt gezien. Zorg dat je precies weet hoe de vergoeding in elkaar steekt, voor je de medische behandeling in het buitenland laat uitvoeren. Zo kun je achteraf niet voor financiële verrassingen komen te staan.
Wat als je zorgverzekeraar toch toestemming verleend?
Heb je een medische behandeling in het buitenland nodig, waarvoor je zorgverzekeraar toestemming verleend? Dan ontvang je een S2 formulier. Dit formulier dien je aan de buitenlandse zorgaanbieder af te geven. Het S2 formulier zorgt ervoor dat je een vergoeding ontvangt volgens de voorwaarden van de sociale ziektekostenverzekering van het land waar je de medische behandeling ontvangt. Let er wel op dat de afwikkeling van de vergoeding buiten jou omgaat. De zorgaanbieder die je hebt gekozen, declareert het bedrag bij het ziekenfonds van het Europese land waarin je behandeld bent. Makkelijk uitgelegd houdt dit in dat de kosten voor je medische behandeling in het buitenland worden vergoed alsof je in dat land verzekerd bent.
Ben je benieuwd of jouw zorgverzekeraar in 2022 kiest voor de vergoeding van medische zorg in het buitenland? Kies er dan voor om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.