medicijnen-duurder-2021

Medicijnen worden duurder in 2021

Medicijnen worden duurder in 2021

Zes miljoen Nederlanders lopen de kans in 2021 meer te betalen voor hun medicatie. Op dit moment wordt dit nog volledig vergoed door de zorgverzekeraar. De Rijksoverheid gaat namelijk de maximale vergoeding verlagen voor een zeer groot aantal geneesmiddelen. De staatskas zal dit ongeveer 140 miljoen euro opleveren per jaar. Het nieuws is slecht voor mensen die afhankelijk zijn van bepaalde medicijnen, zoals mensen met diabetes, te hoge bloeddruk of astma. Deze groep mensen gaan waarschijnlijk in 2021 meer betalen. Volgens experts gaat het om enkele tientjes per jaar, echter kan het in sommige situaties oplopen tot wel honderden euro’s op jaarbasis.

Hoe zit het op dit moment?

Medicijnen die vallen onder de basisverzekering, zijn opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het huidige systeem zal volledig aangespat worden, volgens de overheid gaat het om een modernisering. De vergoedingslimieten van dit moment stamen uit 1998, en is nog gebasseerd op de prijzen en marktsituatie van toen. Op dit moment zijn sommige medicaties goedkoper geworden, dit kan komen omdat er meer concurrentie is.

Vergoeding kan lager, aldus de overheid.

Het huidige kabinet vindt dat de maximale medicijn vergoeding van een flink aantal middelen verlaagd kan worden. Op deze manier worden de zorgkosten voor zorgverzekeraars ook minder.

We willen de medicijnprijzen ook op langere termijn betaalbaar houden. Ik ben ervan overtuigd dat de herberekening een drukkend effect heeft op de tarieven van fabrikanten. Aldus Minister Bruno Bruins, Medische zorg.

Het alternatief voor de GVS zal op zijn vroegst in de tweede helft van 2021 in werking gaan.

2.700 medicijnen

In 2021 vallen er 2700 medicijnen door de nieuwe maatregel boven het huidige vergoedingsplatfond. Het verschil zal de patient dus zelf moeten gaan betalen. Met de nieuwe vergoedingssysteem hoopt het kabinet dat medicijnfabrikanten door deze druk hun middelen goedkoper gaan maken, zodat de medicijnen weer volledig vergoed gaan worden.

Volledige vergoeding wanneer

  • Vanwege een tekort aan medicijnen toch duurder middel moet gebruiken
  • Jouw medicijn heeft geen goedkoper variant (ander merk)
  • Om medische redenen je een specifiek geneesmiddel moet gebruiken en niet kan uitwijken naar een ander middel. Een art bepaalt of er sprake is van medische noodzaak.
4.7/5 - (3 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar