Keert de anticonceptiepil terug in het basispakket?

anticonceptie terug in basispakket?

Keert de anticonceptiepil terug in het basispakket? Die vraag zou zomaar eens positief beantwoord worden nu een voorstel van PvdA Kamerlid Attje Kuiken op een meerderheid van de Kamer kan rekenen. Zij wil dat de pil terugkeert in het basispakket, net als andere anticonceptiemiddelen overigens, met uitzondering van het condoom.

Keert de anticonceptiepil terug in basispakket? Als het aan de meerderheid van de Kamer ligt wel

Kuiken is van mening dat elke vrouw toegang moet krijgen tot optimale anticonceptie en dat dit dus niet van de financiële situatie afhankelijk mag zijn. Kuiken noemt anticonceptie geen luxe maar noodzaak. De anticonceptiepil verdween in 2011 uit de basisverzekering. Destijds was de Kamer van mening dat dit geen medische noodzaak was. In de huidige situatie krijgen vrouwen tot achttien jaar de pil volledig vergoed uit het basispakket. Tot aan het 21e levensjaar is dat ook het geval, al gaat de pil dan wel ten koste van het eigen risico. Vrouwen boven de 21 jaar dienen een aanvullende verzekering af te sluiten of de pil gewoon zelf te betalen.

Druk uit de samenleving

Nog niet eens zo heel lang geleden was een meerderheid van de Kamer overigens nog tegen een terugkeer van de pil in het basispakket. Er kwam vanuit de samenleving wel steeds meer druk om de pil opnieuw op te nemen in de basisverzekering. Dit ook om het aantal abortussen tegen te gaan. Die druk lijkt nu effect te sorteren nu de motie van Kuiken op steun van de meerderheid van de Kamer kan rekenen.

Nu populair
Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig en snel 28 zorgverzekeringen
  • Direct en eenvoudig aanvragen = tot € 504,- besparen
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten