tweelingpolissen

Houd bij het kiezen van een zorgverzekering rekening met tweelingpolissen

Er is een fenomeen opgedoken bij zorgverzekeraars die twee vrijwel identieke polissen aanbieden, die op jaarbasis honderden euro’s goedkoper blijken te zijn. Deze zogenaamde tweelingpolissen worden steeds vaker door zorgverzekeraars aangeboden, zonder dat je dit als consument door kunt hebben. Voorbeelden van dit soort tweelingpolissen zijn Bewuzt van VGZ, ZieZo van het Zilveren Kruis, Just van CZ en VinkVink van Menzis. De inhoud van de polissen zijn bijna exact hetzelfde, maar de prijzen die je ervoor betaald liggen een stuk lager. In dit nieuwsbericht lees je welke verschillen er tussen tweelingpolissen zitten, welke invloed dit op je maandelijkse premie heeft en hoe de NZa hierover denkt.

De verschillen zijn bijna niet op te merken tussen de tweelingpolissen

Het verraderlijke van de tweelingpolissen is dat je erg goed moet zoeken en je vooral moet weten waar je moet zoeken, voordat je de verschillen bloot kunt leggen. Wanneer je bijvoorbeeld naar de voorwaarden van ZieZo en Zilveren Kruis kijkt, kun je bij ZieZo alleen digitaal met je verzekeraar communiceren, terwijl je bij Zilveren Kruis ook kunt bellen of een brief kunt sturen. Verder biedt ZieZo minder gecontracteerde leveranciers en kun je hier geen collectiviteitskorting krijgen. Verder zie je terug dat het aanbod voor aanvullende verzekeringen bij de goedkopere versie van de zorgverzekering een stuk minder uitgebreid is dan bij het hoofdmerk.

Het is dus belangrijk dat je van de verschillen op de hoogte bent, aangezien sommige verschillen niet zoveel uitmaken, maar je wel een veel lagere maandelijkse premie bieden. Het kost tijd om je op deze verschillen te focussen, maar online kun je veel tips terugvinden. Met deze tips lukt het je beter om de échte verschillen in te zien. Hierdoor kun je bewuster kiezen voor de zorgverzekering die het beste bij je past. Zowel qua polis als maandelijkse premie.

Welke invloed heeft dit op de kosten die je betaald?

De zorgverzekeraars maken het zichzelf lastig door tweelingpolissen aan te blijven bieden. Wanneer één zorgverzekeraar het doet, moet de rest volgen, anders raken zij al hun verzekerden kwijt aan de goedkopere consument. Hoogleraar Zorgverzekeringen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Wynand van de Ven, stelt dat zorgverzekeraars jagen op gezonde verzekerden met de tweelingpolissen. Dit komt doordat zij aan de gezonde verzekerden kunnen verdienen door de risicoverevening.

Hoe denkt de Nederlandse Zorgautoriteit over tweelingpolissen?

Erik Bloem, toezichthouder bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verteld dat er al jaren een wildgroei aan zorgpolissen ontstaat. De tweelingpolissen maken het nog moelijker voor consumenten om erachter te komen welke zorgverzekering voor hen de meest gunstige optie is. Het aanbod wordt veel te breed en te lastig gemaakt. Hierdoor weten consumenten niet meer voor welke verzekering zij het beste kunnen kiezen om geld te besparen. De tweelingpolissen zijn vrijwel identiek, maar heten anders. Het is niet verboden om tweelingpolissen in te zetten, het misleidt de consument daarentegen wel.

Vandaar dat de zorgverzekeraars de plicht hebben om de consument over de verschillende polissen te vertellen, zodat de consument zich er beter van bewust wordt dat er een groot verschil in prijs tussen kan zitten.

Bekijk en vergelijk je zorgverzekeringsopties goed, zodat je niet onnodig te veel geld betaald

Twijfel je nog voor welke zorgverzekeraar je in 2022 wil kiezen? Dan is het tijd om de knoop toch door te hakken, aangezien je tot uiterlijk 31 januari 2022 de tijd hebt om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Trek er een uur of twee voor uit om je zorgverzekering voor 2022 te regelen. Dan ben je er direct vanaf en zorg je ervoor dat je de zorgverzekering op tijd hebt afgesloten. Wil je een aantal interessante opties met elkaar vergelijken? Dan kan dit makkelijk en snel op Zorgverzekerinq.nl. Wij hebben alle mogelijkheden voor je op een rij gezet. Hierdoor kun je de voordelen en premies zonder extra moeite met elkaar vergelijken.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar