burn-out

Hoe zit het met de vergoeding voor de behandeling van een burn-out?

Merk je dat je veel stress ervaart in je dagelijkse leven en zorgt dit ervoor dat je steeds minder goed kunt functioneren? Dan is het belangrijk om aan de bel te trekken en om hulp te vragen. Een burn-out is een vervelend mentaal probleem, maar gelukkig is het mogelijk om er volledig van te herstellen. In deze blog lees je wat een burn-out is, welke kenmerken erbij horen, wat voor behandelingen je kunt uitproberen en hoe de vergoeding met de zorgverzekeraar geregeld wordt.

Wat is een burn-out en wat zijn de kenmerken?

Burn-out vertaald naar het Nederlands betekend opgebrand. Een burn-out krijg je als je gedurende een lange periode onder stress staat. Dit leidt tot overbelasting en zorgt ervoor dat je energieniveau opbrandt. Je voelt je lichamelijk uitgeput en ook mentaal en emotioneel kun je niet goed meer functioneren. Je voelt je moe, hebt veel hoofdpijn, hebt geen energie om de meest basale dagelijkse zaken te regelen en je voelt je angstig en depressief. Wanneer je merkt dat je dagelijkse leven eronder lijdt, is het belangrijk om actie te ondernemen. Wanneer je niet meer kunt werken, geen tijd meer in je hobby, je studie, je gezin, sociale activiteiten en je financiële administratie en dergelijke steekt is de burn-out aan het winnen.

Uit welke behandelingen kun je kiezen om van een burn-out te herstellen?

Wanneer je met een burn-out te maken krijgt, kun je op verschillende manieren starten met de behandeling ervan. Vaak kom je als eerste bij je huisarts terecht als je burn-out klachten ervaart. De huisarts stelt je vragen en kan je doorverwijzen naar de praktijkondersteuner, ook wel de poh-ggz genoemd. De praktijkondersteuner kan je begeleiden tijdens je herstel van een burn-out. Merken jullie dat je geen vooruitgang boekt, dan kun je doorverwezen worden naar een psycholoog. Heb je de burn-out op het werk opgelopen? Dan word je aan een bedrijfsarts gekoppeld. Studeer je? Dan kun je over burn-out klachten praten met een studieadviseur.

Uiteindelijk is iedere vorm van behandeling bij een burn-out erop gericht om je te leren hoe je op spanning en stress kunt reageren. Je leert omgaan met stress en spanning, zodat je er in het vervolg rustiger op kunt reageren en de prikkels beter leert verwerken. Verder breng je de problemen waar je door je burn-out tegenaan loopt in kaart. Het is de bedoeling dat je op je eigen tempo oplossingen voor de problemen zoekt, zodat je deze in je dagelijkse leven leert tackelen. Je zou in een later stadium van je behandeling ook een mindfull training kunnen volgen of yogales kunnen nemen. Dit helpt je om je brein en lichaam te leren ontspannen.

Krijg je de behandeling vergoed door je zorgverzekeraar?

Een burn-out is voor iedereen anders, er is daarom ook geen specifieke hersteltermijn aan te koppelen. De één herstelt er sneller van dan de ander. Het verschilt ook per persoon welke behandeling aanslaat. Het is dus de kunst om een behandeling te vinden die bij je past en je helpt om van je burn-out af te komen. Om hierachter te komen, dien je misschien verschillende soorten behandelingen uit te proberen. Een bezoek aan de huisarts en poh-ggz wordt vergoed door je basisverzekering. Behandeling voor een burn-out bij een psycholoog wordt officieel niet gedekt door de basisverzekering. Hier zou je dus een aanvullende verzekering voor moeten hebben (dekking geestelijke gezondheidszorg).

In de praktijk kunnen psychologen soms wel voor de vergoeding uit de basisverzekering zorgen. Zij dienen je dan een ander label toe te dienen, dan een burn-out. Ze kiezen dan om je aan te melden met een depressie- of angststoornis. De behandeling voor deze twee aandoeningen worden namelijk wel vergoed door de basiszorgverzekeringen. In de wet is vastgesteld dat de werkgever verantwoordelijk is voor de behandeling van een burn-out die door het werk veroorzaakt is. De werkgever kan de behandelingen bij een psycholoog voor je vergoeden. In de praktijk wordt dit vaak ook op die manier opgelost.

Bekijk en vergelijk verschillende zorgverzekeraars en kies er eentje die bij je past

Merk je dat je burn-out klachten hebt en wil je er iets aan doen? Dan is het belangrijk dat je checkt welke behandelingen door je verzekeraar worden betaald. Heb je voldoende aan een traject bij de praktijkondersteuner via de huisarts? Of wil je andere therapieën uitproberen? Wellicht is het een goed idee om een aanvullende verzekering af te sluiten voor het komende jaar als je op dit moment met een burn-out worstelt. Op Zorgverzekerinq.nl kun je verzekeraars met elkaar vergelijken. Zo kom je erachter welke zorg er via welk pakket wordt vergoed en welke zorgverzekeraar je de beste premie kan aanbieden.

Je hebt tot 31 december 2022 de tijd om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Hierna dien je de nieuwe verzekering uiterlijk op 31 januari 2023 af te sluiten.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar