reuma

Heb je last van reuma? Dan worden deze behandelingen door de zorgverzekeraar vergoed

Heb je last van je gewrichten, pezen en botten en heeft een arts reuma bij je vastgesteld? Dan wil je natuurlijk meer weten over de aandoening waarmee je ineens te maken krijgt. Op deze pagina lees je wat reuma is en aan welke symptomen je deze aandoening kunt herkennen. Verder lees je op welke manier reuma behandeld kan worden en ontvang je tips die wellicht kunnen bijdragen aan het verlichten van je reumatische klachten. Aan het einde krijg je informatie over welke behandelingen door de zorgverzekeraar worden vergoed.

Wat houdt reuma precies in en wat zijn de symptomen ervan?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen die allemaal betrekking hebben op de bewegingselementen in je lichaam. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en ontstekingen in gewrichten, spieren, pezen en botten. Het is een chronische aandoening, wat betekent dat de klachten vaak langdurig aanwezig zijn en helaas niet zomaar overgaan. Symptomen van reuma zijn divers en kunnen van persoon tot persoon verschillen. Veelvoorkomende klachten zijn bijvoorbeeld pijn en stijfheid in de gewrichten, vermoeidheid, spierpijn en een verminderde mobiliteit. Soms ontstaan er ook ontstekingen die zich kunnen uiten in roodheid, zwellingen en gevoelens van warmte in je gewrichten.

Het is belangrijk om bij aanhoudende klachten een huisarts te raadplegen. De huisarts kan door middel van onderzoek vaststellen of er sprake is van reuma en je eventueel doorverwijzen naar een specialist op dit gebied.

Op welke manier kan reuma behandeld worden?

Er is helaas nog geen genezing mogelijk voor reuma, maar er zijn wel diverse behandelingen die de klachten kunnen verminderen. Zo kan medicatie worden voorgeschreven om ontstekingen te remmen en pijn te verminderen. Denk hierbij aan niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) of corticosteroïden. Fysiotherapie en bewegingstherapie kunnen helpen om je mobiliteit te verbeteren en de spieren te versterken. Ook kan het gebruik van hulpmiddelen, zoals braces en orthopedische schoenen, bijdragen aan het verminderen van je klachten. Een andere mogelijke behandeling is immunotherapie, waarbij het immuunsysteem wordt aangepakt om ontstekingen te verminderen.

Tenslotte kan een dieetverandering, of aanpassingen in het dagelijks leven ook verlichting bieden. Vermijd bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen en probeer stressfactoren te verminderen. Het is belangrijk om te benadrukken dat het hebben van reuma niet betekent dat je niet meer kunt meedoen in de maatschappij. Met de juiste behandeling en aanpassingen kun je met reuma gewoon blijven werken, sporten en je sociale leven behouden. Bespreek samen met een arts welke behandeling bij jouw type reuma past. Een arts zal op basis van de klachten en je medische achtergrond een behandeling op maat samenstellen. Het is aan te raden om de behandeling regelmatig te evalueren om te kijken of het nog steeds effectief is.

Tips om reumatische klachten mee te verminderen

Er zijn verschillende manieren waarop mensen met reumatische klachten zelf hun klachten kunnen verminderen. Het is belangrijk om te beseffen dat reuma een chronische aandoening is en dat er helaas geen wondermiddelen bestaan. Door verschillende maatregelen te nemen kan je de klachten misschien wel verminderen. Een gezonde levensstijl in ieder geval erg belangrijk. Regelmatig bewegen, een gezond eetpatroon en genoeg slaap kunnen bijdragen aan het verminderen van reumatische klachten. Verder kunnen oefeningen die je spieren versterken en je flexibiliteit verbeteren verlichting bieden. Denk hierbij aan yoga, pilates of zwemmen. Dit helpt je om je gewrichten soepel te houden.

De inzet van warmte of kou kan ook helpen. Neem bijvoorbeeld een warme douche, een warme kruik of een warm bad. Dit kan je helpen om je spieren te ontspannen. Koude kompressen kunnen helpen om zwellingen en ontstekingen te verminderen. Sommige natuurlijke middelen, zoals kurkuma, visolie en gember, worden vaak genoemd als mogelijke pijnverlichters. Het is belangrijk om hier altijd advies over in te winnen bij een arts. Een gezond dieet kan daarnaast helpen om je gewrichten en botten te versterken. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, vitamine D en omega-3 vetzuren kunnen bijvoorbeeld helpen om je botdichtheid te verhogen.

Wat voor type zorg wordt vergoed voor deze aandoening?

Op het moment dat je reuma hebt, kun je in Nederland in aanmerking komen voor verschillende soorten zorgvergoeding. De kosten voor medisch-specialistische zorg en medicatie worden vaak vergoed vanuit de basisverzekering. Ook fysiotherapie en ergotherapie worden (vaak vanuit een aanvullende verzekering) vergoed, afhankelijk van de ernst van de klachten en het type reuma dat je hebt. Daarnaast kan er ook een vergoeding zijn voor hulpmiddelen zoals orthopedische schoenen of braces, afhankelijk van jouw situatie en de polisvoorwaarden. Ten slotte kun je in aanmerking komen voor vergoedingen voor dieetadvisering en psychologische zorg. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van de zorgverzekering te raadplegen om te weten welke specifieke vergoedingen voor jou gelden.

Wil je in 2025 voor een zorgverzekeraar kiezen die beter op je zorgbehoeften aansluit? Dan kun je daar nu alvast onderzoek naar doen. De handige tool op onze website helpt je om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Op die manier krijg je een duidelijk overzicht van welke zorgverzekeraar het beste bij je past. Daarnaast ben je ook meteen op de hoogte van de verzekeraar die je de meest interessante premie aanbiedt.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar