tennisarm

Heb je last van een tennisarm? Dit kun je doen om ervan af te komen

Hoe vervelend is het als je ergens in je lichaam voelt dat er iets niet helemaal goed zit? Het kan zomaar voorkomen dat je merkt dat je ergens pijntjes of irritatie begint te voelen. Een blessure of aandoening kun je niet altijd voorkomen. Dit geldt ook voor de tennisarm. Op deze pagina lees je wat het is en welke symptomen erbij horen. Je leest ook hoe een tennisarm ontstaat en wat je ertegen kunt doen. Aan het einde krijg je handige tips waarmee je in 2025 voor een zorgverzekeraar kunt kiezen die bij je zorgbehoeften past. Dat is wel fijn, zeker als je van tevoren weet dat je bepaalde behandelingen wil uitproberen, zonder er de hoofdprijs voor te betalen.

Wat is een tennisarm en welke symptomen komen daarbij kijken?

Een tennisarm, in medische termen een laterale epicondylitis genoemd, is een veelvoorkomende aandoening die optreedt als gevolg van overbelasting van de spieren in je onderarm. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor de beweging van je pols en hand. Bij een tennisarm zijn de pezen die deze spieren aan het bot hechten, ontstoken, wat leidt tot pijn en een vervelend gevoel. De symptomen van een tennisarm kunnen verschillen, maar het meest voorkomende symptoom is een doordringende pijn aan de buitenzijde van je elleboog. Deze pijn kan verergeren wanneer jij je hand of pols beweegt, vooral als je iets optilt of vasthoudt, een hand schudt, of zelfs al bij het draaien van een deurknop.

Soms kan de pijn uitstralen naar je onderarm en/of je hand. In sommige gevallen kan de kracht in je hand afnemen, wat het vasthouden van voorwerpen moeilijker kan maken. Hoewel deze aandoening een ‘tennisarm’ wordt genoemd, komt het niet alleen voor bij tennisspelers. Elke activiteit die herhaalde bewegingen van je pols en arm vereist, kan bijdragen aan het ontstaan van een tennisarm. Raadpleeg je huisarts als je symptomen hebt. Dan kun je samen kijken welke behandeling je kunt proberen.

Hoe ontstaat deze aandoening?

Een tennisarm ontstaat meestal door herhaalde en overmatige belasting van de onderarmspieren die verantwoordelijk zijn voor het strekken van je pols en vingers. Deze constante stress kan kleine scheurtjes veroorzaken in de pezen die de spieren aan het elleboogbot hechten, wat vervolgens leidt tot ontstekingen en pijn. Er zijn verschillende manieren te bedenken waardoor je een tennisarm kunt krijgen. Dit kan komen door sporten te beoefenen zoals tennis of golf of handmatige arbeid te verrichten zoals schilderen, tuinieren of werken met je computer.

Het is belangrijk om te beseffen dat een tennisarm niet van het één op het andere moment ontstaat. Het is het gevolg van langdurige en herhaalde belasting, wat betekent dat de symptomen zich geleidelijk kunnen ontwikkelen verspreidt over weken of zelfs maanden. Wanneer je er vroeg bij bent, kun je de verergering ervan misschien nog voorkomen.

Op welke manier kun je van een tennisarm afkomen?

Een tennisarm kan vaak worden verholpen door middel van niet-chirurgische behandelingen zoals rust, fysiotherapie, pijnstillers en soms het dragen van een brace of spalk. In sommige hardnekkige gevallen kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. De vergoeding voor de behandeling van een tennisarm varieert afhankelijk van je zorgverzekering. In Nederland valt intensieve fysiotherapie vaak onder een aanvullende zorgverzekering. Het aantal vergoede behandelingen en de hoogte van de vergoeding hangt af van de polisvoorwaarden. Het is aan te raden om dit te controleren bij je zorgverzekeraar voordat je met een behandeling begint.

Op het moment dat je wordt doorverwezen voor een chirurgische ingreep, valt dit onder de basisverzekering. Vanuit je basisverzekering kan je ook een x aantal gratis fysiotherapiesessies krijgen. Wanneer je zorg vergoed krijgt betekent dit soms wel dat jij je eigen risico dient te betalen. Het eigen risico is het bedrag dat je eerst uit eigen zak moet betalen, voordat de zorgverzekeraar de kosten voor je zorg vergoedt. Vraag voor de zekerheid altijd bij je zorgverzekeraar na wat zij wel of niet vergoeden. Zo voorkom je dat je voor vervelende financiële verrassingen komt te staan.

Bekijk en vergelijk zorgverzekeraars om de beste keuze te maken

Nu je weet dat verschillende behandelingen door verschillende zorgverzekeringen worden vergoed, is het belangrijk om een zorgverzekeraar te vinden die bij je past. Vaak weet je precies van jezelf waar de zwakke plekjes in je gezondheid zitten. Heb je bepaalde medicatie, behandelingen of zorg nodig? Neem dit dan mee in je keuze voor je zorgverzekering. Wij helpen je graag bij je zoektocht naar de beste zorgverzekeraar. Op onze website kun je zorgverzekeraars vergelijken, waardoor je meteen ziet welke zorgverzekering er wel of niet bij je past. Door kritisch te vergelijken, kom je erachter wie de beste zorg en prijs voor je in de aanbieding heeft.

Je mag maar één keer per jaar van zorgverzekering wisselen, dus zorg dat je goed bent voorbereidt. Het zou zonde zijn als je de verkeerde keuze maakt, want dan dien je het een jaar vol te houden, tot je opnieuw kunt overstappen.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar