burn-out klachten

Heb je last van burn-out klachten? Houd hier dan rekening mee wanneer je voor een zorgverzekeraar kiest

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de mentale gezondheid van Nederlanders nog nooit zo slecht is geweest als in de afgelopen twintig jaar. Het CBS maakt bekend dat één op de zes Nederlanders burn-out klachten ervaart. Dit kunnen klachten zoals paniekaanvallen, hartkloppingen, hyperventilatie, slapeloosheid en somberheid zijn. Stress is de grootste factor in het ontwikkelen van burn-out klachten. Iedereen heeft weleens een stressvolle dag of een stressvol moment. Bij een burn-out gaat het om aanhoudende stress over een langere periode. Hierdoor geeft je lichaam aan dat je moet stoppen en rust moet nemen. In dit nieuwsbericht lees je meer over een burn-out en je zorgverzekering.

Wat houdt een burn-out in?

Het is een steeds bekender wordend fenomeen, de burn-out. Jaarlijks krijgen steeds meer werkenden Nederlanders ermee te maken. Burn-out klachten komen aan het licht doordat je psychisch, emotioneel en lichamelijk uitgeput raakt. Het voelt alsof je geen energie meer hebt en je batterij volledig leeggelopen is. Een burn-out is gevaarlijk, aangezien het niet vanuit het niets ontstaat, maar heel geleidelijk wordt opgebouwd. Cijfers van het CBS laten zien dat vooral jongvolwassenen met burn-out klachten kampen. Klachten lopen uiteen, de meest voorkomende klachten zijn paniekaanvallen, piekeren, slapeloosheid en somberheid.

Uit onderzoek is gebleken dat vooral de personen die een groot plichtsbesef hebben, perfectionistisch zijn en nauwkeurig met hun werk omgaan met burn-out klachten te maken krijgen. Dit zijn goede eigenschappen van hardwerkende werknemers. Wanneer zij voelen dat zij minder werk aankunnen, voelt dit voor hen als falen en daarom blijven zij zichzelf pushen tot de burn-out het van ze wint.

Hoe ziet de vergoeding vanuit de basisverzekering eruit bij burn-out klachten?

Het probleem is dat een burn-out door de DSM-5 (een boek waarin psychische stoornissen worden geclassificeerd) als een aanpassingsstoornis wordt gezien. Hierdoor vergoed de basisverzekering de behandeling van een burn-out vaak niet. Huisartsen vinden vaak een manier om je toch naar een psycholoog te sturen, die vanuit je basisverzekering grotendeels wordt vergoed. Je dient dan wel je eigen risico te betalen. Wanneer je hier gebruik van wil maken, is het belangrijk dat je voor behandeling bij een psycholoog kiest die gecontracteerd is bij je eigen zorgverzekeraar.

Verder kun je in een vroeg stadium andere behandelingen ondergaan om meer rust en minder stress te ervaren. Denk hierbij aan accupunctuur, mindfulness trainingen of psychotherapie. Voorkomen dat je burn-out doorzet is beter dan het achteraf genezen. Om dit soort alternatieve geneeswijzen vergoed te krijgen, kun je het beste voor een aanvullende verzekering kiezen. Vergelijk van tevoren meerdere zorgverzekeraars met elkaar. Dan weet je precies welke zorgverzekeraar bij je zorgbehoefte past.

Op welke manier kan je werkgever je ondersteunen bij burn-out klachten?

Aangezien een burn-out vaak door stress op het werk ontstaat, zien werkgevers in dat het signaleren en ondersteunen van personeel dat met burn-out klachten kampt, steeds belangrijker wordt. De werkgever kan je in contact brengen met een bedrijfsarts, om je klachten verder te onderzoeken. Wellicht kun je samen met de bedrijfsarts een plan bedenken, waardoor je de stress die je op de werkplek ervaart kunt verminderen. De werkgever kan zelfs een abonnement nemen bij OpenUp. Dit is een onlineplatform dat aandacht besteed aan burn-outs én die de klachten helpt verminderen of zelfs voorkomen.

Het platform biedt online mindfulness trainingen aan, kan je in contact brengen met een psycholoog en leert je meer over burn-outs door webinars te organiseren. Vraag gerust bij je werkgever na of zij toevallig een abonnement op OpenUp hebben en of je daar gebruik van zou mogen maken.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar