glutenvrij

Glutenvrij eten doe je zo!

Wil je meer te weten komen over glutenvrij eten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Deze blog is je gids in het ontrafelen van de geheimen en voordelen van een glutenvrij dieet. Word je gedwongen om glutenvrij te eten door coeliakie, omdat je gevoelig bent voor gluten, of gewoon omdat je nieuwsgierig bent naar deze manier van eten? Glutenvrij eten is goed voor iedereen en het hoeft helemaal geen straf te zijn. Ben je klaar om de uitdaging aan te gaan en een nieuwe, gezondere levensstijl te verkennen? Lees dan maar verder om meer over glutenvrij eten te weten te komen.

Meer informatie over het glutenvrije dieet

De term ‘glutenvrij’ is niet alleen voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie) belangrijk, maar heeft ook de belangstelling gewekt van een breder publiek. Misschien vraag jij je af: wat houdt een glutenvrij dieet precies in? Wanneer is dit aan te raden en welke voedingsmiddelen kan je nog eten als ik zo’n dieet volg? Op al deze vragen hebben wij geprobeerd een antwoord te vinden, zodat je straks zelf kunt bepalen of glutenvrij eten bij je past, of juist niet.

De basis van glutenvrij eten

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen zoals tarwe, gerst en rogge. Voor de meeste mensen zijn deze eiwitten onschadelijk, maar bij sommigen kunnen ze spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals bij mensen met coeliakie of een niet-coeliakie gluten gevoeligheid (NCGS). Een glutenvrij dieet betekent simpelweg het vermijden van deze glutenbevattende voedingsmiddelen. Dit kan in eerste instantie uitdagend lijken, vooral als je houdt van je dagelijkse boterham of pasta, maar gelukkig zijn er in werkelijkheid veel heerlijke en voedzame glutenvrije alternatieven beschikbaar.

Wanneer is een glutenvrij dieet aan te raden?

Het is vooral aan te raden om glutenvrij te eten als je coeliakie of NCGS hebt. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam gluten niet verdraagt. NCGS is een aandoening waarbij mensen negatief reageren op gluten zonder dat ze coeliakie hebben. Bij beide aandoeningen kunnen de symptomen variëren van buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies, tot depressie en huidaandoeningen. Het vermijden van gluten kan deze symptomen verlichten. Hoewel het volgen van een glutenvrij dieet door sommigen als ‘gezonder’ wordt beschouwd, is er tot op heden weinig wetenschappelijk bewijs om een glutenvrij dieet aan te bevelen voor de algemene bevolking zonder gluten gerelateerde aandoeningen. Raadpleeg daarom altijd een arts of diëtist voordat je grote veranderingen in je dieet aanbrengt.

Wat kun je nog eten?

Het is belangrijk om te beseffen dat een glutenvrij dieet niet betekent dat je moet inleveren op smaak of voedingswaarde. Er zijn veel voedzame en heerlijke voedingsmiddelen die van nature glutenvrij zijn. Dit gaat om fruit en groenten, eieren, vlees, vis, de meeste zuivelproducten, peulvruchten, noten en zaden, en granen zoals rijst, quinoa en boekweit. Er is ook een toenemend aantal glutenvrije alternatieven voor traditionele glutenbevattende producten, zoals brood, pasta en gebak.

De voordelen van glutenvrij eten

Naast het verminderen van symptomen bij mensen met coeliakie of NCGS, kan een glutenvrij dieet ook andere voordelen hebben. Het kan je bijvoorbeeld bewuster maken van wat je eet en je aansporen om meer natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen te consumeren.

Handige tips voor een glutenvrij leven

Het starten met een glutenvrij dieet kan in het begin wat overweldigend zijn. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

1. Lees etiketten
Fabrikanten zijn verplicht om glutenbevattende ingrediënten te vermelden. Leer de verschillende termen die wijzen op de aanwezigheid van gluten.

2. Experimenteer met glutenvrije alternatieven
Probeer verschillende merken en producten uit om te zien welke je het beste bevallen.

3. Wees voorbereid
Plan je maaltijden vooruit en houd altijd glutenvrije snacks bij de hand.

4. Informeer anderen
Laat je vrienden en familie weten dat je glutenvrij eet, zodat ze rekening kunnen houden met je dieet als ze voor je koken of wanneer jullie uit eten gaan.

Volhouden is het halve werk

Het is belangrijk om te onthouden dat elke verandering tijd kost. In het begin kan het aanpassen aan een glutenvrij dieet uitdagend zijn, maar na verloop van tijd zal het een tweede natuur worden. Wees geduldig met jezelf en zie het als een reis naar een betere gezondheid. Glutenvrij eten is meer dan alleen een dieet. Het is een levensstijl. Het lijkt misschien een grote verandering, maar de voordelen voor je gezondheid en welzijn kunnen zeker de moeite waard zijn. Met de juiste kennis, voorbereiding en een beetje geduld kan iedereen een succesvolle en bevredigende glutenvrije leefstijl hebben.

Kies voor de juiste zorgverzekering om aan je gezondheid te blijven werken

Het maakt niet uit of je wel of geen glutenvrij dieet nodig hebt. Het is altijd belangrijk om je gezondheid voorop te stellen en verantwoorde keuzes te maken. Een keuze die met je gezondheid te maken heeft, maar ook met je portemonnee, is voor welke zorgverzekeraar je kiest. In Nederland ben je vanaf je 18e verplicht om in ieder geval een basisverzekering af te sluiten. Wanneer je voor meer zorg verzekerd wil zijn, kun je voor een aanvullende zorgverzekering kiezen. De zorgverzekeraars helpen je om je gezondheid op peil te houden. Wanneer je ergens mee zit, kun je via je huisarts om advies en eventuele doorverwijzingen vragen.

Een zorgverzekeraar vergoed allerlei soorten zorg, van medicatie, tot transport in een ambulance en bijvoorbeeld bepaalde mentale of juist fysieke therapieën. Je kunt je verzekeraar het beste eerst bellen om te vragen welke zorg wel of niet vergoed wordt, zodat je niet in de financiële problemen komt doordat je per ongeluk een behandeling uitkiest die net niet vergoed wordt door je zorgverzekering. Om de beste keuze te maken, kun je zorgverzekeraars vergelijken op onze website. Wij geven je verder graag extra informatie over vergoedingen en hoe je eigen risico bijvoorbeeld werkt.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar