Alles wat je moet weten
Alles wat je moet weten
In ons land maken ruim zevenduizend mensen gebruik van de GLI, de Gecombineerde Leefstijlinterventie. Dat is behoorlijk meer dan vorig jaar het geval was. Toen bleef dit aantal zo rond de 1400 steken. GLI wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
GLI wordt vergoed vanuit de basisverzekering, vooral vrouwen maken er gebruik van
Het RIVM liet weten dat tot 1 mei van dit jaar zo rond de 1,6 miljoen euro vergoed is door de zorgverzekeraars aan GLI declaraties. Uit onderzoek bleek verder dat de gemiddelde leeftijd van mensen die hier gebruik van maken 52 jaar is. Twee van de drie deelnemers is overigens vrouw. Menen die deelnemen aan GLI hebben behoorlijk meer zorgkosten dan gemiddeld, dit is berekend op ongeveer 40 procent. Deelnemers aan GLI blijken in de praktijk vaak te kampen te hebben met een of verschillende chronische aandoeningen.
Van een ongezonde naar een gezonde leefstijl
GLI wordt vergoed vanuit de basisverzekering, dit is sinds 2019 het geval, voor mensen die een BMI hebben tussen de 25 en 30 en met een grotere kans op bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk. Heb je een BMI van meer dan 30, dan kun je eveneens een verwijzing krijgen van de huisartsen en wordt GLI vergoed. Mensen die doorverwezen worden krijgen te maken met een leefstijlcoach. Die tracht de leefstijl te veranderen en geprobeerd wordt om de ongezonde gewoontes in te ruilen voor meer gezonde gewoontes. Je kunt dan denken aan slecht slapen, stress, slechte voeding of een verstoord dag- en nachtritme.