Er is teveel optimisme over een lage zorgpremie 2022

zorgpremie 2022
Zorgpremie 2022

Amper drie dagen na Prinsjesdag – toen het kabinet liet weten dat het met de premiestijging van de zorgverzekering allemaal wel mee zal vallen- wordt deze bewering alweer ernstig in twijfel getrokken. De uitspraken, zo zeggen mensen rondom de zorgverzekeraars, doen vermoeden alsof de regering de prijsstijging bepaalt of dat het kabinet namens de verzekeraars praat. Dat is echter niet het geval. Dat betekent dat verzekeraars de mogelijkheid hebben de premie wel aanzienlijk te verhogen.  Het kabinet heeft daar dus in feite helemaal geen invloed op. Conclusie? Er is teveel optimisme over een lage zorgpremie.

Er is teveel optimisme over een lage zorgpremie, regering veronderstelt en hoopt dat verzekeraars reserves in gaan zetten

De premiestijging zal alleen beperkt blijven wanneer verzekeraars besluiten de reserves aan te spreken om al te veel prijsstijging voor de consument op die manier te beperken. De regering gaat er dus zomaar vanuit dat de verzekeraars dit ook echt gaan doen. Die zekerheid is er echter in het geheel niet. Verzekeraars hebben en houden de vrije hand. De te verwaarlozen premiestijging is dus eerder een hoopvolle gedachte van de regering dan dat het een uitspraak is die ergens op gebaseerd is. Zelfs zorgverzekeraars die hebben laten weten reserves te gebruiken, kunnen besluiten om op die schreden terug te keren. Er is wat betreft de hoogte van de zorgpremie 2022 dus eigenlijk nog geen zinnig woord te zeggen.

Aantal verzekeraars in financieel zwaar weer

Bovendien is het bekend dat een aantal aanbieders van de zorgverzekering zich in financieel zwaar weer bevinden. Het is dus niet denkbeeldig dat die getroffen verzekeraars de reserves aan gaan spreken, mochten ze überhaupt nog reserves hebben. De regering liet tijdens Prinsjesdag weten dat de gemiddelde basisverzekering 2022 125,75 euro per maand zal gaan kosten. Zoals bekend maken de verzekeraars vanaf 12 november hun nieuwe zorgpremies bekend. DSW is altijd de eerste verzekeraar die dat doet. De consument is vervolgens in de gelegenheid om over te stappen naar een nieuwe verzekeraar tot en met 31 december, 23.59 uur.

Reservepot moet deels gevuld blijven voor eventuele onvoorziene omstandigheden

Het kabinet heeft bij de berekening van de eventuele zorgpremie van 125,75 euro per maand met een zeer lage opslagpremie gerekend. Daar waar nu een premie van 23 euro aangehouden werd, was die premie een jaar eerder nog 61 euro. Dat houdt dus in dat de overheid er zomaar vanuit gaat dat zorgverzekeraars nadrukkelijk de reserves aan gaan spreken om de stijging van de zorgpremie te beperken. Dat zijn de verzekeraars echter in geen enkel opzicht verplicht. Wat wel een verplichting voor deze partijen is, is dat er en bedrag in de reservepot moet blijven zitten voor zogenaamde onvoorziene omstandigheden.

5/5 - (28 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar