Eigen risico 2020 - Eigen risico verhogen

Eigen risico 2020

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is een bedrag dat iedereen vanaf 18 jaar moet betalen zodra er zorgkosten gemaakt worden die vallen onder de basisverzekering. De overheid bepaalt ieder jaar de hoogte van dit bedrag, het eigen risico in 2020 blijft gelijk als vorig jaar. Het huidige cabinet heeft namelijk vastgelegd in het regeerakkoord dat het eigen risico op 385 euro niet gaat stijgen in 2020.

Hoe werkt het eigen risico eigenlijk?

Het eigen risico zal je zelf moeten betalen, als je bijvoorbeeld recht hebt op een vergoeding vanuit de verplichte basisverzekering. Bekijk hieronder zorgkosten die vallen onder het eigen risico:

  • Ziekenhuis opname en zorg.
  • Specialistische zorg voor controles of ingrepen door specialist al seen longarts.
  • Medicijnen die zijn voorgeschreven door je huisarts.
  • Spoedeisende ziekenvervoer per ambulance of traumahelikopter.
  • Paramedische zorg uit de basisverzekering zoals logopedie.
  • Overige hulpmiddelen zoals een hoortoestel, krukken of kunstgebit

Als jij geen zorgkosten maakt in 2020, betekent dat je dus ook geen eigen risico hoeft te betalen.

Vanaf gaat de zorgverzekeraar vergoeden?

Ieder jaar opnieuw staat het bedrag van het eigen risico op het minimale, in 2020 is dat dus weer 385 euro. Zodra het eigen bijdrage op is gemaakt, aan zorgkosten vanuit de basisverzekering, vergoed de zorgverzekeraar de komende kosten. De kosten van het eigen risico worden vaak betaald nadat de zorg is ontvangen. De rekening van bijvoorbeeld de ziekenhuis wordt dan direct naar de zorgverzekeraar gestuurd. Bij sommige zorgverzekeraars kun je het eigen risico in termijnen betalen, dit is vaak makkelijk als je niet het bedrag bijvoorbeeld gelijk op tafel wilt of kan leggen.

Zorgpremie korting

Bij de meeste zorgverzekeringen heb je de mogelijkheid om het eigen risico bedrag vrijwillig te verhogen. De meeste mensen die hiervoor kiezen, maken geen of maar weinig zorgkosten in het jaar. Het voordeel van het verhogen van het eigen risico is dat je een behoorlijke korting krijgt op de zorgpremie. Het basis bedrag in 2020 van het eigen risico is 385 euro, dit bedrag kan je verhogen tot maximaal 885 euro. Waarom is het niet geschikt voor iedereen, het verhogen van het eigen risico? Wanneer jij toch geregeld gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering, betekent dit dat alle kosten tot het bedrag van je gekozen eigen bijdrage zelf moet betalen.

Zorgverzekering 2020 vergelijken

Met behulp van de zorgverzekering 2020 vergelijker op onze site, kan jij eenvoudig je huidige zorgverzekering vergelijken. Heb jij nog wel de juiste zorgverzekering, of is het overstappen van zorgverzekeraar de moeite waard? De zorgverzekering 2020 premie is weer enorm verschillend, grote kans dat jij voordeel kunt hebben om een overstap te doen. Vul aan de linkerkant van de zorgvergelijker je zorgwensen en gegevens in, zodat de vergelijking gedaan wordt op basis van jouw persoonlijk situatie. De goedkoopste zorgverzekering 2020 staat direct bovenaan, die kan je vervolgens afsluiten bij de zorgverzekeraar. In de zorgverzekering 2020 vergelijking kun jij ook de hoogte van het eigen risico instellen, zo zie je direct hoeveel premie korting je kunt krijgen met een verhoogd eigen risico in 2020. Klik hier voor een uitgebreide zorgverzekering vergelijking.

Eigen risico 2020
4.6 (92.28%) 57 votes