Alles wat je moet weten
Alles wat je moet weten
Ben je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Dan kom je onder meer termen als basisverzekering en aanvullende verzekering tegen. Daarnaast is de kans groot dat je ook in aanraking komt met een collectieve zorgverzekering. Maar wat is een collectieve zorgverzekering eigenlijk? In principe is dit niets anders dan een zorgverzekering die je afsluit samen met een groep mensen. Jij kunt zo’n verzekering bijvoorbeeld samen met collega’s of leden van een (sport)vereniging afsluiten. Twijfel je of een collectieve zorgverzekering iets voor jou is? Lees dan vooral verder. In deze tekst zetten wij namelijk de voor- en nadelen van een collectieve zorgverzekering op een rijtje.
Wat zijn de voordelen van een collectieve zorgverzekering?
We beginnen met de voordelen van een collectieve zorgverzekering. Het grootste voordeel is wat ons betreft dat je korting op de premie krijgt als je samen met bijvoorbeeld collega’s een zorgverzekering afsluit. Door de korting betaal je soms een aanzienlijk lagere premie dan wanneer je als individu een zorgverzekering afsluit. Hierdoor blijft er iedere maand meer geld over voor andere dingen en dat is altijd prettig.
De korting is voor veel mensen reden om voor een collectieve zorgverzekering te kiezen. Toch profiteer je bij de meeste verzekeraars ook nog van andere voordelen als je voor deze verzekering kiest. Zo helpen sommige verzekeraars jou en je gezin om fit en gezond te blijven als je een collectieve zorgverzekering afsluit. Dit doen zij bijvoorbeeld door cursussen voor gewichtsverlies aan te bieden. Hiermee wil een zorgverzekeraar de kans op verzuim verkleinen. Een derde voordeel van een collectieve zorgverzekering is dat je nagenoeg altijd terecht kunt bij een zorgverlener in de buurt.
Hoe zit het met de nadelen?
De collectiviteitskorting die voor collectieve zorgverzekeringen geldt, wordt in 2023 afgeschaft. Veel mensen zien dit als nadeel, maar eigenlijk is dit niet het geval. Bij collectieve zorgverzekeringen wordt de basispremie vaak eerst verhoogd door verzekeraars en zij geven hier vervolgens korting op. Hierdoor ben je niet veel goedkoper uit dan wanneer je als individu een zorgverzekering afsluit. Vandaar dat besloten is om de collectiviteitskorting af te schaffen. Een ander nadeel van een collectieve zorgverzekering is dat veel mensen hem automatisch laten verlengen aan het einde van het jaar. Maakt jouw werkgever of (sport)vereniging andere afspraken met de verzekeraar? Dan is er misschien niet langer sprake van de goedkoopste zorgverzekering.
Overstappen naar een collectieve zorgverzekering
Wegen de nadelen van een collectieve zorgverzekering wat jou betreft niet op tegen de voordelen? Dan wil je misschien wel overstappen naar een collectieve zorgverzekering. Maar wanneer mag je overstappen van zorgverzekering? Dit mag eenmaal per jaar en kan vaak vanaf het moment dat de nieuwe zorgpremies bekend zijn gemaakt. Overstappen kan meestal tussen half november en 31 december.
Wie over wil stappen, moet allereerst op zoek naar een collectieve zorgverzekering. Wanneer je er eentje gevonden hebt, sluit je deze eerst af voordat je jouw huidige verzekering opzegt. Bij veel verzekeraars hoef je jouw huidige zorgverzekering zelf niet op te zeggen. Zodra je een nieuwe verzekering afsluit, word je namelijk gevraagd waar je nu verzekerd bent. Wanneer je dit aangeeft, zorgt jouw nieuwe verzekeraar ervoor dat de huidige zorgverzekering opgezegd wordt.