beroerte

Een beroerte is vreselijk om mee te maken, dit wil je erover weten!

Een beroerte, ook wel bekend als CVA (Cerebro Vasculair Accident), is een aandoening die onze samenleving helaas vaak treft. Het herkennen van de symptomen, preventie en zorgopties kunnen je helpen voorbereid te zijn. Wanneer je een beroerte snel leert herkennen, kun je zo snel mogelijk actie ondernemen om de persoon te helpen. Hoe sneller je erbij bent, des te groter de kans is dat er met de aangerichte schade gewerkt kan worden. Een beroerte kan dodelijk zijn. Op deze pagina lees je wat het precies is, aan welke symptomen je het kunt herkennen en hoe je het mogelijk kunt voorkomen. Je leest ook op welke manier een beroerte behandelt kan worden en welke rol je zorgverzekeraar daarbij speelt.

Wat is een beroerte?

Een beroerte, of CVA (verzamelnaam voor een TIA, hersenbloeding en een herseninfarct), is een ernstige aandoening waarbij de bloedtoevoer naar een deel van je hersenen plotseling wordt onderbroken of vermindert. Dit heeft een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen voor de hersencellen in dat gebied als gevolg. Wat uiteindelijk leidt tot een vroegtijdige dood en uitgesproken symptomen. Beroertes kun je in twee hoofdcategorieën verdelen: ischemisch en hemorragisch. Ischemische beroertes worden veroorzaakt door een blokkade in een bloedvat dat bloed naar de hersenen vervoert. Hemorragische beroertes, zijn het resultaat van een gescheurd of lekkend bloedvat. Beide situaties zijn medische noodgevallen en vereisen onmiddellijke aandacht. Dus bel meteen een ambulance als je ziet dat iemand een beroerte krijgt.

De symptomen van een beroerte op een rij

De symptomen van een beroerte kunnen plotseling en zonder waarschuwing optreden. Het herkennen van de meest voorkomende symptomen kan cruciaal zijn om snel hulp te krijgen. De belangrijkste symptomen zijn als volgt:

– Plotselinge gevoelloosheid of zwakte aan één kant van het lichaam
– Verwarring, moeite met spreken of anderen begrijpen
– Uit het niets moeilijkheden met je zicht in één of beide ogen
– Plotseling evenwichtsverlies, duizeligheid, of moeite met lopen
– Ineens ernstige hoofdpijn krijgen zonder bekende oorzaak

Onthoud dit handige Engelse ezelsbruggetje: FAST, Face drooping (het gezicht hangt), Arm weakness (zwakte in de arm), Speech difficulty (moeilijk spreken), Time to call emergency services (tijd om de hulpdiensten te bellen). Zorg dat je er snel bij bent als je merkt dat iemand een beroerte heeft, want dit kan levens redden.

Hoe kun je een beroerte voorkomen?

Het voorkomen van een beroerte hangt nauw samen met het effectief beheren van bekende risicofactoren. Hiertoe behoren het reguleren van een hoge bloeddruk, het onder controle houden van diabetes, stoppen met roken, beperkte alcoholconsumptie en het handhaven van een gezonde leefstijl door een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging toe te passen. Onderga routinematig medische controles om de vroegtijdige opsporing van mogelijke risicofactoren zichtbaar te maken. Vergeet niet om voorgeschreven medicatie volgens de instructies van je arts in te nemen, aangezien dit een belangrijke rol kan spelen in de preventie van beroertes. Actief betrokken blijven bij je gezondheid is alles wat je kunt doen om het risico op deze potentieel levensbedreigende aandoening zo klein mogelijk te houden.

Wat gebeurt er nadat je een beroerte hebt gehad En wat is de rol van je zorgverzekering

Na een beroerte is het noodzakelijk om direct medische hulp te zoeken om de schade te minimaliseren. Na de eerste behandeling, kan het herstelproces bestaan uit fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en psychologische ondersteuning. Hier komt de rol van je zorgverzekering naar voren. In Nederland wordt de basiszorg voor een beroerte, inclusief het ziekenhuisverblijf, diagnostiek en acute zorg, gedekt door de basisverzekering. Maar houd in gedachten dat het eigen risico van toepassing is op deze behandelingen.

Een groot deel van de revalidatiezorg na een beroerte, zoals fysiotherapie, ergotherapie en logopedie, wordt ook gedekt door de basisverzekering. Het aantal sessies dat vergoed wordt, is alleen wel beperkt en hangt af van de specifieke voorwaarden van je polis. Voor uitgebreidere dekking en zorg, is het vaak beter om een aanvullende zorgverzekering te overwegen. Deze kan extra sessies voor fysiotherapie, psychologische zorg en alternatieve behandelingen dekken. Zorg er wel voor dat je de voorwaarden en dekkingen van verschillende zorgverzekeraars goed vergelijkt voordat je een keuze maakt.

Herstel en de aanpassing van je leefstijl na een beroerte

De weg naar herstel na een beroerte varieert sterk per individu, afhankelijk van de ernst van de beroerte, de getroffen gebieden van de hersenen, de algemene gezondheid van de patiënt en de snelheid van de medische respons. Tijdens de herstelperiode is het belangrijk om de aanbevelingen van je zorgteam te volgen. Zorg voor gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, een goede nachtrust en neem de tijd om te rusten en te herstellen. Het is ook belangrijk om te zorgen voor je geestelijke gezondheid. Het ervaren van een beroerte kan emotioneel belastend zijn en psychologische ondersteuning kan deel uitmaken van je herstelproces. Dit kan variëren van counseling en praatgroepen tot cognitieve gedragstherapie.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar