Alles wat je moet weten
Alles wat je moet weten
Merk je dat je soms problemen hebt met het ophouden van je urine? Dan kan het zijn dat je met incontinentie te maken hebt. Dit komt vaak voor bij mensen die op leeftijd raken. Sommige moeders kunnen er ook last van krijgen na de bevalling. Het is niets om je voor te schamen en je kunt er van alles aan doen! Op deze pagina kom je erachter wat incontinentie is, wat de oorzaken zijn en welke hulpmiddelen je zorgverzekering vergoed. Verder krijg je tips om incontinentie tegen te gaan. Aan het einde lees je op welke manier je het beste voor een zorgverzekering kunt kiezen die bij je past.
Wat is incontinentie en hoe kan het dat je hier last van krijgt?
Incontinentie is iets waar veel mensen last van hebben. Het betekent dat je geen controle hebt over je urine of ontlasting, waardoor je soms ongewenst urine of ontlasting verliest. Het kan variëren van een klein beetje urineverlies als je hoest of niest tot helemaal niet meer in staat zijn om je urine of ontlasting op te houden. Er zijn verschillende redenen waarom iemand last kan krijgen van incontinentie. Bijvoorbeeld als je bekkenbodemspieren verzwakt zijn, hormonen veranderen, zenuwen beschadigd zijn, of als je prostaatproblemen hebt. Soms kan incontinentie ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.
Maak je geen zorgen als je incontinentie hebt, het is helemaal niet iets om je voor te schamen en er zijn veel manieren om het te behandelen. Een goede eerste stap is om met je huisarts te praten over je klachten en een diagnose te laten stellen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, zoals bekkenbodemtherapie, medicijnen en chirurgie. Op het moment dat je last hebt van incontinentie, hoef je niet te twijfelen om hulp te vragen. Onthoud dat je niet de enige bent en dat er effectieve behandelingsopties zijn om je klachten onder controle te krijgen.
Dit type hulpmiddelen worden door je zorgverzekering vergoed als je met incontinentie te maken krijgt
Als je last hebt van incontinentie, kan dit veel invloed hebben op je dagelijkse leven. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen om de symptomen van incontinentie te beheersen. Het goede nieuws is dat veel van deze hulpmiddelen vergoed worden door je zorgverzekering. Er zijn bijvoorbeeld wegwerp- en wasbare incontinentiematerialen, zoals luiers, inlegkruisjes en broekjes, die je kunt gebruiken om urine of ontlasting op te vangen en te absorberen. Daarnaast zijn er ook hulpmiddelen beschikbaar om de bekkenbodemspieren te trainen, zoals kegeloefeningen of vaginale ballen.
Andere hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld bed- en stoelbeschermers, urinalen en katheters. Afhankelijk van de ernst van je incontinentie en de oorzaak ervan, kan je huisarts je adviseren over welk hulpmiddel het meest geschikt is voor jouw situatie. Het is belangrijk om te weten dat je voor deze hulpmiddelen een vergoeding kunt krijgen via je zorgverzekering. Het kan zijn dat je een eigen bijdrage dient te betalen. Raadpleeg daarom je zorgverzekeraar om te kijken welke vergoedingen er precies gelden voor incontinentiehulpmiddelen en onder welke voorwaarden. Het kan zijn dat de vergoedingen per basisverzekering of aanvullende zorgverzekering verschillen.
Wat zijn eventuele oplossingen om incontinentie tegen te gaan?
Naast de hulpmiddelen die al genoemd zijn, zijn er nog andere oplossingen om incontinentie tegen te gaan. Het kan helpen om veranderingen aan te brengen in je levensstijl. Zo kan het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen of dranken, zoals cafeïne, alcohol en koolzuurhoudende dranken, helpen om de symptomen van incontinentie te verminderen. Ook regelmatig bewegen en het trainen van de bekkenbodemspieren kunnen bijdragen aan het verbeteren van de controle over urine en ontlasting. Een gezonde levensstijl kan daarbij helpen, zoals het vermijden van overgewicht en stoppen met roken.
Als de oorzaak van incontinentie bij vrouwen ligt aan verzakkingen, kan een pessarium (een rubberen ring die de bekkenorganen ondersteunt) ook een oplossing bieden. Andere mogelijke behandelingen zijn botox-injecties in de blaas of een operatie.
Zorg ervoor dat je een zorgverzekering afsluit die bij je past
Het is altijd handig om een zorgverzekering af te sluiten die het beste bij je past. Het is slim om te kijken naar welke vergoedingen er worden aangeboden voor incontinentiematerialen, hulpmiddelen en behandelingen. Het is ook belangrijk om te kijken naar de voorwaarden die bij de verschillende zorgverzekeraars gelden. Het kan zijn dat je een eigen bijdrage dient te betalen of dat er bepaalde eisen worden gesteld aan de behandelingen die vergoed worden.
Naast de vergoedingen voor incontinentie is het ook belangrijk om te kijken naar andere aspecten van de zorgverzekering, zoals de hoogte van het eigen risico en de keuzevrijheid in zorgverleners. Zo kun je ervoor zorgen dat je niet alleen goed verzekerd bent voor incontinentie, maar ook voor andere medische kosten en behandelingen. Via onze website is het mogelijk om verschillende aanbieders te vergelijken, zodat je uiteindelijk de best mogelijke match kiest.