Alles wat je moet weten
Alles wat je moet weten
Hormonen zijn erg belangrijk om je lichaam op en top te laten functioneren. Zij hebben bijvoorbeeld direct invloed op je groei en ontwikkeling, stofwisseling, eetlust en je stemming. Op het moment dat je hormoonhuishouding ontregeld is, kan dit negatieve gevolgen hebben op al deze vlakken. Het kan dus zijn dat je hormonen je lichaamsgewicht beginnen te beïnvloeden. Wanneer hier sprake van is, kun je diëten wat je wil, maar zal je geen verbetering merken aangezien je hormonen juist in balans gebracht dienen te worden. Op deze pagina lees je meer over de relatie tussen je hormonen en je gewicht.
Hoe kan het dat je hormonen invloed hebben op je eetlust?
De hormonen in je lichaam zorgen er onder andere voor dat je energieniveau in balans blijft en zorgen ervoor dat je eetlust wordt opgewekt of juist achterwege blijft als je al vol zit. Er bestaan verschillende hormonen, ook wel signaalstoffen genoemd, die invloed hebben op je hongergevoel, het remmen van je voedselinname en het aangeven dat je genoeg gegeten hebt. Wanneer er een disbalans is tussen de hormonen of wanneer de verschillende signaalstoffen niet correct met elkaar communiceren, kan je gewichtsverlies- of juist toename van gewicht ervaren. Vandaar dat het belangrijk is om je signaalstoffen in balans te houden.
Maak kennis met de hormonen die je hongergevoel beïnvloeden
In totaal zijn er drie groepen hormonen op te noemen. Je hebt de hongerhormonen, die ervoor zorgen dat je trek krijgt en je weet dat je iets kunt gaan eten. Hongerhormonen zijn er in allerlei vormen en hieronder lees je een aantal voorbeelden terug. Motiline komt voor in je dunne darm en deze hormonen laten je hersenen weten als je voeding nodig hebt. Ghreline zorgt ervoor dat je hongergevoel in je hersenen wordt opgepikt en Neuropeptide Y, aminozuren, zorgen ervoor dat je voedselinname uiteindelijk écht wordt gestimuleerd. De tweede groep zijn de verzadigingshormonen. Hierbij kun je denken aan insuline, dit wordt door de alvleesklier geproduceerd en zorgt er samen met je hersenen voor dat je na een maaltijd stopt met meer voedsel tot je te nemen.
Cholecystokinine wordt door cellen in de wand van je dunne darm afgescheiden en zorgt ervoor dat je minder voeding tot je neemt omdat het je spijsvertering activeert en een verzadigingssignaal naar je hersenen stuurt. De laatste groep hormonen zijn de signaalstoffen die je lichaamsgewicht beïnvloeden. Zij reguleren namelijk je vetopslag- en afbraak. Een voorbeeld hiervan is cortisol. Wanneer je te veel cortisol in je lichaam hebt, leidt dit tot gewichtstoename. Dit hormoon slaat vet op in je buikstreek en kan je een gevoel geven dat je suikers en vet wil eten, waardoor je aankomt.
Welke factoren beïnvloeden je gewicht en de hormonen die daarbij een rol spelen?
Nu je weet dat signaalstoffen uit balans kunnen raken, met gewichtstoename- of verlies als gevolg, wil je misschien ook weten welke overige factoren voor die verstoring van je hormoonbalans kunnen zorgen. Om je hormonen in balans te houden is het belangrijk om een gezond en veelzijdig voedingspatroon aan te houden. Probeer stress zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Wanneer je chronische stress ervaart, kan je cortisol level erg stijgen, waardoor je meer vet vasthoudt. Voldoende slaap kan ervoor zorgen dat je hormoonhuishouding in balans blijft. Verder is voldoende bewegen belangrijk om je gewicht op peil te houden, maar ook om je hormonen in het gareel te houden. Kortom, een gezonde leefstijl draagt bij aan een gezonde hormoonhuishouding en een gezond gewicht.
Wil je afvallen? Dan kun je zorg van een diëtist vergoed krijgen via je zorgverzekering
Merk je dat je hormonen invloed hebben op je gewicht en zou je een diëtist willen spreken? Dan is er goed nieuws, want de eerste drie behandeluren per kalenderjaar worden vanuit je basiszorgverzekering vergoed. Heb je een aanvullende verzekering? Dan kan het zijn dat je een vergoeding ontvangt voor afspraken bij een gewichtsconsulent. Het is erg belangrijk om uit te zoeken of je een basis- of aanvullende verzekering nodig hebt voor de behandeling die je nodig hebt. Je kunt op onze website makkelijk en snel verschillende zorgverzekeraars vergelijken. Op die manier loop je geen vergoedingen mis en kun je in 2023 voor een zorgverzekeraar kiezen die bij je zorgbehoefte past.