maagverkleining

Dit is wat je over een maagverkleining en de mogelijke vergoeding ervan wil weten

Ben je niet tevreden over je gewicht en vormt het een gevaar voor je gezondheid? Dan zou je kunnen overwegen om een maagverkleining te ondergaan. In deze blog lees je meer over maagverkleiningen. Je komt erachter wat het is en aan welke voorwaarden je dient te voldoen om ervoor in aanmerking te komen. Verder kom je erachter dat er verschillende soorten maagverkleiningen bestaan. Voordat je voor deze behandeling kiest, is het belangrijk om je zorgpolis door te nemen of om raad te vragen aan je zorgverzekeraar. Verder lees je ook wat er qua nazorg bij een maagverkleining vergoed kan worden.

Wat houdt een maagverkleining in en aan welke voorwaarden dien je te voldoen?

Een maagverkleining is een chirurgische ingreep waarbij de grootte van je maag wordt verkleind. Hierdoor treedt het gevoel van verzadiging sneller op, waardoor patiënten minder eten en beginnen af te vallen. Het is een ingrijpende operatie die alleen wordt uitgevoerd als andere methoden om af te vallen niet effectief blijken te zijn. Voordat je deze operatie kunt laten uitvoeren, dien je aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Zo dien je een BMI van minimaal 40, of 35 met bijkomende gezondheidsproblemen, zoals diabetes of hoge bloeddruk te hebben. Ook dien je te hebben geprobeerd om af te vallen door middel van een dieet en voldoende beweging. Daarnaast wordt er gekeken naar je algehele gezondheid en eventueel medicatiegebruik.

Een maagverkleining is een ingrijpende operatie en brengt risico’s met zich mee. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de ingreep en de mogelijke complicaties. Daarnaast dien je na de operatie je leefstijl aan te passen en regelmatig op controle te komen bij je behandelend arts.

Welke soorten maagverkleiningen bestaan er?

Een maagverkleining kan worden uitgevoerd via verschillende methoden, afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt. De meest voorkomende soorten maagverkleiningen zijn de gastric bypass, de gastric sleeve en de gastric band. Bij de gastric bypass wordt de maag verkleind tot ongeveer het formaat van een ei, waardoor er minder voedsel kan worden geconsumeerd. Daarnaast wordt een deel van de dunne darm omgeleid en aan de nieuwe verkleinde maag bevestigd, zodat het voedsel een deel van de dunne darm overslaat. Dit beperkt de opname van calorieën en voedingsstoffen.

Bij de gastric sleeve wordt een deel van de maag verwijderd, waardoor er een smalle buis overblijft. Deze ingreep is minder ingrijpend dan de gastric bypass, aangezien er hier geen omleiding in je spijsverteringskanaal wordt gemaakt. Deze ingreep vermindert de hoeveelheid voedsel dat in de maag kan zitten en vermindert meteen ook je hongergevoel.

De gastric band, ook wel bekend als maagband, wordt door een chirurg aangebracht tijdens een kijkoperatie. Een siliconen bandje verdeeld hierbij je maag in een voor- en restmaag. Doordat de kleine voormaag sneller vol zit, onderdruk je het hongergevoel en zal je minder hoeven eten.

Iedere soort maagverkleining heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om de mogelijkheden en risico’s grondig te bespreken met een arts of specialist voordat er een definitieve keuze wordt gemaakt.

Ga je polisvoorwaarden na, voordat je voor deze behandeling kiest

Een maagverkleining is een vorm van obesitasbehandeling, je zou meer informatie over de vergoeding ervan kunnen opzoeken in je eigen polisvoorwaarden. Wist je bijvoorbeeld dat je pas een vergoeding kunt krijgen vanuit je basisverzekering, op het moment dat je door je huisarts wordt doorverwezen voor de maagverkleining. Wanneer dit niet gebeurt, kun je problemen krijgen met het innen van de vergoeding. Daarnaast dien je eigen risico te betalen als je de maagverkleining vanuit een basisverzekering laat uitvoeren. De kosten die je bijvoorbeeld maakt voor voedingssupplementen die je na de ingreep moet innemen, dien je altijd zelf te betalen. Net zoals de reis- en parkeerkosten die je maakt tijdens het ondergaan van de ingreep.

Hoe zit het met de vergoeding voor een buikwandcorrectie na je maagverkleining?

In Nederland wordt een buikwandcorrectie na een maagverkleining niet standaard vergoed door de zorgverzekeraar. Het kan met uitzondering vergoed worden als er sprake is van medische noodzaak. Hier kun je aan denken als er sprake is van ernstige klachten zoals pijn en infecties als gevolg van overtollige huid en weefsel na het afvallen. De vergoeding voor een buikwandcorrectie wordt beoordeeld door je zorgverzekeraar en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van de klachten en de individuele polisvoorwaarden van jou als patiënt. Het is belangrijk om voorafgaand aan de operatie goed te informeren bij je zorgverzekeraar over de vergoedingsmogelijkheden.

Op het moment dat de buikwandcorrectie niet vergoed wordt, zijn de kosten voor je eigen rekening. De kosten kunnen flink oplopen, afhankelijk van de omvang van de ingreep en de kliniek waar deze wordt uitgevoerd. Het is daarom verstandig om de kosten vooraf goed in kaart te brengen. Kijk eventueel naar alternatieve mogelijkheden, zoals het afsluiten van een aanvullende verzekering.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar