Lever

Dit is waarom het belangrijk is om je lever gezond te houden

Het RIVM heeft in 2019 onderzoek gedaan naar het aantal mensen dat in Nederland te maken heeft met ernstige leverproblemen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat 1 op de 4 personen hiermee te maken heeft. In totaal waren dit in 2019 ruim 3,8 miljoen personen. De lever is een belangrijk orgaan, aangezien de deze bijdraagt aan vetstofwisseling en het onschadelijk maken van bepaalde stoffen. De lever kan daarnaast aminozuren omzetten in nieuwe eiwitten. Niemand kan zonder zijn of haar lever leven. Op deze pagina lees je meer over de functies van dit orgaan, wat leververvetting is en op welke manier jij dit orgaan gezond kunt houden. Als laatste kom je erachter wat de zorgverzekeraar vergoed als het op zorg voor dit specifieke orgaan aankomt.

Welke functies heeft je lever?

De lever is een belangrijk orgaan in je lichaam, dit komt omdat het samenwerkt met andere organen om je lichaam te reinigen en nieuwe benodigde stoffen aan te maken. Verder is dit orgaan soms een opslagplek voor stoffen die tijdelijk voldoende in het lichaam aanwezig zijn. De lever laat mineralen, vetten en vitaminen weer gaan als het lichaam deze nodig heeft. In dit orgaan wordt ook het meest sterke antioxidant in je lichaam gemaakt, namelijk glutathion. Deze stof beschermt je lichaam, DNA en zorgt ervoor dat je schadelijke stoffen zoals alcohol, pesticiden en giftige afbraakproducten kunt uitscheiden.

Wat houdt leververvetting in?

Een belangrijke rol van dit orgaan is om bij te dragen bij de vetstofwisseling. Een valkuil hierbij is dat je lever steeds meer vetten kan gaan opslaan als er iets mis is, waardoor er leververvetting ontstaat. Je kunt hier buikpijn, vermoeidheid, snel aankomen, een te hoge bloeddruk of cholesterolgehalte van krijgen. Vaak kun je leververvetting vaststellen, door naar de kleur van je urine te kijken. Een advies om hier weer vanaf te komen is stoppen met het nuttigen van alcohol en afvallen door voldoende te bewegen en gezond te eten.

Handige tips die bijdragen aan het zorgen voor je lever

Wil jij je lever gezond houden? Dan kun je een aantal dingen doen om de gezondheid te bevorderen. Dit belangrijke orgaan in je lichaam houdt helemaal niet van zoetigheid, maar werkt erg goed samen met groente, zuur, pittig of bitter eten. Om dit orgaan gezond te houden is het belangrijk dat je verse en onbewerkte groente eet. Bittere voeding die de lever gezond houdt is knoflook, schillen van fruit en groente, groene thee, kersen, andijvie, witlof, uien en citrusfruit. Zuur fruit dat je kunt eten zijn druiven, frambozen, citroen en blauwe bessen. Kurkuma en gember is ook een gezond product om tot je te nemen als je goed voor je lever wil zorgen.

Noten, vette vis, olijfolie, lijnzaad, peulvruchten en donkere bladgroente zorgen ervoor dat je lever van Omega 3, 6 en 9 wordt voorzien. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken.

Leverproblemen? Dit wordt door de zorgverzekeraar vergoed

Stel dat je een nieuwe lever nodig hebt, dan dien je een transplantaties te ondergaan. Zorgverzekeraars vergoeden dit soort ingrijpende operaties vaak op het moment dat je aan al je eigen risico hebt voldaan. Je kunt de zorgverzekeraar daarnaast altijd om advies vragen op het moment dat je twijfelt over de vergoedingen. Soms dient een zorgverzekeraar bijvoorbeeld eerst toestemming voor vergoeding te geven aan de apotheek voor bepaalde medicatie die je lever kan ondersteunen. Een behandelend arts kan je ook meer informatie geven over zorgverzekeraars die erom bekend staan om bij leverproblemen te vergoeden. Het is dus belangrijk dat je dit van tevoren uitzoekt, zodat je zeker weet welke zorgverzekeraar je kan helpen.

Wil je zorgverzekeraars vergelijken? Dan kun je dit met behulp van de slimme tool op onze website doen.

5/5 - (4 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar