Alles wat je moet weten
Alles wat je moet weten
Merk je dat je in de overgang terecht komt? Dan kun je via de zorgverzekering een aantal soorten overgangszorg of ondersteuning vergoed krijgen. In deze blog staat zorg, gekoppeld aan de overgang centraal. Als eerste kom je erachter wat de overgang precies inhoudt en aan welke symptomen je kunt herkennen dat je ermee te maken krijgt. Daarna lees je meer informatie over hormoontherapie en gesprekken met een overgangsconsulent. Aan het einde kom je erachter op welke manier je de beste zorgverzekering kunt vinden, die geheel op jouw zorgbehoeften aansluit. Door voor de juiste zorgverzekering te kiezen, ben je ervan verzekerd dat je de beste zorg kunt ontvangen én je er ook nog vergoedingen voor terugkrijgt.
Wat is de overgang en aan welke symptomen kun je merken of je erin terecht komt?
De overgang is een natuurlijk proces waarbij de vruchtbaarheid van een vrouw afneemt en de menstruatiecyclus stopt. Het markeert het einde van de reproductieve periode en wordt meestal ervaren tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar. Hoewel het een natuurlijke fase is, kan het voor veel vrouwen een uitdagende periode zijn. De symptomen van de overgang kunnen variëren van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen kunnen lichte symptomen ervaren, terwijl anderen veel meer last hebben. Een aantal veelvoorkomende symptomen zijn opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vermoeidheid, slaapproblemen, vaginale droogheid en een verminderd libido. Deze symptomen kunnen een grote invloed hebben op het dagelijks leven van vrouwen en het kan ze zelfs belemmeren in hun dagelijkse activiteiten.
Het is belangrijk op te merken dat niet alle symptomen direct gerelateerd zijn aan de overgang en dat ze ook bij andere aandoeningen kunnen horen. Raadpleeg altijd een arts als je problemen ervaart, zodat je er een professional naar kunt laten kijken voordat je aan bepaalde behandelingen begint.
Welke behandelingen krijg je vergoed als je in de overgang zit?
Als je in de overgang zit, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om symptomen te verlichten. Hormoonvervangende therapie (HRT) is een veelvoorkomende behandeling voor vrouwen in de overgang en wordt vaak voorgeschreven om opvliegers, stemmingswisselingen en andere symptomen te verminderen. Hormoontherapie werkt door het aanvullen van de hormonen die het lichaam zelf niet voldoende produceert tijdens de overgang, namelijk oestrogeen en progesteron. Dit kan de symptomen van de overgang verminderen en ook het risico op osteoporose, hartziekten en andere aandoeningen verminderen.
Het gebruik van HRT heeft interessante voordelen. Het kan opvliegers en nachtelijk zweten verminderen, de kwaliteit van slaap verbeteren en het kan ook helpen bij vaginale droogheid en pijn tijdens seks. Deze therapie kan ook je stemming en je algemene kwaliteit van leven verbeteren. Het is belangrijk om te weten dat HRT risico’s met zich meebrengt. Denk hierbij aan een verhoogd risico op bloedstolsels en borstkanker. Voordat je aan de behandeling begint, dient deze zorgvuldig te worden afgewogen en besproken met een arts. In Nederland wordt HRT vergoed vanuit de basisverzekering, maar let op, want er gelden wel bepaalde voorwaarden en een eigen bijdragen. Het is daarom belangrijk om bij je zorgverzekeraar na te vragen op welke specifieke vergoedingen jij recht hebt.
Vraag een gesprek aan met een overgangsconsulent voor tips en advies
Als je in de overgang zit en worstelt met de symptomen, kan het nuttig zijn om een afspraak te maken met een overgangsconsulent. Een overgangsconsulent is een professional die gespecialiseerd is in de overgang en de verschillende symptomen die ermee gepaard gaan. Tijdens een gesprek met een overgangsconsulent kun je tips en advies krijgen over hoe je het beste met de symptomen kunt omgaan. Ze kunnen je helpen bij het identificeren van triggers voor symptomen, zoals voeding en levensstijl en je voorzien van strategieën om ermee om te gaan.
Een overgangsconsulent kan je daarnaast helpen bij het kiezen van de juiste behandelingsopties en je voorzien van informatie over de mogelijke risico’s en voordelen van elke optie. Ze kunnen je ook doorverwijzen naar andere gezondheidsprofessionals, zoals een gynaecoloog. Houd er rekening mee dat de kosten voor een afspraak met een overgangsconsulent niet altijd worden vergoed door de zorgverzekering. Het is daarom belangrijk om na te gaan wat de kosten zijn en welke vergoedingen er gelden bij jouw zorgverzekeraar.
Kies voor een zorgverzekering die op jouw zorgbehoeften aansluit
In Nederland kun je kiezen uit twee soorten zorgverzekeringen. De basiszorgverzekering en de aanvullende verzekering. De goedkoopste optie is de basiszorgverzekering. Ieder jaar bepaalt de Nederlandse overheid wat voor zorg en welke vergoedingen er in de basisverzekering wordt opgenomen. Wil je extra verzekerd zijn en vind je het niet erg om daar maandelijks iets extra’s voor te betalen? Dan is de aanvullende verzekering iets voor jou! Het mooie aan de keuze die je hebt, is dat je voor een zorgverzekering kunt kiezen die perfect op je persoonlijke zorgbehoeften aansluit. Op die manier betaal je niet voor zorg die je niet nodig hebt, want dat zou zonde zijn.
Wil je weten welke zorgverzekering het beste bij je past? Dan kun je onze handige vergelijkingstool inzetten om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken. Hierdoor weet je precies waar je wel of geen passende zorg vindt en kun je meteen kijken bij welk concern je de beste prijs voor je zorgverzekering betaald.