IZZ

Coronavirus: vergoeding zorgverzekering

Op dit moment zijn er 382 besmettingen in Nederland van het coronavirus (COVID-19). Het is mogelijk dat dit nog gaat toenemen de komende tijd waardoor de kans op besemitting groter gaat worden. Het is goed om te weten dat ‘onze zorg’ goed is uitgerust om een nationale uitbraak van corona op te vangen. Maar hoe zit het met je zorgverzekering en de coronavirus? Waar ben ik wel- en niet voor verzekerd?

Huisarts

Voor de volgende scenario’s dien je direct de huisarts of de huisartsenpost te bellen:

 • Je hebt koorts en je hoest of ademt moeilijk. Je bent in China, Iran, Singapore, Zuid-Korea of Italië geweest.
 • Je hebt koorts en je hoest of ademt moeilijk. Je bent met iemand in contact geweest die besmet is of was met het coronavirus.
 • Je hebt koorts en ademenen gaat steeds moeilijker
 • Behandelingen bij je huisarts worden volledig vergoed door de basisverzekering. Tevens is het eigen risico niet van toepassing.

Laboratoriumonderzoek

Als er een vermoeden is van het coronavirus, bijvoorbeeld hosten, verkoudheid en koorts kan de huisarts een laboratoriumonderzoek afnemen. Dit gebeurt meestal in overleg met de GGD. Deze kosten worden vergoed vanuit je zorgverzekering. Maar je betaalt wel gedeeltelijk mee via het eigen risico. Heb je geen verwijzing van je arts of de GGD? Dan zijn de kosten voor een laboratoriumonderzoek volledig voor eigen rekening.

Ziekenhuis

Het is mogelijk dat je luchtwegklachten hebt ten gevolge van het coronavirus. Soms moet je voor een behandeling of met spoed naar het ziekenhuis. Je staat dan onder observatie en je kijrgt een infuus en extra zuurstof. Ook ga je in isolatie. Deze kosten vallen onder de dekking vanuit de basisverzekering, ook voor ziekenhuiszorg ga je gebruik moeten maken van het eigen risico.

Buitenlandzorg

Wij raden je niet aan om te reizen naar gebieden waar een negatief reisadvies geldt vanwege het coronavirus. Echter kun je alsnog terecht bij je zorgverzekeraar, mocht je in het buitenland bestem raken met het coronavirus.Vanuit het basispakket ben je verzekerd voor medisch noodzakelijk zorg in het buitenland voor het in Nederland geldende tarief. Wanneer de kosten hoger liggen dan de maximale vergoeding ga je zelf mee betalen aan de gemaakte kosten. Belangrijk om te weten is dat ook het eigen risico van toepassing is voor spoedeisende zorg in het buitenland.

Geen vergoeding coronavirus

De hieronder genoemde punten vallen buiten de dekking door je zorgverzekering. Ook wanneer je besmet bent geraakt met het coronavirus:

 • Handgel en zeep
 • Mondkapjes
 • Zakdoekjes en tissues
 • Kosten in verband met thuisquarantaine
5/5 - (2 stemmen)

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
 • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
 • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
 • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar