Alles wat je moet weten
Alles wat je moet weten
Merk je dat je snel moe bent, kortademig of duizelig? Dan kan het zijn dat je met bloedarmoede te maken hebt. Op Zorgverzekerinq.nl kun je veel informatie over bepaalde aandoeningen, behandelingen en vergoedingen via je zorgverzekeraar terugvinden. In deze blog staat bloedarmoede centraal. Wanneer kun je hier last van hebben en welke symptomen horen erbij? Verder lees je op welke manier je met deze aandoening om kan gaan. Aan het einde kom je erachter op welke manier je verschillende zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Op die manier weet je zeker dat je van zorg gebruik kunt maken wat je ook écht nodig hebt.
Wat is bloedarmoede precies en wat zijn de oorzaken ervan?
Bloedarmoede, ook wel anemie genoemd, is een aandoening waarbij de hoeveelheid rode bloedcellen in het lichaam te laag is. Rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het transporteren van zuurstof naar de organen en weefsels in het lichaam. Wanneer er te weinig rode bloedcellen aanwezig zijn, kan dit leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en een bleke huid. Er zijn verschillende oorzaken van bloedarmoede te bedenken, waaronder een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur. Een tekort aan ijzer kan bijvoorbeeld ontstaan door bloedverlies, zoals bij een maandelijkse menstruatie of een operatie, of door een ongezonde voeding.
Een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur kan ontstaan door een dieet dat hier te weinig van bevat of door een aandoening waarbij het lichaam deze voedingsstoffen niet goed kan opnemen. Bloedarmoede kan ook ontstaan door een aandoening die de productie van rode bloedcellen beïnvloedt, zoals bloedkanker of sikkelcelanemie. Sommige medicijnen kunnen zelfs bloedarmoede veroorzaken.
Welke symptomen komen bij bloedarmoede kijken?
Als je bloedarmoede hebt, kun je een aantal symptomen ervaren. De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en een bleke huid. Hierdoor kan je je snel uitgeput voelen en het kan moeilijk zijn om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Je kunt ook een snelle hartslag of een onregelmatige hartslag hebben. Sommige mensen met bloedarmoede klagen over hoofdpijn, vermindering van de eetlust en gewichtsverlies. Andere symptomen kunnen een tintelend gevoel in de handen en voeten, een veranderde smaak in de mond, branderige of pijnlijke tong en vermindering van de concentratie en het geheugen zijn.
Het is belangrijk om te weten dat bloedarmoede vaak geen duidelijke symptomen vertoont in de beginfase. Daarom is het aan te raden om regelmatig bloedonderzoek te laten doen bij de dokter, vooral als je een verhoogd risico hebt op bloedarmoede. Zij kunnen bloedonderzoek doen om bloedarmoede vast te stellen. Daarna kan je samen met je arts een behandelingsplan opstellen.
Tips om met deze aandoening om te gaan
Het is belangrijk om bloedarmoede te behandelen, omdat het kan leiden tot ernstige complicaties zoals hart- en vaatziekten. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de bloedarmoede en kan bestaan uit het nemen van supplementen, het aanpassen van je voeding of het gebruik van medicijnen. Preventie is hierin ook van groot belang! Je kunt bloedarmoede reguleren door gezonde voeding, voldoende ijzerrijke producten, vitamine B12 en foliumzuur in te nemen en regelmatig naar de dokter te gaan. Verder is het aan te raden om alcohol links te laten liggen. Alcoholgebruik kan bloedarmoede namelijk verergeren, aangezien het de ijzeropname in je lichaam belemmert.
Verder helpt het om vaker je rust te pakken. Wanneer je uitrust en goed slaapt, heeft je lichaam de kans om te herstellen.
Kies voor een verzekeraar die bij je past
Weet je nog niet zo goed voor welke zorgverzekeraar je in 2023 wil kiezen? Dan kun je de slimme vergelijkingstool op deze website inzetten om je op weg te helpen. De deadline voor het afsluiten van je zorgverzekering staat op 31 januari 2023. Zorg dat je deze datum aanhoudt, want anders heb je een probleem met je zorgverzekering of zal je automatisch verzekerd blijven bij de verzekeraar die je in 2022 had gekozen. Door meerdere opties met elkaar te vergelijken, kom je erachter welke mogelijkheden je hebt en wat voor jou de meest voordelige optie is. Kies vooral voor een verzekering die bij je zorgvraag past. Dan weet je zeker dat de zorg die je nodig hebt, daadwerkelijk door je zorgverzekeraar wordt vergoed.