Alles wat je moet weten
Alles wat je moet weten
Alles over het eigen risico in 2019
In 2019 bedraagt het eigen risico zorgverzekering weer 385 euro. Dit bedrag staat al vanaf 2016 en zal zo blijven tot 2022. Het eigen risico is niet onomstreden. Hierdoor wordt de zorg duurder voor de minder gezonde consument.
Het eigen risico is voor de verzekerde zorg waar je zelf de rekening van gaat ontvangen. Dat houd in dat je de eerste gemaakte zorgkosten gaat betalen tot je het verplichte eigen risico van 385 hebt betaald.
Waarom een verplicht eigen risico?
Lees hieronder de 2 voornaamste redenen waarom de overheid het eigen risico in 2008 heeft ingeveoerd.
- Je zorgpremie blijft lager, doordat je mee betaald aan de gemaakte zorgkosten;
- Consument wordt bewust gemaakt van de zorgkosten
Gaat het eigen risico omhoog na 2019?
De afgelopen Jaren was het verplichte eigen risico stabile gebleven. Als we teruggaan naar het jaar 2013 betaalde de consument 350 euro. Sindsdien is het dus langsaam gaan stijgen. Echt grote veranderingen van het eigen risico was in de periode van 2008 tot 2013. In die tijd was er een verhoging van maar liefst 200 euro doorgevoerd. Als het aan de afspraken ligt zal het eigen risico van minimaal 385 de komende Jaren niet stijgen. Het bedrag blijgt gelijk tot minimaal 2022.
Waarom stijging niet goed is
De zorg dient toegankelijk zijn voor iedereen in Nederland. Er zijn al situaties geweest dat mensen onwel werden op straat, maar niet mee wouden gaan met de ambulance voor een onderzoek. De kosten van de ambulance vallen namelijk onet het eigen risico. Je betaald enkele honderden euro’s. Hierdoor zal bij een verhoging van het eigen risico de consumenten veelal minder toegangelijk maken. Je betaald al mee voor een gedeelte aan de zorgkosten. Wanneer je meer hieraan moet mee te betalen, zullen dit gevolgen hebben voor veel mensen in Nederland. Een andere reden is dat gezonde mensen minder voor de zorg betalen dan ongezonde mensen. Dit komt voor een groot deel door het eigen risico. Door een verhoging van het eigen risico worden deze verschillen nog groter.
Afschaffen dan maar?
Het CPB (Centraal Plabbureau) heeft uitgereken wat het zou gaan kosten als het eigen risico wordt afgeschaft. De uiteindelijke kosten zouden maar liefst 4,5 miljard zijn per jaar. Wanneer het eigen risico dus afgeschaft gaat worden zal dit direct een grote impact hebben op de zorgpremie, belastingen en toeslagen. De kosten moeten toch ergens vandaan gehaald worden.
Goedkope zorgpremie door vrijwillige verhoging
Consumenten die weining tot geen zorgkosten verwachten in 2019 kunnen een goedkope zorgverzekering 2019 kiezen. Door het eigen risico vrijwillig te verhogen gaat de maandelijkse zorgpremie flink omlaag. Je kunt maximaal het eigen risico verhogen met 500 euro, dat komt neer op 885 euro per jaar. Je gaat dan minder premie betalen en kan een besparing opleveren van enkele honderden euro’s voor je zorgverzekering. In de zorgvergelijker kun je direct bekijken hoeveel je kunt besparen door het eigen risico te verhogen. Het verhogen van het eigen risico is niet geschikt voor iedereen. Vaak kiezen jonge mensen en gezonde mensen ervoor om dit te doen. Consumenten die weining zorgkosten maken per jaar kunnen baat hebben bij deze verhoging.