ADHD

ADHD behandelingen en je zorgverzekering: Wat zijn je opties?

Het leven met ADHD kan een uitdaging zijn, niet alleen voor de persoon die ermee gediagnosticeerd is, maar ook voor hun families. Het goede nieuws is dat er veel behandelingsmogelijkheden zijn, van medicatie tot gedragstherapieën. Maar hoe worden deze behandelingen gedekt door de Nederlandse zorgverzekeringen? Op deze pagina staat AHDH en de behandeling ervan centraal. Je komt erachter wat het is, welke zorg wel of niet vergoed wordt en nog veel meer. Lees snel verder om erachter te komen wat je financieel gezien kunt verwachten als je met ADHD te maken krijgt.

Wat is ADHD en hoe wordt het behandeld?

ADHD staat voor ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’, in het Nederlands ook wel bekand als de ‘aandachtstekort-hyperkinetische stoornis’. Deze aandoening wordt gekenmerkt door aanhoudende patronen van onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit die inwerken op de dagelijkse functies of ontwikkeling. De behandeling van ADHD bestaat vaak uit een combinatie van medicatie en therapie. De meest voorgeschreven medicijnen zijn methylfenidaat (bijv. Ritalin) en dexamfetamine. Daarnaast kan gedragstherapie, met een focus op het ontwikkelen van vaardigheden om de symptomen van ADHD beter te reguleren, erg handig zijn.

Hoe zit het met de dekking van ADHD behandelingen door zorgverzekeringen?

In Nederland wordt iedereen vanaf 18 jaar verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de standaard gezondheidszorg, zoals bezoeken aan de huisarts, ziekenhuiszorg, medicatie en psychologische hulp. Daarom zijn het krijgen van een ADHD-diagnose en behandelingen, waaronder medicijnen en therapie, in de basisverzekering opgenomen. Let wel op het eigen risico. In 2023 bedraagt dit €385 per jaar. Dit betekent dat je de eerste €385 van je zorgkosten zelf dient te betalen voordat de verzekering de rest vergoedt. Sommige mensen kiezen ervoor om hun eigen risico vrijwillig te verhogen in ruil voor een lagere maandpremie.

Hoewel de basisverzekering een groot deel van de kosten voor ADHD behandelingen dekt, kan een aanvullende zorgverzekering nuttig zijn voor extra diensten die niet onder de basisverzekering vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ondersteuning van een ADHD-coach of alternatieve geneeswijzen.

Kies de juiste zorgverzekering

Elk jaar krijg je in november en december de mogelijkheid om van zorgverzekeraar te wisselen. Dit is het perfecte moment om na te denken over je persoonlijke zorgbehoeften voor het komende jaar. Vergelijk zorgverzekeringen om erachter te komen welke verzekeraar de beste dekking biedt voor jouw specifieke ADHD behandelingen. Om je een eindje op weg te helpen, hebben wij op Zorgverzekerinq.nl een slimme vergelijker ontworpen. Deze helpt je om alle voor- en nadelen van verschillende type verzekeringen en zorgverzekeraars naast elkaar te zetten. Op die manier betaal je nooit meer voor onnodige zorg en zie je meteen welke zorgverzekering het beste bij je past.

Persoonlijke zorg: Individueel aangepaste behandelingen

Het hebben van ADHD hoeft je leven niet te beperken. Met de juiste behandeling en zorgverzekering, kun je de symptomen beheersen en een gezond, productief leven leiden. Soms zijn algemene behandelingen niet genoeg en heb je iets meer op maat gemaakt nodig. Er zijn diverse vormen van persoonlijke zorg en behandelingen beschikbaar voor mensen met ADHD, zoals aangepaste gedragstherapieën, coaching en gespecialiseerde psychologische ondersteuning. Deze behandelingen worden mogelijk niet volledig gedekt door je basisverzekering, dus het is belangrijk om de voorwaarden van je polis goed te lezen of voor meer informatie contact op te nemen met je verzekeraar.

Aandacht voor alternatieve behandelingen

Hoewel de meeste behandelingen voor ADHD gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek en algemeen aanvaarde medische praktijken, zijn er ook alternatieve behandelingen beschikbaar. Dit kunnen zaken zijn als mindfulness-training, dieetveranderingen of neurofeedback. Deze worden meestal niet gedekt door de basisverzekering, maar kunnen soms deel uitmaken van een aanvullend pakket.

Hoe komt het eigenlijk dat steeds meer kinderen ADHD lijken te hebben?

Er zijn verschillende theorieën waarom steeds meer kinderen de diagnose ADHD krijgen. Hier zijn een aantal mogelijke verklaringen voor je op een rijtje gezet:

Betere diagnostiek en bewustzijn

ADHD is nu beter bekend en wordt veter begrepen dan voorheen. Artsen en andere zorgverleners zijn beter opgeleid om symptomen te herkennen, wat leidt tot meer diagnoses.

Veranderende maatschappelijke en educatieve eisen

In een steeds meer op prestaties gerichte maatschappij, kunnen kinderen met aandachtsproblemen sneller opvallen. Soms kan de diagnose van ADHD worden gesteld als een manier om deze kinderen extra hulp te bieden binnen het onderwijssysteem.

Onderdiagnose in het verleden

In het verleden werden veel gevallen van ADHD niet herkend. Tegenwoordig worden symptomen die eerder over het hoofd werden gezien, vaker geïdentificeerd als ADHD.

Het is belangrijk te benadrukken dat elke diagnose met zorg moet worden gesteld en gebaseerd moet zijn op een grondige beoordeling door gekwalificeerde professionals.

Kasper de Wijs is (mede)eigenaar van meerdere verzekering websites. Al meer dan 10 jaar is hij werkzaam in de financiële branche, waaronder zorgverzekeringen. Sinds 2012 schrijft hij over zorgverzekering, zorg in Nederland en gezondheid.

Mail de nieuwe zorgpremies!

Zet de wekker en ontvang als eerste de nieuwe zorgverzekering premies

Daarom kiest Nederland voor Zorgverzekerinq.nl
  • Vergelijk eenvoudig 64 zorgverzekeringen voor een goede keuze
  • Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over: Stap ook over en bespaar tot € 642,-
  • 100% Gratis service: geen advies- of andere kosten. Altijd 14 dagen bedenktijd
Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar